Γράφει η Λένα Μαρκή
Όπως ήταν αναμενόμενο η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση από την ελληνική Δικαιοσύνη δεν άφησε ανεπηρέαστο το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής. Οι αναταράξεις που δημιουργήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου ήταν σημαντικότατες. Κύριος άξονας η αντιπαράθεση μεταξύ του Ανδρέα Γκιζιώτη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Γιώργου Οικονόμου, επικεφαλής της Νέας Αρχής.
Ο κ. Γκιζιώτης λαμβάνοντας τον λόγο δήλωσε πως δεν βιάζονταν να χαρακτηρίσει την στάση της Δικαιοσύνης αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, γιατί είμαστε στη φάση απόδοσης ποινών. Οι ποινές μπορεί να είναι μεταβλητές, μπορεί να είναι όχι στη φυλακή, αλλά περιορισμός στο σπίτι, χίλια μπορεί. Τόνισε την μαζική αγωνιστική παρουσία του κόσμου, γιατί, όπως είπε, ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη παράδοση σε αντιφασιστικούς αγώνες. Έχουν γαλουχηθεί γενιές και γενιές με το έπος της εθνικής αντίστασης και τους αγώνες ενάντια στον κατακτητή, έχει γαλουχηθεί από τους αντιφασιστικούς αγώνες την περίοδο της Χούντας και το μεσοδιάστημα υπήρξανε φασιστικές εκφράσεις πολλών ειδών. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ο φασισμός δεν είναι ένα τυχαίο, ένα συμπτωματικό φαινόμενο, εδράζεται σ’ αυτό το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων. Από κει γεννιέται και μεταμορφώνεται κάθε φορά σε φασισμό, σε ναζισμό, σε ήπια διαχείριση, σε πόλεμο, το σύστημα έχει τους δικούς του τρόπους κάθε φορά για να αγκαλιάζει και να εκφράζεται και να παρεμβαίνει.
Δεν μπορώ να δηλώσω, συνέχισε, ευχαριστημένος από τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί είμαστε κατόπιν εορτής. Το Δ.Σ. σα θεσμός και ο Δήμαρχος θα έπρεπε να είχαν κάνει την τοποθέτησή τους πριν την απόφαση. Γιατί η παρέμβαση ενός δημοσίου προσώπου, ενός φορέα σαν το Δ.Σ. έπρεπε να προστεθεί στις δεκάδες χιλιάδες ανακοινώσεις φορέων, συλλόγων, προσωπικοτήτων κ.λπ., και να συμβάλλει σε αυτή την πολιτική, κοινωνική πίεση γιατί και οι δικαστές άνθρωποι είναι και επηρεάζονται. Στην πρότασή μας που αφορούσε σε ένα ψήφισμα το οποίο ήταν πολύ πίσω από το πως βλέπουμε εμείς το φασισμό, υπήρξαν συμφωνίες, υπήρξαν δυστυχώς αφωνίες και υπήρξαν ίσες αποστάσεις. Υπήρξαν αφωνίες από εκπαιδευτικούς που το θεωρώ απαράδεκτο. Υπήρξαν νομικές ερμηνείες, ότι δεν μπορούμε εμείς να προκάνουμε από την απόφαση του δικαστηρίου, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βγήκε και έκανε τοποθέτηση πριν την απόφαση του δικαστηρίου.
Δεν είναι όλοι στον ίδιο παρονομαστή οι άφωνοι και αυτοί που κρατήσαν ίσες αποστάσεις. Θα ξεχωρίσω ότι υπάρχει ακόμα στην πολιτική διαδρομή αυτού του συμβουλίου η έλλειψη μιας δήλωσης της παράταξης του κ. Οικονόμου, ο οποίος είχε ακροδεξιούς στο ψηφοδέλτιό του, αλλά ποτέ δεν στάθηκε σε μια αυτοκριτική, τόνισε ο κ. Γκιζιώτης.
Αυτό το συμβούλιο είχε πάντα έλλειμα πολιτικού λόγου, να θυμίσω τη διαδικασία όλη για το πορτρέτο του Παπαγιάννη του δοτού δημάρχου της Χούντας, τη στάση πολλών ατόμων και παρατάξεων, στο να σταθεί στο πραγματικό δημοκρατικό ύψος που έχει ένα δημοτικό συμβούλιο.
Αναμενόμενο ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις από την «Νέα Αρχή» με την κ. Γερασιμία Μουχτούρη να ζητά από τον κ. Γκιζιώτη να ξεκαθαρίσει ποιους ακριβώς εννοεί από τους εκλεγμένους όταν μιλάει για «ακροδεξιά παράταξη, ότι υπάρχει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. σε παλαιότερη συνεδρίαση) και σήμερα μιλάει ότι στους κόλπους μας περικλείουμε ανθρώπους της ακροδεξιάς». Ζητώντας του να το δηλώσει εγγράφως.
Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και η αντιπαράθεση έφτασε στο σημείο η κ. Μουχτούρη να μιλάει για ανεκτικότητα του κ. Γκιζιώτη από το Δ.Σ., ο οποίος μιλάει για φασισμό και εκμετάλλευση και δεν μιλάει για το φασισμό του σταλινισμού. Για να ακολουθήσει η στιχομυθία:
Γκιζιώτης: Εσύ στους μαθητές σου το λες που είσαι και φιλόλογος;
Μουχτούρη: Φυσικά και λέω για όλες τις μορφές του φασισμού.
Γκιζιώτης: Γι’ αυτό δεν σε εκτιμάνε στο σχολείο σου. Λυπάμαι είσαι και εκπαιδευτικός.
Μουχτούρη: Με εκτιμάνε για τη δουλειά μου κ. Γκιζιώτη. Θα με αξιολογήσετε κιόλας;
Στο σημείο αυτό παρενέβη η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Έφη Καψοκεφάλου και ζήτησε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να διευκρινίσει αν κάποιος από τους 33 δημοτικούς συμβούλους και το Δήμαρχο ανήκει στη Χρυσή Αυγή.
Από την απάντηση του κ. Γκιζιώτη εξήχθη ότι δεν αναφέρεται στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όμως ξεκίνησε μια νέα αντιπαράθεση με τον κ. Οικονόμου αυτή τη φορά και με αναφορές σε συγκεκριμένα ονόματα που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται στο κείμενο, αλλά ακούγονται στο βίντεο της συνεδρίασης.
Ανέφερε, λοιπόν, ο κ. Γκιζιώτης ότι και παλιότερα ως παράταξη είχε τοποθετηθεί για συγκεκριμένους υποψήφιους του κ. Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου, τόνισε ο κ. Γκιζιώτης, είπε σε μια παρέμβασή του ότι όντως διαφωνεί με τις απόψεις αυτές που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο από ένα, δύο, τρία άτομα. Το ένα άτομο παραδέχτηκε ότι ήταν με τη Χρυσή Αυγή και δεν είναι πλέον και είναι σε Νομικό Πρόσωπο του Δήμου εκπρόσωπος του κ. Οικονόμου. Ο άλλος συνέχιζε επί μήνες τον ακροδεξιό του λόγο, τελείως ακραία. «Ο κ. Οικονόμου έπρεπε να πάρει θαρρετά το λόγο και να πει ότι δεν έχουν καμία σχέση και κακώς ήταν στην παράταξή μου», δήλωσε ο κ. Γκιζιώτης. Αυτό λέω και τώρα, συνέχισε, και καταγράφεται στα πρακτικά του Δ.Σ.. «Είναι ντροπής πράγματα να μιλάμε για κόκκινο φασισμό και μαύρο φασισμό, είναι αναχρονιστικά και δεν πρέπει να λέγονται».
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» είπε ότι αυτή η συμπεριφορά του Ανδρέα Γκιζιώτη είναι η συμπεριφορά του φασισμού. Διότι τα θέματα αυτά τα έχει θέσει, έχει πάρει σαφείς απαντήσεις και τώρα τα επαναφέρει για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στην ιδρυτική μου διακήρυξη και στην παρουσίαση του προγράμματος, είπε ο κ. Οικονόμου, με παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας, ο άνθρωπος που οδήγησε τη Χ.Α. στο εδώλιο. Όλοι της παράταξής μας ασπάζονται τις αρχές της δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο άτομο δεν ανήκει στην παράταξή μας, το ξέρει και αναδιπλώνει αυτές τις ανοησίες. Τελευταία φορά που ανεχόμαστε τέτοιου είδους προσβολές.
Ζητώντας επί προσωπικού το λόγο ο Ανδρέας Γκιζιώτης είπε ακριβώς: «Ανόητος είσαι και φαίνεσαι». «Δεύτερον, ο Γ. ο ίδιος δήλωσε και τον παραδέχτηκα, εσύ δεν είχες τον ανδρισμό να τον καλύψεις πολιτικά και να δηλώσεις ότι έχει αποχωρήσει, ο ίδιος δήλωσε στο Ν.Π. και τον παραδέχτηκα για την αυτοκριτική του. Εσύ δεν έκανες καμία αυτοκριτική, δήθεν μίλαγες. Όσον αφορά τον Κ., γιατί δεν λες ονόματα ντρέπεσαι; Ο Κ. συνεχίζει εμετικές ανακοινώσεις αντικομουνιστικές και προκλητικές συνεχώς στο Facebook, το ξέρεις ή δεν το ξέρεις; Είπες ότι κακώς ήταν στο ψηφοδέλτιό σου; Δεν τα είπες βέβαια. Όσο σε βόλευαν προεκλογικά για να μαζέψεις ψηφαλάκια από τη Χ.Α. τους χρησιμοποίησες. Να βγεις αντρίκια και πολιτικά και να πεις κακώς τους είχα.».
Η απάντηση του κ. Οικονόμου στράφηκε εντέλει σε διαφορετική κατεύθυνση, αφού αν και αναφέρθηκε σε συζήτηση που έγινε σε ταβέρνα σε εκδήλωση συλλόγου, (έλαβε το σχόλιο του κ. Γκιζιώτη «δημόσια, τι σε ταβέρνα») και ρώτησε τον κ. Γκιζιώτη αν διάβασε την ανακοίνωση του Κ. ότι δεν έχει σχέση με τη «Νέα Αρχή», κατέληξε στο ότι «Ο Γκιζιώτης μετά από 30 χρόνια δημοτικής παρουσίας οδηγεί σε συρρίκνωση τη δημοτική του παράταξη και είναι αμαρτία ένας ιστορικός χώρος τις επόμενες εκλογές να μην εκπροσωπείται. Ας πάρουν άλλοι τα ηνία». Για να λάβει την απάντηση «Κάτσε να δούμε αν θα υπάρχεις εσύ καταρχάς» από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Αξίζει να επισημάνουμε την αναφορά του κ. Γιώργου Τσιμπουκάκη, δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην επίθεση που δέχτηκε το περίπτερο του ΚΚΕ και ο ίδιος τον Ιούνιο του 2012 από άτομα της Χ.Α. και μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ.
Τον κύκλο των αντιπαραθέσεων έκλεισε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι το 1974 ερχόμενος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας την Κυβέρνηση και με την εκλογή του στη συνέχεια ως Πρωθυπουργός, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να αναγνωρίσει το ΚΚΕ, δηλαδή τον κουμμουνισμό στην Ελλάδα. Το δεύτερο γεγονός είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη η οποία έστειλε στη φυλακή τους ηγέτες επί Σαμαρά και επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας βγήκε η τωρινή καταδικαστική απόφαση.
«Εκείνο που θέλω να σημειώσω», είπε απευθυνόμενος προς την κ. Μουχτούρη, «είναι ότι θα σας στείλω αναρτήσεις προσώπου που ήσασταν συνυποψήφιοι πριν 15-16 μήνες για να δείτε τι πίστευε για τον Αντώνη Σαμαρά και για κρεμάλες στο Σύνταγμα».
Κλείνοντας μίλησε για την προσέγγιση που δέχτηκε από τους Χρυσαυγίτες το 2014, όταν η Χ.Α. είχε ποσοστό 7%, για να κατέβουν μαζί του στις εκλογές, τους οποίους δεν δέχτηκε επ’ ουδενί να είναι συνυποψήφιοι. «Γιατί ως κόμμα, ως παράταξη, ως Βασίλης Ζορμπάς και πιστεύω κι εσείς κ. Μουχτούρη ποτέ δεν ήμασταν ούτε συμπορευτήκαμε με φασίστες ή με ναζιστές», τόνισε.
Επί της ουσίας
Σαφώς οι απόψεις του καθενός που υπαγορεύονται είτε από τις προσωπικές, είτε από τις πολιτικές του πεποιθήσεις είναι δικαίωμά του.
Όταν όμως αντιπροσωπεύουν ομάδες ή πληθυσμούς και ιδίως κατοίκους που τους εξέλεξαν με προσδοκίες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, οφείλουν οι απόψεις να είναι εντελώς ξεκάθαρες.
Είναι γεγονός ότι όσον αφορά δύο συγκεκριμένους υποψηφίους της παράταξης του κ. Οικονόμου υπάρχει μια γενική ασάφεια. Αρχικά δεν ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον επικεφαλής τους επίσημα, όπως έγινε με όλους τους υπόλοιπους με το σχετικό καλωσόρισμα στην παράταξη. Ουσιαστικά οι ίδιοι αυτοπαρουσιάστηκαν μέσω Facebook.
Στη συνέχεια και ενόσω συνέβαιναν όσα αναφέρονται ανωτέρω, δεν υπήρξε μια σαφής και ξεκάθαρη ανακοίνωση από την παράταξη ή τον κ. Οικονόμου, η οποία να αναφέρεται στο αν γνώριζε τις ακροδεξιές απόψεις των δύο ατόμων όταν τους ενέτασσε στο ψηφοδέλτιό του ή την έμαθε στη συνέχεια. Ούτε υπήρξε ανακοίνωση διαγραφής από την παράταξη, παρά όπως λέει και ο ίδιος, υπήρξε ανακοίνωση από τον έναν εκ των εμπλεκομένων υποψηφίων. Ο κ. Οικονόμου αρκέστηκε στην προφορική λιτή ανακοίνωση εντός δημοτικού συμβουλίου: «δεν ανήκει στην παράταξή μας».
Επίσης δεν υπήρξε ποτέ δημόσια τοποθέτηση για την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της «Νέας Αρχής» του πρώην δημοτικού συμβούλου κ. Φώτη Αλεξόπουλου ο οποίος δημόσια είχε προσκαλέσει τον Ηλία Κασιδιάρη και κλιμάκιο της Χ.Α. να επισκεφτεί το Δήμο, επίσκεψη που αποφεύχθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν.
Είναι προς το συμφέρον του κ. Οικονόμου αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαριστούν άπαξ δια παντός, δημόσια και όχι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες σε ταβέρνες, για να μην υπάρχουν σκιές πάνω από την παράταξη που να επηρεάζουν και τα υπόλοιπα στελέχη που ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση, αλλά ακολουθούν το δρόμο της δημοκρατίας.
Τι τον εμποδίζει να προβεί σε μια ανακοίνωση που να αποδεσμεύει ανοιχτά και ουσιαστικά την παράταξη από οτιδήποτε έχει σχέση με την ακροδεξιά;