Δράσεις του Δήμου για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Τα τελευταία χρόνια, τα κουνούπια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους, αλλά και της εισόδου στη χώρα μας νέων ειδών με διαφορετικές βιολογικές συνήθειες, αποτελούν κίνδυνο για την εξάπλωση ασθενειών, αφού είναι φορείς αυτών, όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου. Πέραν αυτών, η όχληση που προκαλούν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, αλλά και την ιδιομορφία του Δήμου μας, όσον αφορά την φυτική του κάλυψη, θεωρούμε αναγκαία τη λήψη μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών, αλλά και ενημέρωσης των δημοτών.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής από τις αρχές του καλοκαιριού πραγματοποιεί εφαρμογές προνυμφοκτονίας  με εγκεκριμένα σκευάσματα στο σύνολο των καταγεγραμμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών. Ως τέτοιες θεωρούνται όλα τα σημεία όπου λιμνάζει νερό για περισσότερο από πέντε ημέρες (φρεάτια υδάτων, σιντριβάνια, εγκαταλειμμένα δοχεία κ.α.).

Παράλληλα, ανά 15 ημέρες, εξειδικευμένα συνεργεία συμβεβλημένης με το Δήμο εταιρίας επισκέπτονται τα ανοικτά ρέματα που διατρέχουν το Δήμο και πραγματοποιούν εφαρμογές προνυμφοκτονίας κουνουπιών στα σημεία που διαπιστώνεται παρουσία κουνουπιών, έπειτα από δειγματοληψίες. Επίσης σε επιλεγμένα σημεία, στα οποία έχει παρατηρηθεί μεγάλος πληθυσμός κουνουπιών (Δημοτικό κοιμητήριο, αμαξοστάσιο, θερινός κινηματογράφος), πραγματοποιούνται εφαρμογές ακμαιοκτονίας κουνουπιών με εγκεκριμένα σκευάσματα τουλάχιστον ανά 20 ημέρες.

Τέλος, πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης των δημοτών με την μορφή φυλλαδίων και αφισών. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Ιουλίου, διανεμήθηκαν από τον Δήμο 30.000 ενημερωτικά φυλλάδια προς τους δημότες με πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών και ειδικότερα του κουνουπιού «Τίγρης».

Τα φυλλάδια ενημέρωσης μπορούν οι πολίτες να τα προμηθεύονται επίσης από το Δημαρχείο, το ΚΕΠ του Δήμου και από διάφορα επιλεγμένα δημοτικά κτήρια.

Λίγα λόγια για το κουνούπι Τίγρης

Το κουνούπι Τίγρης (Aedes albopictus) είναι ένα ιδιαίτερα επιθετικό και επίμονο κουνούπι, τσιμπάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ζει μέσα στους κήπους και τις αυλές των σπιτιών και η όχληση που προκαλεί είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προκαλούν άλλα κουνούπια, ακριβώς επειδή ενοχλεί τον άνθρωπο όλες τις ώρες της ημέρας και του δειλινού. Το είδος αυτό έχει την ιδιότητα να αποθέτει τα αυγά του σε περιορισμένες συλλογές νερού, π.χ. δοχεία, πιατάκια γλάστρας, λούκια υδρορροής, πλαστικούς κουβάδες, παλαιά ελαστικά αυτοκινήτων, κοιλότητες δένδρων. Το Aedes albopictus μετακινείται ενεργά σε μικρή ακτίνα, το πολύ 200-500 μέτρων (το 90% των θηλυκών < 100 μέτρα), δηλαδή πρακτικά παραμένει στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο έχει αναπαραχθεί.

Πώς αποφεύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι:

Πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν έχουν μεγαλώσει στη δική μας αυλή, στον κήπο ή τη βεράντα μας. Για να μειώσουμε τον αριθμό τους, θα πρέπει  να γνωρίζουμε  τα σημεία όπου μπορούν να γεννούν τα αυγά τους και όπου μεγαλώνει η προνύμφη τους. Ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη κουνουπιών είναι  το στάσιμο νερό!

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΝΕΡΟ!

Για το λόγο αυτό:

* Φυλάμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε (κουβάδες, λεκάνες, κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.

* Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

* Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

* Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.

* Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα).

* Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

*Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

* Καλύπτουμε τις μπαγκαζιέρες , βάρκες, δεξαμενές, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.

*Αν έχουμε πισίνα, καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού, ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

*Κάλυψη περιεκτών με στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμογή εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου, εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή η κάλυψη της συλλογής (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό).

*Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή μας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.