Αρχική ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Η επόμενη ημέρα!…του Παύλου Καμάρα

Η επόμενη ημέρα!…του Παύλου Καμάρα

aparaskevi-images.gr

Με την πεποίθηση ότι πλέον βαδίζουμε προς τα απόνερα της μεγάλης φουρτούνας, οφείλουμε να σκύψουμε προσεκτικά στο τι αφήνει πίσω της η πρωτοφανής, για καιρό ειρήνης, αυτή κρίση.

Αναμφισβήτητα, η οικονομία της χώρας και η ψυχολογία των πολιτών είναι δύο καίριοι τομείς που επλήγησαν και που βέβαια δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους.

Μία οικονομία ήδη βαριά τραυματισμένη από τη δεκαετή κρίση των μνημονίων και της λιτότητας, που δειλά – δειλά είχε ξεκινήσει να αναρρώνει.

Μία εγχώρια οικονομία, που ανατρέχοντας στα στατιστικά στοιχεία, βλέπουμε ότι έχει μία ιδιότυπη διάρθρωση. Το 93% περίπου είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 70% περίπου των εργαζομένων εργάζεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Κυρίως όμως μία οικονομία προσανατολισμένη κατά συντριπτικό ποσοστό στην παροχή υπηρεσιών και λιγότερο στον παραγωγικό τομέα.

Τους κλάδους δηλαδή όπου τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown έπληξαν κατά κύριο λόγο και όπου ενεργοποιούνται πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένων (λιανεμπόριο, εστίαση, φιλοξενία).

Η ζημιά λοιπόν είναι μεγάλη. Και πλήττει πολλούς. Αυτοαπασχολούμενους, οικογενειακές επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις με 0-10 άτομα προσωπικό. Εδώ δεν μιλάμε για μεγαλομετόχους, που μειώθηκε το μέρισμά τους ή ότι περιορίσθηκαν τα αποθεματικά των εταιρειών τους.

Πρόκειται για ιστορίες καθημερινής τρέλας και απόγνωσης.

Να, λοιπόν, το μεγάλο στοίχημα της «επόμενης ημέρας» για την Κυβέρνηση κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως για τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γίνανε και γίνονται βήματα, με επιδόματα και μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των εργοδοτών. (πχ επιδότηση απασχόλησης εργαζομένων, επιστρεπτέα προκαταβολή κ. ά.)

Είναι όμως προφανές ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα. (πχ φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές κλπ.)  

Κατ’ αρχήν, οι πολίτες θέλουν τον πολιτικό κόσμο να πάψει να ασχολείται με τα ασήμαντα, τα μικροπολιτικά και σύσσωμος να συνεργασθεί, ώστε να στηριχθούν αυτοί που δοκιμάζονται.

Και βέβαια, ο καθένας στον ρόλο του.

Γιατί οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές κρίνονται από τα αποτελέσματά τους.

Οι Αντιπολιτεύσεις από τη σοβαρότητά τους.

Να αξιοποιηθούν όλα τα διατιθέμενα εργαλεία και οι διαθέσιμοι πόροι (Ταμείο Ανάκαμψης, Αποθεματικό κλπ) ώστε να ορθοποδήσει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Και, βέβαια, οι Τράπεζες να βάλουν πλάτη.

Γιατί ως τώρα ήταν στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου. Δεν περιμένουμε να λειτουργήσουν σαν ευαγή ιδρύματα, αλλά όχι και να κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα, δανειζόμενες ή επιχορηγούμενες με μηδενικά επιτόκια!! Να δανείζουν με το σταγονόμετρο και να κυνηγάνε οι ανθρωποφάγες συνεργαζόμενες εταιρείες τους άτυχους συνανθρώπους μας.

Και βέβαια οι Δήμοι μπορούν επικουρικά (και το κάνουν!) να ανακουφίσουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Πάντοτε βέβαια στο περιορισμένο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (μείωση – απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, καμπάνιες τόνωσης των τοπικών αγορών κλπ).

Όμως, εκεί που η Τ.Α. μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά είναι η τόνωση της ψυχολογίας των Δημοτών. Κυρίως λόγω της εγγύτητάς της με τους πολίτες και της διαχείρισης της καθημερινότητάς τους.

Ξεκινώντας από τα παιδιά, ώστε όλο αυτό να γυρίσει στα θετικά της διαπαιδαγώγησης. Σαν εμπειρία υπεύθυνης συμπεριφοράς, τήρησης κανόνων υγιεινής κλπ.

Με ομιλίες, διαλέξεις και συνέργειες δασκάλων και ψυχολόγων.

Αλλά και στους πιο ηλικιωμένους. Ιδίως στα μοναχικά άτομα και στους ανήμπορους. Αυτούς που δεν έχουν «στηρίγματα». Ένα έργο που έτσι κι αλλιώς κάνουν με τις κοινωνικές δομές τους, που θα πρέπει να ενταθεί.

Τέλος, κάποιες εξίσου σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη, που πολλοί Δήμαρχοι δυστυχώς απαξιώνουν.

Μαζί με την καθαριότητα, τα έργα υποδομής και τη διαχείριση των λειτουργικών αναγκών, μία όμορφη, φροντισμένη πόλη μπορεί να καλύψει και άλλες βασικές ανάγκες.

Να τονώσει την ψυχολογία των πολιτών. Ένα όμορφο παρτέρι με λουλούδια, ένας πράσινος χώρος αναψυχής, ένας σωστός φωτισμός και ένας καλαίσθητος στολισμός δρόμων και πλατειών δίδουν μία νότα αισιοδοξίας και ευεξίας.

Παράλληλα, η επαναφορά των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κοινωνικοποίησης που εξέλειπε.

Με την προσμονή ότι το 2021 θα είναι μία χρονιά επανεκκίνησης και ανάτασης στη χώρα μας,

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!