Το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο – Δημιουργείται task force

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. 

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον νέο κορωνοϊό. 

Ο υπεύθυνος COVID-19 έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κορωνοϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος, σύμφωνα με Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές με ύποπτα συμπτώματα καλούνται να μείνουν σπίτι τους.

Αν μαθητής εμφανίσει συμπτώματα ενώ είναι στο σχολείο:

  • Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια
  • Απομόνωση παιδιού σε καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκας
  • Το προσωπικό που το φροντίζει να φοράει αδιάβροχη ποδια, μάσκα, γάντια
  • Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί
  • Στη συνέχεια το παιδί να επισκεφτεί γιατρό
  • Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη να γίνει τεστ (εν αναμονή του αποτελέσματος το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του)

Αν εμφανίσει εκπαιδευτικός συμπτώματα:

  • Να παραμείνει σε απομονωμένο χώρο
  • Να επισκεφτεί γιατρό
  • Αν κριθεί απαραίτητο να γίνει τεστ

Σε περίπτωση που το τεστ παιδιού βγει αρνητικό μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο εντός 24 ωρών.

Σε περίπτωση που το τεστ εκπαιδευτικού βγει θετικό θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από δέκα μέρες.

Σε κάθε περίπτωση ελέγχονται οι στενές επαφές. Αν στενή επαφή εμφανίσει συμπτώματα εντός 14 ημερών τότε θα γίνεται τεστ.

Εάν υπάρχουν τουλάχιστον τρία περιστατικά εντός διαστήματος 14 ημερών σε σχολείο τότε υπάρχει συρροή κρουσμάτων και κάθε φορά θα αποφασίζεται αν θα κλείνει το σχολείο και αν θα γίνονται διαγνωστικά τεστ.

«Μαθαίνουμε ασφαλείς»

«Όπως έχουμε τονίσει πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, είμαστε σε διαρκή εγρήγορση για να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόβλημα και ερώτημα. Ξεκινά μία νέα χρονιά με τις ιδιαιτερότητες. Να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία» τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

«Να προστατέψουμε την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και οικογενειών» είπε και σχολίασε πως «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, θα χρειαστεί να κλείσουμε τμήματα, σχολεία, γι αυτό έχει γίνει τόσο εκτεταμένη δουλειά, για να είμαστε προετοιμασμένοι».

«Θα τα καταφέρουμε τη νέα σχολική χρονιά. Επιστρέφουμε στα θρανία, μαθαίνουμε ασφαλείς» τόνισε.

Για το κρούσμα σε σχολείο της Αγ. Παρασκευής είπε πως υπάρχουν κάποιες αναφορές και «περιμένουμε τις οδηγίες της επιτροπής».

Η επιτροπή έχει εισηγηθεί πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων με αυξημένα μέτρα προστασίας, σχολίασε η κα Κεραμέως.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γυρίσουν στις τάξεις. Η τηλεκπαίδευση είναι μόνο σε ανάγκη. Η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο, ήταν τα σχόλια σε ερώτηση για καταγγελίες που γίνονται αναφορικά με τον συνωστισμό 25 παιδιών σε τάξεις ιδιωτικών σχολείων.

real.gr