Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Σε απάντηση του με αρ. Πρωτ.: 17600/24-08-2020 εγγράφου σας σχετικά με τη χρήση αθλητικών σχολικών χώρων από τα Αθλητικά σωματεία, σας γνωρίζουμε καταρχάς ότι το φαινόμενο του υπερκορεσμού των ωρών χρήσης των κλειστών γυμναστηρίων της πόλης δεν είναι κάτι νέο. Το πάγιο αίτημα των αθλητικών σωματείων και των άλλων φορέων της πόλης για δημιουργία πρόσθετων ανοικτών και κλειστών αθλητικών υποδομών είναι ενδεικτικό της ανεπαρκούς κάλυψης των αναγκών του αθλητισμού στην πόλη μας. Επιπρόσθετα, όπως θα αναλύσουμε και παρακάτω, η σχέση του Δήμου με τα αθλητικά σωματεία της πόλης είναι τέτοια που δεν προωθεί διόλου το συνολικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη μας. Για τα ανωτέρω δύο σκέλη του προβλήματος, όπως και για τη θέση μας σχετικά με την ένταξη των σχολικών αθλητικών χώρων στην καθημερινότητα της γειτονιάς έχουμε τοποθετηθεί ήδη με το Πρόγραμμά μας και με ποικίλες δράσεις μας και επισημαίνουμε συνοπτικά βασικές σχετικές προτάσεις μας. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά ζητήματα:
10 χρόνια εγκατάλειψης του αθλητισμού από τις διοικήσεις Zορμπά – Σταθόπουλου
Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες να ακούμε «παχυλές» υποσχέσεις για δημιουργία νέων χώρων αλλά να μην τους βλέπουμε… Συγκεκριμένα:
- Δεν προστέθηκε κανένας νέος αθλητικός χώρος, αντίθετα μόνο υποσχέσεις για κατασκευή προπονητηρίου, αξιοποίηση των 23 στρεμμάτων στα Πευκάκια, κ.λπ.
- Δεν έγινε καμία προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των υπαρχόντων αθλητικών χώρων (π.χ. τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στη Νότου, διαρρύθμιση κλειστών με τρόπο ώστε να διεξάγονται προπονήσεις άνω του ενός τμήματος, αξιοποίηση των ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ του 3ου Λυκείου, κ.λπ.).
- Εγκαταλείφθηκαν τα προγράμματα του ΠΑΟΔΑΠ που υλοποιούνταν στους αύλειους χώρους των σχολείων σε όλα τα δημοφιλή αθλήματα την περίοδο 2007-2010.
- Συρρικνώθηκαν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητικών διοργανώσεων.
Σήμερα πια, λόγω των ειδικών συνθηκών συνεπεία της πανδημίας, είναι γεγονός ότι το πρόβλημα έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, είναι εντελώς παράλογο να χρησιμοποιούμε τον κορωνοϊό και τις συνέπειες που έχει επιφέρει για να καλύψουμε την απραξία ετών. Θα περιμέναμε από εσάς κ. Ζορμπά που γνωρίζατε το πρόβλημα εδώ και χρόνια να επιδείξετε μεγαλύτερη ετοιμότητα και να έχετε επεξεργαστεί τη λύση του. Αντ’ αυτού έχει περάσει ήδη ένας χρόνος διοίκησης και καμία αλλαγή δεν είδαμε. Σπασμωδικά, αποσπασματικά και χωρίς κανένα σχέδιο, ζητάτε εσπευσμένα τη συγκατάθεση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να παραχωρήσετε τους αθλητικούς χώρους των σχολείων στα αθλητικά σωματεία, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για την τακτική σας και τον επιλεκτικό διάλογο που ανοίγετε από τον οποίο εξαιρείτε τους συλλογικούς φορείς της πόλης.
Το σίγουρο είναι ότι ο COVID-19 ανέδειξε τις παθογένειες του Δήμου και πόσο απροετοίμαστος και ανοργάνωτος είναι όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.
Πως η παράταξή μας αντιλαμβάνεται τη σχέση Δήμου με Αθλητικά Σωματεία
Τα αθλητικά σωματεία παράγουν σημαντικό κοινωφελές έργο, το οποίο ο Δήμος δεν αξιοποιεί. Η ελλιπής αναγνώριση της συνεισφοράς των αθλητικών σωματείων στο αθλητικό γίγνεσθαι της πόλης αποδεικνύεται από την ίδια την πρακτική των τελευταίων δύο διοικήσεων του Δήμου, οι οποίες περιόριζαν τον ρόλο τους στην απόδοση μιας πενιχρής ετήσιας επιχορήγησης προς τα σωματεία με ταυτόχρονο αποκλεισμό τους από τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου αθλητικού πλάνου.
Ο Δήμος λοιπόν θα μπορούσε – και πρέπει- να έχει τον πρώτο λόγο στη χάραξη της αθλητικής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει. Αντί να αναζητούμε κάθε χρόνο τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιούνται τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού – τουλάχιστον σε αυτά που λέμε δημοφιλή αθλήματα – περιμένοντας τις συμβάσεις που δεν έρχονται ή αυτές που έρχονται δεν μπορούν να πληρωθούν, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα συνολικό πλαίσιο συνεργασίας Δήμου – Αθλητικών σωματείων για την υλοποίηση αθλητικών προγραμμάτων από κοινού.
Για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου βασική προϋπόθεση θα είναι οι ξεκάθαρες σχέσεις των δύο μερών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καθενός. Άλλωστε, η άτυπη συνεργασία των δύο μερών κρατάει πλέον πάνω από 20 χρόνια, από τότε που οι αθλητικές εγκαταστάσεις «πέρασαν» από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στους Δήμους χωρίς όμως ποτέ να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.
Με βάση τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ήρθε πλέον η ώρα για ουσιαστική συνεργασία των δύο μερών, εφ’ όλης της ύλης (χρήση εγκαταστάσεων, προγράμματα μαζικού αθλητισμού, επιχορηγήσεις, έμμεσες ενισχύσεις, κ.λπ.) και ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ η συζήτηση για το «Μνημόνιο συνεργασίας & συναντίληψης με τα αθλητικά
σωματεία» που είχα προωθήσει ως πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης την περίοδο 2007-2010 και προφανώς έμεινε ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι. Πρέπει να σημειώσω δε ότι είχε γίνει αποδεκτό από το σύνολο του σωματειακού αθλητισμού της πόλης.
Χρήση αύλειων αθλητικών χώρων των σχολείων
Πάγια θέση της παράταξή μας «Αλλάζουμε» είναι τα ανοιχτά σχολεία στην κοινωνία και στη γειτονιά.
Επί της αρχής, λοιπόν, είμαστε θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία και τη γειτονιά και τη λειτουργία τους ως κύτταρο ζωής, αθλητισμού και πολιτισμού της πόλης. Ωστόσο υποστηρίζουμε ότι η χρήση των αύλειων χώρων μπορεί να γίνει μόνο με ολοκληρωμένο σχέδιο κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΟΔΑΠ και όχι ανεξέλεγκτα και αποσπασματικά, όπως προτείνεται από τον Δήμαρχο σήμερα. Η χρήση των αύλειων χώρων κατά τις διαθέσιμες ώρες θα πρέπει να παραχωρηθεί καταρχάς στον ΠΑΟΔΑΠ, ο οποίος θα καταστεί υπεύθυνος για τον συνολικό σχεδιασμό με στόχο την ανάπτυξη των δημοφιλών αθλημάτων σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της πόλης.
Η μόνη συντονισμένη προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν για χρήση των αύλειων χώρων ήταν και πάλι την περίοδο 2007-2010 όταν σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων εφαρμόσαμε την ελεύθερη οργανωμένη άθληση σε όλα τα Δημοτικά και Γυμνάσια. Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει υποβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Οι Προτάσεις της παράταξής μας
Μέσα από τη δράση της παράταξής μας για τον αθλητισμό πριν ενάμιση χρόνο αναδείξαμε τις ανάγκες της πόλης και τις θέσεις μας συνολικά (πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά). Θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι όταν προκύπτουν έκτακτα ζητήματα, όπως η διάθεση των αύλειων χώρων των σχολείων. Γι΄ αυτό προτείνουμε:
- Επαναφορά της συζήτησης για την θέσπιση «Μνημονίου συνεργασίας & συναντίληψης με τα αθλητικά σωματεία» το οποίο θα καθορίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις Δήμου και αθλητικών σωματείων.
- Αντί να ψάχνουμε να «χωρέσουμε» κάπου το κλειστό προπονητήριο χωρίς συνολικό σχέδιο, προτείνουμε την άμεση προσωρινή στέγαση του χώρου των δύο γηπέδων μπάσκετ του 3ου Λυκείου, που θα ωφελήσει και τη λειτουργία του σχολείου και θα αποσυμφορήσει τις εγκαταστάσεις του Δήμου κατά τις απογευματινές ώρες. Πρόταση που υποστηρίζω από το 2010.
- Οι αύλειοι χώροι των σχολείων που έχουν τις προδιαγραφές να φιλοξενήσουν αθλητικές δραστηριότητες, να παραχωρηθούν προς χρήση στον ΠΑΟΔΑΠ. Εκείνος με τη σειρά του, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αθλητικής ανάπτυξης της πόλης να υλοποιήσει σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία την άθληση για όλους.
Κλείνοντας, θέλω να σας επισημάνω ότι ως παράταξη είμαστε πάντα διαθέσιμοι να συνεισφέρουμε στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον αθλητισμό στον Δήμο μας.
Γιάννης Μυλωνάκης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε»