Αρχική EDITORIAL Δημοτικό συμβούλιο με άτακτους «μαθητές»

Δημοτικό συμβούλιο με άτακτους «μαθητές»

Γράφει η Λένα Μαρκή

Θυμάμαι στο σχολείο, σε κάθε τάξη, υπήρχαν ένα – δύο μαθητές που πρωταγωνιστούσαν με τις αταξίες τους. Ήταν εκείνοι που από το πουθενά έκαναν μπάχαλο το μάθημα, προς τέρψη των υπολοίπων μαθητών, αλλά δυσκολεύοντας τη ζωή του δασκάλου. Και αν κάποιοι μεγαλώσαμε και τις εικόνες αυτές τις έχουμε ως μια ωραία ανάμνηση, ορισμένοι άλλοι την αναταραχή την έχουν ως βίωμα και συνήθεια.

Την εικόνα μιας τάξης παρουσίασε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί που κυλούσε ομαλά, οι γνωστοί – άγνωστοι της «Νίκης» τάραξαν πάλι τα νερά. Αναφέρομαι βεβαίως στον επικεφαλής της «Νίκης των πολιτών», κ. Γιάννη Σταθόπουλο που την ώρα που απαντούσε ο Δήμαρχος στις ερωτήσεις που είχαν τεθεί, εκείνος επενέβαινε και τον διέκοπτε μονίμως. Το θέμα ήταν οι οφειλές των καταστημάτων προς τον Δήμο και η απόφαση της δημοτικής Αρχής να σταματήσει να κωφεύει και να αρχίσει να εισπράττει ως έχει υποχρέωση. Τότε αποφάσισε ως φαίνεται ο κ. Σταθόπουλος να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με κείμενο που έφτασε στα χέρια του, μην επιτρέποντας όμως στο Δήμαρχο να ολοκληρώσει την κουβέντα του, ενώ παράλληλα απευθυνόνταν ονομαστικά προς τους υπόλοιπους συμβούλους. Προκάλεσε έτσι την έντονη αντίδραση του κ. Ζορμπά, που διαμαρτυρήθηκε γιατί τον διακόπτουν συνέχεια και μετά από τις έντονες προσπάθειες της προέδρου κ. Καψοκεφάλου, ο κ. Σταθόπουλος υποσχέθηκε να σταματήσει.

Κι εκεί που θεωρήσαμε ότι ηρέμησαν τα πνεύματα, στο «χορό» μπήκε και ο έτερος της «Νίκης», κ. Πάνος Γκόνης, με θέμα αυτή τη φορά την απόκτηση από το Δήμο του ΟΤ 119.

Αποτέλεσμα την απόφαση του Δημάρχου κ. Ζορμπά να αποχωρήσει και να δώσει τις υπόλοιπες απαντήσεις στην επόμενη συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσε (αν και αυτό ανατράπηκε στο τέλος της συνεδρίασης, αφού έδωσε όλες τις απαντήσεις). Και μάλιστα απαγόρευσε και στους υπολοίπους της Διοίκησης να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Γκόνης ακόμη και μετά από αυτή την εξέλιξη, συνέχισε να μιλάει «πάνω» στην πρόεδρο.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του. Κανόνες που με τη σύστασή του έγιναν αποδεκτοί από όλα τα μέλη. Ένας από αυτούς και ιδιαίτερα απλός και διαχρονικός είναι ότι ο Δήμαρχος μιλάει τελευταίος και δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις που του τέθηκαν. Αυτό το γνωρίζουν όλοι και κυρίως δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο κ. Σταθόπουλος που διετέλεσε δήμαρχος και ο κ. Γκόνης που διετέλεσε αντιδήμαρχος την προηγούμενη 5ετία. Δεν γίνεται λοιπόν να καταστρατηγούν έναν από τους βασικούς και σταθερούς κανόνες.

Προφανώς μετά από δύο χρόνια δεν έχουν αποδεχθεί ακόμη την ήττα τους στις εκλογές και το ότι δήμαρχος Αγίας Παρασκευής είναι πλέον ο Βασίλης Ζορμπάς. Αυτόν επέλεξαν οι πολίτες και αυτός θα είναι τουλάχιστον έως τις επόμενες εκλογές. Και αυτός θα μιλάει τελευταίος… Ο Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη υπάρχει μόνο στα κόμικς*…

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο είναι ένας χώρος που οφείλουν όλοι να σέβονται ως το ανώτατο όργανο διοίκησης της πόλης. Δεν είναι χώρος προσωπικής προβολής. Ούτε είναι θεμιτό να γίνεται επιβολή «ποινών» (όπως έκανε ο αείμνηστος Γιάννης Βουτσινάς που απέβαλε δημοτικό σύμβουλο που δεν συμμορφωνόταν) ή άκρας αυστηρότητας (όπως παρακολουθούσαμε την προηγούμενη 5ετία). Πέραν αυτού συμμετέχουν ενήλικες και έμπειροι, οι περισσότεροι, αυτοδιοικητικοί και όχι μαθητές σχολείου. Θα πρέπει οι συγκεκριμένοι δύο να ακολουθήσουν το παράδειγμα των υπολοίπων και να συμμετέχουν με σύνεση και σοβαρότητα, χωρίς να προσπαθούν να γίνουν δυσάρεστοι στους συναδέλφους τους και σε όσους παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. Γιατί ο κόσμος παρακολουθεί, μαθαίνει, σχολιάζει και ψηφίζει αναλόγως.

*Ο Ιζνογκούντ (Iznogoud) είναι γαλλική σειρά κόμικ που δημιουργήθηκε από τον σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί και τον σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί. Το όνομα της σειράς είναι λογοπαίγνιο στην αγγλική γλώσσα (η λέξη “Ιznogoud” είναι γαλλική προφορική έκδοση της φράσης “He is no good”) και αναφέρεται στον κεντρικό χαρακτήρα της. Τα γεγονότα λαμβάνουν μέρος κυρίως στη Βαγδάτη, αλλά και στις γύρω περιοχές, ενώ δεν λείπουν καθόλου και τα ταξίδια στο χρόνο. Ο Ιζνογκούντ είναι ο Μεγάλος Βεζίρης του χαλιφάτου κι έχει βάλει ως μοναδικό στόχο στη ζωή του να εκθρονίσει τον Χαρούν Ελ Πουσάχ (Haroun El Poussah, εμπνευσμένος από τον διάσημο Χαρούν αλ-Ρασίντ), ο οποίος και είναι ο Χαλίφης. Ο Ιζνογκούντ επαναλαμβάνει συνεχώς τη φράση “Θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη!”