Γράφει η Λένα Μαρκή
Μεγάλο θέμα άνοιξε με την (μη) καθαριότητα του δήμου τις ημέρες του Πάσχα. Έγινε κοινή διαπίστωση ότι το Πάσχα δεν καθαρίστηκε η πλατεία του Αη Γιάννη παρουσιάζοντας μια εικόνα αποκαρδιωτική. Αυτό έκανε τον επικεφαλής των «Αλλάζουμε», κ. Γιάννη Μυλωνάκη να θέσει ανάλογο ερώτημα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. (6/5/2021). Όπως τόνισε λόγω της αργίας θα έπρεπε να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.
Εντύπωση προκάλεσε η ενημέρωση από τη δημοτική Αρχή που ακολούθησε. Η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Ελένη Δάβαρη, υπήρξε κάθετη στο ότι πράγματι δεν ήταν εικόνα αυτή για την πόλη και πως θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του τομέα Καθαριότητας. Όπως ενημέρωσε, η ίδια είχε ζητήσει το πάσχα να υπάρξουν δύο βάρδιες για τη συλλογή των απορριμμάτων, κάτι που δεν έγινε. Όπως επίσης δήλωσε ότι είναι αντίθετη στο γεγονός ότι καθυστερούν να πληρωθούν οι υπερωρίες των εργαζομένων στην Καθαριότητα. Και αυτό είπε είναι καθαρά ευθύνη της Οικονομικής Υπηρεσίας και είναι «τραγικό να είναι απλήρωτοι 6 μήνες».
Αυτό έδωσε το έναυσμα στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Τίμο Κωστόπουλο, να ενημερώσει ότι οι οφειλόμενες υπερωρίες είναι 4 μηνών και όχι 6, γιατί ήδη έχουν πληρωθεί ορισμένοι εργαζόμενοι και από τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα πληρωθούν οι υπερωρίες σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Επίσης έχουν πληρωθεί τα ΜΑΠ (Μέτρα Ατομικής Προστασίας) του 2019 και σύντομα θα αποδοθούν τα οφειλόμενα, σε χρήμα πλέον, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη από την Υπηρεσία Διοίκησης. Διευκρίνισε πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το σωματείο εργαζομένων. Επίσης τόνισε, ότι πλέον η Διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι υπόλογος προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, γεγονός που οδηγεί στις καθυστερήσεις πληρωμών.
Σε σύμπνοια με την κ. Δάβαρη και ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς που είπε πως η δουλειά της Καθαριότητας είναι 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο, παραλληλίζοντάς την με αυτή των γιατρών στα νοσοκομεία. Οφείλουν από το νόμο να εργάζονται και το Πάσχα. Μίλησε κι αυτός για εντολή που δόθηκε να υπάρξουν δύο βάρδιες, αλλά οι εργαζόμενοι, είπε, «ετσιθελικά δεν βγήκαν ούτε καν στις πλατείες»! Πληρώνονται για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Εννοείται πως θα αναζητηθούν ευθύνες και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και ποινές.
Οι δηλώσεις αυτές έφεραν αντιδράσεις από τους κ.κ. Μυλωνάκη και Οικονόμου (Νέα Αρχή).
Με τον κ. Μυλωνάκη να λέει ότι κάποιος πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τους εργαζόμενους και απευθυνόμενος προς την κ. Δάβαρη είπε ότι αν δεν τα καταφέρνει στη θέση που ανέλαβε και πληρώνεται, για λόγους ευθιξίας ας παραιτηθεί, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αντιδημάρχου. Έθεσε δε εαυτόν ως αυστηρό κριτή στους ανθρώπους που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη.
Από την άλλη ο κ. Γιώργος Οικονόμου υπήρξε πιο ήπιος. «Παρακολουθούμε, είπε, ένα θέατρο του παραλόγου». Παράλληλα πρότεινε να πέσουν οι τόνοι και πως δεν είναι σωστό να απειλούνται οι εργαζόμενοι δημόσια.
Τα πράγματα είναι απλά, αλλά συνάμα περίπλοκα.
Βάσει νόμου στις υπηρεσίες που υπάρχει κυκλικό ωράριο (βάρδιες) ο εργαζόμενος καλείται να απασχοληθεί απογεύματα, νύχτες, Κυριακές, αργίες, κ.λπ. τηρουμένων των ανάλογων ρεπό ξεκούρασης. Ένας τέτοιος τομέας είναι και η Καθαριότητα των δήμων. Οπότε αιτιολογήσεις του στυλ «είναι πάσχα», «τις προηγούμενες χρονιές δεν δουλεύαμε» και «μάζεψε υπογραφές το σωματείο» (οι φράσεις ακούστηκαν στο Δ.Σ.) είναι μεγάλες αστειότητες (sic). Καθόσον υπήρχε εντολή από τον Δήμαρχο και την αρμόδια Αντιδήμαρχο για να υπάρχουν βάρδιες εργασίας, οτιδήποτε άλλο αποτελεί άρνηση υπηρεσίας και μπορεί να οδηγήσει (σύμφωνα με το νόμο) έως την απόλυση.
Σαφώς έχει δικαίωμα ο δήμαρχος να ζητήσει ευθύνες και να επιβάλει ποινές. Εν προκειμένω, είναι δε πανεύκολο να βρεθεί ποιος είναι ο υπαίτιος και ποιος παράκουσε τις εντολές του ανωτέρου του.
Όμως, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να «χάνονται» με οποιονδήποτε τρόπο εργαζόμενοι, τη στιγμή που δεν υπάρχει επάρκεια και δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Εδώ θα πρέπει ο δήμαρχος να βρει μια χρυσή τομή.
Ενίοτε, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν το φέρνουν οι τιμωρίες, αλλά η απόδοση κινήτρων (όχι φυσικά μετά το παράπτωμα, αλλά πριν αυτό συμβεί). Όσον αφορά την απόδοση των οφειλόμενων υπερωριών, είναι γνωστό ότι στον δημόσιο τομέα πολλές φορές καθυστερούν να αποδοθούν, λόγω διαδικαστικών, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί πάτημα για αδιαφορία για την εργασία.
Και εν τέλει δεν φταίνε οι δημότες που πληρώνουν δημοτικά τέλη να «απολαμβάνουν» εικόνες σαν αυτή που παρουσίαζε το Πάσχα η πλατεία του Αη Γιάννη. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά κυρίως υγιεινής και ασφάλειας.