Γράφει η Λένα Μαρκή
«Το πιο σημαντικό, το πιο μεγάλο θεσμικά σε αυτό το τραπέζι είναι η ελευθερία του να διατυπώσει κανείς τη γνώμη του. Τίποτα δεν βάζω πάνω από αυτό», είπε ο Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 31/3/2021. Και πιστεύω ότι αυτό είναι το πλέον σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή τη συνεδρίαση. Και αυτό θα πρέπει να ισχύει παντού και όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο.
Συνέχισε δε λέγοντας πως «Ο Παπασπύρος μίλησε σαν πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ και έχει δικαίωμα να πει αυτό που θέλει και να κριθεί γι’ αυτό που λέει. Προδικάζεται το τι θα πει από πριν και διακόπτεται από την πρόεδρο και το Σταθόπουλο; Όλοι έχουν το δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους».
Αιτία αυτών των δηλώσεων στάθηκε η προσπάθεια να εμποδιστεί ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, Σπύρος Παπασπύρος, να προβεί σε δήλωση-ενημέρωση σχετική με μέλος της Αντιπολίτευσης. Όταν λοιπόν δόθηκε ο λόγος στον κ. Παπασπύρο και πριν ακόμα οι υπόλοιποι αντιληφθούμε σε τι ακριβώς αναφέρονταν, ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος (Νίκη των πολιτών) διέκοψε λέγοντας πως το θέμα είναι προσωπικό και δεν έχει θέση στο Δ.Σ.. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η πρόεδρος κ. Έφη Καψοκεφάλου έμπλεξε στο «παιχνίδι» μέρους της αντιπολίτευσης και έγειρε την πλάστιγγα αβασάνιστα προς αυτήν. Απέτρεψε τον κ. Παπασπύρο να αναφερθεί στο γεγονός, θεωρώντας το ως προσωπικό, διακόπτοντας την ομιλία του περί αυτού. Του δόθηκε μόνο ο λόγος να αναφερθεί σε αμιγώς θέματα του ΠΑΟΔΑΠ (όπως τα αντιλαμβάνεται προφανώς εκείνη και μέρος της αντιπολίτευσης), όπως ο διορισμός της καλλιτεχνικής διευθύντριας και η πληρωμή των καθηγητών.
Επακόλουθο όλων αυτών ήταν να διακοπεί η ροή της διαδικασίας και να ζητήσουν το λόγο επί προσωπικού οι κ.κ. Σταθόπουλος, Οικονόμου (Νέα Αρχή) και Παπαμιχαήλ και επί της διαδικασίας ο κ. Γκιζιώτης.
Όμως, όπως φάνηκε στη συνέχεια ο κ. Παπαμιχαήλ δεν ήθελε να μιλήσει επί προσωπικού, αλλά να κάνει δήλωση στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ και δικαίως η Πρόεδρος του αφαίρεσε το λόγο την συγκριμένη στιγμή. Ακολούθησε μια έντονη αναστάτωση με αποτέλεσμα την αποχώρηση των τριών παρατάξεων των κ.κ. Σταθόπουλου, Οικονόμου και Μουστόγιαννη (Μια γενιά μπροστά) ως μορφή διαμαρτυρίας και μομφής προς την πρόεδρο του Δ.Σ..
Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα
Ο χρόνος για το «προσωπικό» είναι ένα (1) λεπτό και είναι υποχρεωμένοι να το γνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες. Δεν νοείται να διαμαρτύρονται και να λένε ότι αδικούνται. Το Δ.Σ. δεν είναι προσωπικό βήμα για πολύωρες ομιλίες.
Το «προσωπικό» περιλαμβάνει την αντίδραση σε μια προσβολή ή κάτι συκοφαντικό ή κάτι που θίγει άμεσα, πραγματικά ένα συγκεκριμένο άτομο. Όχι ώρα δηλώσεων. Δηλώσεις μπορούν να γίνουν σε άλλα σημεία της συνεδρίασης. Το να προσπαθεί ο καθένας να επιβάλει το δικό του «θέλω» είναι το λιγότερο ασέβεια προς το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και προς τους πολίτες που πρέπει να το ανεχτούν.
Και για τα δύο παραπάνω υπάρχει σαφής κανονισμός του Δ.Σ. που έχουν αποδεχτεί ΟΛΟΙ όσοι συμμετέχουν σε αυτό. Άρα, δεν μπορούν να τον αναιρούν κατά το δοκούν.
Επίσης ο/η πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αποβάλλει μέλος που δεν σέβεται τη διαδικασία, όπως και να προβεί σε σύντομο διάλειμμα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα κι να επανέλθει η τάξη. Έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν. Στην προκειμένη των τηλεδιασκέψεων αυτό μπορεί να συμβεί με κλείσιμο σε όλους του μικροφώνου.
Η φράση της κ. Καψοκεφάλου προς δημοτικό σύμβουλο ότι αν είμασταν σε δια ζώσης συνεδρίαση θα σας είχα αποβάλει, ακυρώνει την ίδια ουσιαστικά. Γιατί οι κανονισμοί είναι κανονισμοί και οι επιβεβλημένες αποβολές γίνονται με τους πρόσφορους τρόπους κάθε φορά. Οπότε ή τον αποβάλλει ή δεν το αναφέρει διόλου.
Τι δεν ήθελαν να ακουστεί
Το γεγονός είναι ότι ο Σπύρος Παπασπύρος είναι νόμιμος πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ και η ενημέρωση, που δεν έκανε τελικά, αφορούσε εξώδικο που δέχτηκε από τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο για εκφράσεις που περιέχονται σε δημοσιευμένο άρθρο του. Το θέμα ΔΕΝ είναι προσωπικό, γιατί η εν λόγω δημοσίευση του κ. Παπασπύρου αφορά ξεκάθαρα θέματα του ΠΑΟΔΑΠ και απαντά σε δημοσίευση της αντιπολίτευσης για τα θέματα αυτά. Οπότε δεν τίθεται προσωπικό θέμα!
Γίνεται αντιληπτό ότι η πρόεδρος δεν προστάτεψε τον κ. Παπασπύρο και λανθασμένα παρασύρθηκε από μέρος της αντιπολίτευσης αφαιρώντας του το λόγο. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώντας να κρατήσει υποτιθέμενες ισορροπίες, γίνεται πρόεδρος της αντιπολίτευσης και όχι του δημοτικού συμβουλίου. Και σαφώς είναι η πρώτη πρόεδρος που ενώ προέρχεται από την συμπολίτευση, της προσφέρει πολιτικά κόστη αρκετές φορές. Για παράδειγμα δεν είναι λίγες οι φορές που δεν έχει προστατέψει το Δήμαρχο και αφήνει άλλους να μιλούν τελευταίοι ή παρουσιάζεται ανενημέρωτη για θέματα διαδικασίας και δέχεται τη σωτήρια επέμβαση του Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Αργυρού, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία ως ο μακροβιότερος πρόεδρος του Δ.Σ.. Πραγματικά, ίσως είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα του Βασίλη Ζορμπά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο …
Τα περί μομφής από την μεριά των αποχωρησάντων της αντιπολίτευσης ήταν προπέτασμα καπνού για να δικαιολογήσουν μια άτακτη αποχώρηση. Όπως κάτι ανάλογο ήταν και η πρόφαση της αφαίρεσης του λόγου από τον κ. Παπαμιχαήλ. Και τα δύο χρησιμοποιήθηκαν αδρά.
Κατά την άποψη του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά η πραγματική αιτία ήταν το ότι την ώρα εκείνη συζητιόνταν αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ήθελαν να καταψηφίσουν. Όμως πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αφού ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2021 στηρίζεται στη δική τους πρόταση. Θα ήταν πλήρης αντίφαση!
Δεύτερον, είναι πολύ πιθανό ο κ. Σταθόπουλος να μην ήθελε να δοθεί έκταση στο εξώδικο που έστειλε στον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ για να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Έτσι εξηγείται ότι αντιλήφθηκε αμέσως που αναφέρονταν ο κ. Παπασπύρος και τον διέκοψε από την αρχή σχεδόν της ομιλίας του.
Είναι γεγονός πάντως ότι η τριανδρία εξακολουθεί να υπάρχει με ομόπνοια παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην αντιπολίτευση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί ως ήρεμη δύναμη (!) και μονίμως κατά τον επικεφαλής του θιγόμενη (!) και τις δεξιές παρατάξεις να ακολουθούν ποντάροντας σε μια επικίνδυνα ασταθή συμμαχία.
Η στήριξη του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι παρόλο το παράλογο της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος υπήρξε πολύ ήρεμος, περιεκτικός και σαφής. Πρόσφερε πλήρη στήριξη στον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ, έστω κι αν μερικοί δυσκολεύτηκαν να το καταλάβουν.
Όπως δήλωσε, εξεπλάγη που κάποιοι απαγορεύουν στον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ να πει την άποψή του. Είναι πρωτοφανές. Έχει κάθε δικαίωμα, όπως το έχει και οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να μιλήσει στο Δ.Σ., να δηλώσει, να ενημερώσει, να κρίνει ή να καταγγείλει χωρίς βέβαια να προσβάλει κάποιον/ους. Και μάλιστα όταν έχει θιχτεί από μέλος του δημοτικού συμβουλίου δεν γίνεται να του αφαιρείται το δικαίωμα να αντιδράσει. Αν σας προσβάλει, είπε προς τους συμβούλους, μπορείτε να τον αντικρούσετε ή να τον μηνύσετε.
«Σε ποια Δημοκρατία τα μάθατε αυτά;» τόνισε ο κ. Ζορμπάς αναφερόμενος στην απαγόρευση προς τον κ. Παπασπύρου να μιλήσει.
Θα λέγαμε ότι εν μέρη «άδειασε» την κ. Καψοκεφάλου μαζί με τους τρεις επικεφαλής. Είναι πραγματικότητα ότι στο παρελθόν, αλλά και το ίδιο βράδυ, πολίτες και μέλη του δημοτικού συμβουλίου έχουν λάβει το λόγο και έχουν αναφερθεί σε προσωπικά θέματα χωρίς να διακοπούν και χωρίς να τους αφαιρεθεί ο λόγος. Για παράδειγμα ο κ. Μουστόγιαννης όταν προπηλακίστηκε στην κεντρική πλατεία, ο κ. Παπαμιχαήλ που αναφέρθηκε σε αποτέλεσμα προσωπικής δικαστικής διαμάχης με πρώην δήμαρχο και πολίτες από συλλογικότητες και μη.
Επί της ουσίας
Επιτέλους κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η πόλη ψήφισε τον Βασίλη Ζορμπά για δήμαρχο και πως ο Σπύρος Παπασπύρος είναι νόμιμος πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ.
Είναι πράγματι κουραστικό να δημιουργούνται δήθεν καταστάσεις στο Δ.Σ. που προσβάλουν την νοημοσύνη των πολιτών. Το κλίμα που επικρατεί είναι αποτρεπτικό στο να παρακολουθήσει κάποιος τις συνεδριάσεις και γι’ αυτό ο αριθμός των θεατών είναι περίπου 20 κάθε φορά σε μια πόλη των 100.000 κατοίκων. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να εκσυγχρονιστεί στο πνεύμα του διαλόγου και της πολιτικής συζήτησης. Όσοι θεωρούν ότι εκεί μπορούν να βγάλουν τα προσωπικά τους πάθη, μίση, έχθρες, αντιπαλότητες και πως έτσι ασκείται η πολιτική και ο πολιτικός έλεγχος καλύτερα να το επανεξετάσουν. Οι δημότες έχουν κουραστεί να παρακολουθούν κοκορομαχίες και όχι παραγωγικό διάλογο. Και η ευθύνη αφορά ΟΛΟΥΣ.
Και εν τέλη, η Δημοκρατία και η Ελευθερία του Λόγου δεν μπαίνουν σε καλούπια κατά το δοκούν, ούτε άγονται και φέρονται για την επίτευξη προσωπικών στόχων.