Μία από τις πολλές καθοριστικές αλλαγές που φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα για τις Δημοτικές Εκλογές, εντοπίζεται στον τρόπο κατανομής των εδρών των Δημοτικών Συμβουλίων και ειδικότερα στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες των Δήμων. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει μία και μοναδική έδρα, ποιος Συνδυασμός θα την πάρει; Αυτός που πλειοψήφησε στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια;
Ή σε κάθε περίπτωση ο Συνδυασμός του Δημάρχου, ακόμα και εάν έχασε την πρωτιά στη συγκεκριμένη; Η απάντηση εντοπίζεται στο αρ.27 «Κατανομή των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια» του Νομοσχεδίου.
Σε αυτό η Κυβέρνηση, ορίζοντας τη διαδικασία κατανομής των εδρών, ξεκινά πριν από όλα με το σημείο (α) όπου ορίζει: « α) Στον επιτυχόντα Συνδυασμό κατανέμεται μία (1) έδρα ΣΕ ΚΑΘΕ εκλογική περιφέρεια. » Θέτουν από την αρχή, λοιπόν ως δεδομένο της διαδικασίας κατανομής των εδρών, ότι ο «επιτυχών Συνδυασμός» θα πάρει μία έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αφού η μονοεδρική έχει μία και μοναδική, δεν μένει καμία για τους υπόλοιπους Συνδυασμούς.
Διευκρινίζουμε ότι ο όρος «επιτυχών Συνδυασμός» ορίζεται στο ίδιο το Ν/Σ και συγκεκριμένα στο αρ.24: «Στις εκλογές των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων, θεωρείται επιτυχών ο Συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του 43 % + 1 ψήφος του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. (…) Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος Συνδυασμού.» Επιπλέον, ο ορισμός δίνεται και στο αρ.25, για τις περιπτώσεις που θα γίνει Β’ Κυριακή: «Επιτυχών Συνδυασμός θεωρείται ο Συνδυασμός του υποψηφίου Δημάρχου που εκλέχθηκε σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 (…) ».
Αφού είδαμε τι φέρνει η νυν Κυβέρνηση, αξίζει να θυμηθούμε τι ισχύει σήμερα. Το αρ.34 «Κατανομή των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια» του ν.3852/2010, όπως το έχει αντικαταστήσει το αρ.30 του ν.4555/2018 (Κλεισθένης Ι) και τροποποιήσει το αρ.60 του ν.4604/2019, ξεκινά τη διαδικασία κατανομής με ειδικές διατάξεις για τις μονοεδρικές, που ορίζουν: « 1. Η κατανομή ξεκινά από τις τυχόν μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες του Δήμου.
Η έδρα κάθε μονοεδρικής εκλογικής περιφέρειας αποδίδεται στον Συνδυασμό που έλαβε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, εφόσον αυτός δικαιούται να καταλάβει έδρα σύμφωνα με το αρ.32. Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ δύο ή περισσότερων Συνδυασμών, την έδρα δικαιούται ο μικρότερος σε εκλογική δύναμη Συνδυασμός σε όλο τον Δήμο. (…) »
Υπογραμμίζεται ότι το αρ.34 του ν.3852/2010 και το αρ.30 του Κλεισθένη, καταργούνται ρητώς με το αρ.91 «Καταργούμενες Διατάξεις» του Ν/Σ. Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι η αντίστοιχη διάταξη στην αρχική διατύπωση του Καλλικράτη (ν.3852/2010, σελ. 1806 του Φ.Ε.Κ. Α’ 87/7.6.2010) είχε ως εξής: «
1. Η κατανομή ξεκινά αποδίδοντας στον επιτυχόντα Συνδυασμό ΣΕ ΚΑΘΕ εκλογική περιφέρεια μία έδρα, εφόσον έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοί του στην οικεία εκλογική περιφέρεια. »
Πηγή:airetos.gr