Η 13η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.
Με αφορμή την χθεσινή «Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση των Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές» αλλά και την κακοκαιρία του «Μπάλλου» που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας μας και την Αττική, οι δημότες προβληματίζονται και ανησυχούν για τα επίπεδα εγρήγορσης και ετοιμότητας των αντανακλαστικών της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κακοκαιρίας.
Επειδή γνωρίζει προσωπικά και ο δήμαρχος ότι «ενός κακού μύρια έπονται», και με νωπές τις μνήμες από τα προβλήματα που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Μήδεια» στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, αναρωτιόμαστε σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έγκαιρα ο επικεφαλής της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή ρώτησε για τα μέτρα και το επίπεδο ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται στην πόλη μας, οι δημότες έχουν προειδοποιήσει τη δημοτική αρχή για την κακοκαιρία. Εκλιπαρούσαν να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως μάζεμα κλαδιών, καθαρισμός φρεατίων. Δεν υπήρξε ωστόσο, δυστυχώς, καμία επίσημη απάντηση, πέραν μιας εργολαβίας απευθείας ανάθεσης της αυτεπιστασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται χωρίς σύγχρονα μέσα όπως κάνουν οι άλλοι Δήμοι. Η προτροπή του δημάρχου να καλούν οι κάτοικοι στο τμήμα τεχνικής υπηρεσίας σε περίπτωση που εντοπίσουν κλαδιά, μπάζα κτλ. δείχνει και το επίπεδο της ετοιμότητας και της ανεπάρκειας. Αυτή την ανεπάρκεια την πλήρωσαν ακριβά οι δημότες στην «Μήδεια» με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες και μία απερίγραπτη κατάσταση και καθυστέρηση τριών μηνών!!!
Η δύναμη του ανθρώπου είναι μικρή μπροστά στο μεγαλείο της φύσης. Παρόλα αυτά, με στοχευμένα μέτρα που ξεκινούν από το επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι δυνατόν να περιοριστούν οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Αδήριτη ανάγκη αποτελεί περισσότερο από ποτέ η οχύρωση του Δήμου μας. Υπεύθυνη στάση αποτελεί η πρόληψη και η επίσημη ενημέρωση των δημοτών μας για τα τηλέφωνα των αρμοδίων του Δήμου που να ανταποκρίνονται. Φρόνιμο είναι να πραγματοποιείται έγκαιρα συντονισμένος καθαρισμός φρεατίων με σκοπό την αποφυγή συγκεντρώσεων υδάτων και πλημμυρών από τις έντονες βροχοπτώσεις. Η ανάγκη για ένα ρεαλιστικό σχέδιο στρατηγικής αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων και των συνεπειών τους αποτελεί για μας σημαντική προτεραιότητα. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο εργαλείο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και της ασφάλειας των κατοίκων της πόλης μας.
Οι προτάσεις μας είναι στην διάθεσή τους.
ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ