Αρχική ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΠΕΥΚΑΚΙΑ – ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΣΟΥΜΑ»! Του Γιώργου Καράμπελα

ΠΕΥΚΑΚΙΑ – ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΣΟΥΜΑ»! Του Γιώργου Καράμπελα

Παρακολουθώντας τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής για την πρόταση χωροθέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΟΤ 451, που βρίσκεται στην περιοχή Πευκάκια του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, θα επιχειρήσω να θέσω τα δεδομένα του προβλήματος, μπας και μπορέσουμε να συνεννοηθούμε κάποτε σε αυτήν την πόλη.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟ: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ;

Είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να λέει ότι θέλω το ΟΤ451 να γίνει πάρκο, ψυχαγωγικός πολυχώρος, χώρος πολιτισμού και αναψυχής ή αποκλειστικά αθλητικό κέντρο. Και εγώ – όπως έλεγε  η γιαγιά μου – θέλω να πάω στις Μπαχάμες. Η προβολή του «θέλω» πάνω στο γίγνεσθαι μπορεί να οδηγήσει κάποιον να ζητάει ότι γουστάρει η ψυχή του, αλλά όταν πρόκειται για δημόσια πράγματα, είναι καλό να έχει το «γνώθι αυτών των πραγμάτων», για να μπορεί να προβάλλει  το κατάλληλο αίτημα.

Π.χ. όσοι  θέλουν οτιδήποτε άλλο εκτός από «χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων» – και δεν είναι λίγοι –  τους παρακαλώ να προβάλλουν το αίτημα του αποχαρακτηρισμού του ΟΤ 451 από χώρο αθλητισμού και να ζητήσουν  την αλλαγή χρήσης του χώρου σε αυτό που ονειρεύονται. Αντίστοιχα όσοι ονειρεύονται μόνο γήπεδα πρέπει να ζητήσουν να αλλάξουν οι όροι δόμησης του συγκεκριμένου οικοπέδου και ο οικοδομικός κανονισμός, έτσι ώστε  το ποσοστό της φύτευσης από 40% που είναι σήμερα, να μειωθεί όσο θέλουν , μέχρις εξαφανίσεως…

Προς το παρόν πάντως, η συζήτηση μπορεί  να συνεχιστεί μόνο αν όλοι μιλάμε για το ίδιο πράγμα, δηλαδή για το ΟΤ 451 ως «χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων», όπως έχει οριστεί η χρήση του βάσει του ΦΕΚ176Δ/06.03.1987.

Σεαυτόν τον χώρο η μέγιστη κάλυψη  και δόμηση επιτρέπεται να φθάσει το 40%, δηλαδή να καλυφθούν μέχρι τα 8,3 στρέμματα των 21 στρ. , με κτήρια μέχρι ύψους 11.00μ., βάσει του άρθρου 4, παρ. Β2, του ιδίου ΦΕΚ ως άνω.

Σαν ελάχιστο ποσοστό φύτευσης ο οικοδομικός-κτηριοδομικός κανονισμός ορίζει τα 2/3 του υποχρεωτικώς ακάλυπτου, δηλαδή τα 2/3 χ 60% χ 21στρ.= 8,3 στρ. και μάλιστα με υποχρέωση φύτευσης  105 τουλάχιστον δένδρων(1 ανά 200μ2 οικοπέδου), περισσότερα από όσα υπάρχουν σήμερα.

Τόσο απλά και αδιαμφισβήτητα.

Η πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ονειρεύεται και αυτή την δική της άποψη για τη χρήση του ΟΤ 451, αφού θεωρεί αναγκαίο να παραβιάσει κατάφωρα τον νόμο περί φύτευσης, προβλέποντας μόνο 2,2 στρ. πράσινο, αντί των ελάχιστων 8.3 στρ.! Είναι προφανές  ότι υπολογίζει  το … χορτάρι του ποδοσφαιρικού γηπέδου ως φύτευση, ένα εντελώς επιπόλαιο και φτηνιάρικο τρικ, ανάξιο του δημόσιου αισθήματος και ήθους, που πρέπει να διέπει τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου μάλιστα για δημόσιο χώρο. Δεν επιτρέπεται το ίδιο το Δημόσιο να παραβιάζει μια σοβαρή περιβαλλοντική δέσμευση της πολεοδομικής νομοθεσίας, προκαλώντας την κοινή λογική και εξαγριώνοντας – χωρίς κανένα λόγο – τους κατοίκους της περιοχής. Σε αυτό είμαι μαζί τους.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΟΤ 451;

Από την όλη αρθρογραφία προκύπτει επίσης ότι κάποιοι θεωρούν ότι επειδή το ΟΤ451 βρίσκεται στην περιοχή των Πευκακίων,  ανήκει κατά κάποιο τρόπο στους περίοικους δικαιωματικά, τουλάχιστον κατά χρήση. Έχουν παρασυρθεί από την ορολογία «Αθλητικό Κέντρο Πευκακίων», θεωρώντας το «Πευκακίων» ως κτητικό προσδιορισμό, ενώ είναι προφανές ότι είναι μόνο τοπικός. Θεωρούν επίσης  ότι  η πρόταση του Δήμου θα έπρεπε να λάβει υπόψη της μόνο «τις πραγματικές αθλητικές ανάγκες της συνοικίας μας» και να είναι «κέντρο ήπιων εγκαταστάσεων τοπικής εμβέλειας». Προς επίρρωση μάλιστα των απόψεών τους θεωρούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο «θα ταίριαζε σε μια περιοχή έξω από τον οικιστικό ιστό της πόλης(Σπυρούδη-Νότου)» και όχι στην περιοχή τους που είναι «ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ».

Για να συνεννοηθούμε λοιπόν: Η περιοχή που βρίσκεται το αθλητικό κέντρο Νότου είναι  επίσης ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και σε άμεση γειτνίαση με αυτό. Το αθλητικό –πολιτιστικό πάρκο Στ. Κώτσης, επίσης βρίσκεται εντός(πιο εντός δεν γίνεται) περιοχής ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

Όμως  αυτοί-καθαυτοί  οι χώροι δεν είναι «περιοχή αμιγούς κατοικίας», γιατί  έχουν ειδικούς όρους δόμησης σαν χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως ακριβώς και το ΟΤ 451. Μια ματιά  στο Γενικό  Πολεοδομικό Σχέδιο(ΦΕΚ278Α/2005) της Αγίας Παρασκευής θα σας πείσει.

Επιπλέον με βάση το ιδρυτικό ΦΕΚ176Δ/87, τα Πευκάκια, μέχρι το 2005 δεν ήταν περιοχή αμιγούς κατοικίας. Μετά το ΓΠΣ/2005 στα Πευκάκια ορίστηκαν  περιοχές τόσο αμιγούς κατοικίας, όσο και γενικής. Οι όροι δόμησης που ισχύουν από το 1987 δεν άλλαξαν, για κανένα οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής , ούτε για το ΟΤ 451, για το οποίο, επαναλαμβάνω, προβλέπονται άλλοι όροι δόμησης από αυτούς που ισχύουν στα λοιπά ΟΤ.

Η μέγιστη προβλεπόμενη εκ του νόμου δόμηση στο ΟΤ 451 δεν είναι 200μ2, όπως λανθασμένα ισχυρίζεται ο Σύλλογος Πευκακίων(5η σελίδα, παρ. δ), αλλά 8.300μ2 , αφού με βάση το ίδιο ΦΕΚ176Δ/87 στην παρ. Β2 του άρθρου 4, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής κάλυψης ορίζεται σε 0,40.  

Αν υποθέσουμε ότι αυτή η έκταση ανήκε σε ιδιώτη, ποιος θα του απαγόρευε να χτίσει 8,3 στρ. αθλητικών κτηρίων; Επειδή όμως η έκταση αυτή ανήκει στον Δήμο ομελετητής, πολύ ορθά, σεβόμενος το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής , κατεβάζει την δόμηση στα 2800μ2, δηλαδή μόλις στο 1/3 της επιτρεπόμενης! Για ποια βαρειά χρήση και ποια «υπερτοπική εμβέλεια»  ομιλούμε λοιπόν;

Ακόμα μια φορά: η Δημόσια έκταση του ΟΤ 451 δεν έχει χρήση αμιγούς κατοικίας, αλλά χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, είτε μας αρέσει , είτε όχι.

Ο Σύλλογος Πευκακίων επικαλείται επίσης και κάποια νομικά κείμενα, όπως την 2230/2008 απόφαση του ΣΤΕ, της οποίας όμως η προσεκτική ανάγνωση δεν δικαιώνει τις απόψεις του. Η απόφαση αυτή και οι συνακόλουθες κρίσεις της, αφορούν μια έκταση εκτός σχεδίου 7 στρ. στο Μαρούσι (περιοχή Σωρός), που περικλείεται από εντός σχεδίου περιοχή αμιγούς κατοικίας και στην  οποία επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί  παγοδρόμιο πανελλήνιας εμβέλειας, ολυμπιακών προδιαγραφών,  άρα μείζονος σημασίας, από την αντίστοιχη Ομοσπονδία Παγοδρομίας, χωρίς προηγουμένως να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και χωρίς να υπάρχει καθορισμένη χρήση χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων. Υπάρχει έστω μία ομοιότητα ή αναλογία με την περίπτωση του ΟΤ 451;

Είναι φανερό επίσης ότι ο χώρος ανήκει στον Δήμο, επομένως η χρήση του δεν μπορεί να έχει περιορισμούς του είδους «να καλύπτει μόνο τις ανάγκες των κατοίκων των Πευκακίων». Η λογική ότι το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της Αγίας Παρασκευής θα εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους των Πευκακίων ( το 15% του πληθυσμού της πόλης), ενώ όλοι οι υπόλοιποι(το 85%) θα πρέπει να  συνωστίζονται στην Νότου και στο Στ. Κώτσης δείχνει , αν μη τι άλλο, αδιαφορία για τα κοινά. Είναι απολύτως θεμιτή η φιλοδοξία των κατοίκων να γίνουν τα Πευκάκια  «η καλύτερη από πλευράς περιβάλλοντος Συνοικία της Αγίας Παρασκευής», όχι όμως  σε βάρος των άλλων συνοικιών.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΡΙΤΟ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Διαβάζοντας κάποιος την αρθρογραφία γύρω από το ΟΤ 451, ιδιαίτερα των τοπικών Συλλόγων του Τσακού  και των Πευκακίων, θα σχηματίσει την εικόνα ότι στους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους της Αγίας Παρασκευής , επιτρέπεται,  χαριστικά, να  πουν την γνώμη τους για το Αθλητικό Κέντρο , αλλά, προς θεού, μην τους αφήσουμε να  μπουν μέσα σε αυτό! Οι φυσικοί χρήστες των γυμναστηρίων – η νεολαία της πόλης – πρέπει να μην κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, εκτός αν πρόκειται να παίζουμε … τάβλι!

Πως φθάνει ο Σύλλογος κατοίκων Τσακού να εκφέρει την άποψη για το αθλητικό κέντρο, ότι πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος «οι χώροι άθλησης … να καταληφθούν από σωματεία»; Τι είναι τα σωματεία; Ένα φάντασμα που πλανάται πάνω από την πόλη; Ένας στρατός που ετοιμάζεται να επιτεθεί κατά του αθλητικού κέντρου; Έλεος!!

Θα ήταν ενδιαφέρον αυτός ο Σύλλογος , μιας κατά τεκμήριο λαϊκής γειτονιάς, να μας εξηγήσει δημόσια τι κακό προκαλούν τα «σωματεία» στον αθλητισμό της πόλης και γιατί θα ήταν καλό να εξοβελιστούν από το Αθλητικό Κέντρο του ΟΤ 451!

Και, εν πάση περιπτώσει, γιατί η γνώμη ενός τοπικού συλλόγου , του πιο απομεμακρυσμένου από τα Πευκάκια, θα πρέπει να αξιολογηθεί περισσότερο από την γνώμη οποιουδήποτε αθλητικού σωματείου!

Αλλά και ο Σύλλογος Πευκακίων, με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο είναι αλήθεια , όχι μόνο πετάει έξω τα αθλητικά σωματεία από την χρήση των δήθεν αθλητικών εγκαταστάσεων που προτείνει, αλλά και   καταγγέλλει ότι: « ο εμπνευστής αυτού του σχεδίου είχε σαν κύριο μέλημά του την εξυπηρέτηση και μόνο του Σωματειακού Αθλητισμού έναντι του Δημοτικού», εμφανίζοντας έτσι τους αθλητικούς συλλόγους να συνωμοτούν ενάντια στους δημότες!

Να ξεκαθαρίσω ότι ο σωματειακός αθλητισμός δεν μπορεί να έχει ως αντίπαλο τον «Δημοτικό», διότι αυτός είναι ανύπαρκτος. Δέκα χρόνια ασχολούμαι με τα του αθλητισμού, «Δημοτικό» αθλητισμό δεν συνάντησα ακόμα, όχι στην Αγία  Παρασκευή, αλλά πουθενά στην χώρα μας. Οι κάτοικοι των Πευκακίων πρέπει να αναζητήσουν αλλού «το κίνητρο του «εγκλήματος».

Η πολλαπλότητα των εγκαταστάσεων δείχνει ότι ο «εμπνευστής» μάλλον είχε άλλα στον νου του. Η στόχευση είναι η προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος πρέπει να αποσβέσει το κεφάλαιο και να έχει και κέρδος από την επένδυσή του, εκμεταλλευόμενος ακριβώς τις πολλαπλές εγκαταστάσεις. Ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα έλθει για τα «ωραία μάτια» των σωματείων της πόλης, γιατί από αυτά όχι μόνο  δεν περιμένει κέρδος, αλλά είναι και εν δυνάμει ανταγωνιστής.

Θα έλθει όμως για τα «ωραία μάτια» των κατοίκων! Το target group είσαστε εσείς οι ίδιοι οι κάτοικοι, που θα πληρώνετε με την ώρα την αθλητική σας ενασχόληση, η οποία προφανώς δεν θα είναι ακριβώς ο «Δημοτικός Αθλητισμός» που ονειρευόσαστε.

Σε άρθρο μου, που αναρτήθηκε σε πολλές ιστοσελίδες σε ανύποπτο χρόνο

(30/12/2019),  με αφορμή κάποια γεγονότα, έθετα εν κατακλείδι το κατωτέρω ερώτημα:

«Είναι λοιπόν η πόλη εχθρική προς τον αθλητισμό των παιδιών μας;»

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα. Πολλοί κυριαρχούνται από απόψεις εχθρικές προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της Αγίας Παρασκευής, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι τα βέλη τους στρέφονται ενάντια στον αθλητισμό των παιδιών της πόλης.

 Γιατί τα 1000 περίπου  αγόρια και κορίτσια, που αθλούνται στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο τέννις, στο ποδόσφαιρο σάλας μέσα από τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία είναι και αυτά δικά μας παιδιά, της πόλης μας. Πηγαίνουν στα ίδια σχολεία, που πάνε και τα δικά σας παιδιά. Που άλλα μαθαίνουν πιάνο, άλλα ξένες γλώσσες, άλλα τοξοβολία και άλλα αρκούνται σε ότι τους προσφέρει για άθληση το σχολείο τους.

Ο σωματειακός αθλητισμός της πόλης μας είναι ερασιτεχνικός, δηλαδή αφιλοκερδής και βασίζεται στον εθελοντισμό των διοικήσεων . Μην μας μπερδεύετε με την επιχειρηματική εκμετάλλευση του εμπορευματικού αθλητισμού των ΠΑΕ και ΚΑΕ, ούτε με τον χουλιγκανικό στρατό τους.

Οι αθλητικοί σύλλογοι που λειτουργούν εδώ και αρκετές δεκάδες χρόνια στην πόλη μας ( το ποδόσφαιρο από το 1931, το μπάσκετ και το βόλεϊ  από το 1976) έχουν ιδρυθεί από γονείς-κατοίκους της πόλης, που οι περισσότεροι σήμερα δεν ζουν πια, αλλά έχουν γραφτεί στην ιστορία της , όπως ο Μιχάλης Μανσούρης,  του οποίου το όνομα τιμητικά δόθηκε στο πρώτο γήπεδο μπάσκετ της Αγίας Παρασκευής. Οι σύλλογοι αυτοί έχουν προσφέρει τεράστιο κοινωφελές έργο στη νεολαία μας και συνεχίζουν να προσφέρουν. Είναι συλλογικότητες της πόλης που έχουν κατακτήσει το σεβασμό χιλιάδων κατοίκων και δημοτών.

 Προς τι η μανία εναντίον τους λοιπόν;

Ναι , τα αθλητικά σωματεία της πόλης αγωνίζονται, με κάθε  θεσμικό τρόπο για να προστεθούν νέοι χώροι αθλητισμού σε μια πόλη, το επιχειρησιακό σχέδιο της οποίας παραδέχεται ότι οι υπάρχοντες  δεν καλύπτουν παρά το 15% των αναγκών της.

Ναι , τα αθλητικά σωματεία , ως φυσικοί χρήστες των αθλητικών χώρων έχουν βαρύνοντα λόγο για ένα δημόσιο χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων. Και προφανώς θα είναι αντίθετα στις προσπάθειες πολλών να αλλοιωθεί, με έμμεσους ή άμεσους τρόπους, η θεσμοθετημένη χρήση του ΟΤ451. 

Δεν έχουν όμως, ούτε αυτά, το δικαίωμα να είναι αντίθετα στην πολεοδομική και στην περιβαλλοντική νομιμότητα, αν θέλουν να προχωρήσει το έργο αυτό.

Γιατί είναι βέβαιο ότι αθλητισμός και περιβάλλον πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και όχι να αλληλοεξοντώνονται.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ: ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ;

Μέχρι την στιγμή που ο Δήμος έδωσε στην δημοσιότητα στις 26/05/2020 την επιστολή της Τεχνικής Υπηρεσίας προς τους κ. κ. Ζορμπά, Σάρκουλα και Κύρκο

( το 32937/27.11.2019 έγγραφο) είχα την εντύπωση ότι ο διάλογος γίνεται με την σημερινή Δημοτική Αρχή.  Μετά όμως την επιστολή αυτή έχω αμφιβολίες , αφού αυτή αποτελεί ένα διαχρονικό πολιτικό ντοκουμέντο εκχώρησης  της πολιτικής βούλησης της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής  στην … Τεχνική Υπηρεσία , η οποία μάλιστα δεν διστάζει να το διαλαλεί , με βούλα και υπογραφή:

«Η πρόταση αυτή αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της προηγηθείσης πρότασης-μελέτης για το Αθλητικό-Πολιτιστικό Κέντρο Σταύρος Κώτσης(η οποία σύντομα υλοποιείται), αποτελούν δε και οι δύο μαζί την άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την Αθλητική ανάπτυξη της πόλης τα επόμενα χρόνια»!!

Με αφήνει  παγερά αδιάφορο η άποψη της υπηρεσίας αυτής για το ποια πρέπει να είναι η αθλητική ανάπτυξη της πόλης μου. Δεν είναι δική της δουλειά να χαράσσει πολιτική, αλλά των δημοτών και της εκάστοτε εκλεγμένης από τους δημότες δημοτικής αρχής  στη βάση των προγραμμάτων.

Αλλά ταυτόχρονα μου προξενεί αλγεινή εντύπωση η διαβεβαίωσή της  ότι, η «άποψή της» για την αθλητική ανάπτυξη της πόλης υλοποιείται, θέλουμε ,δεν θέλουμε.

Χωρίς να έχει τεθεί ποτέ σε δημόσια διαβούλευση, ούτε καν σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου. Ο προηγούμενος Δήμαρχος υλοποίησε την «άποψη» της Τεχνικής Υπηρεσίας  για το Στ. Κώτσης σε επίπεδο μελετητικό και προγραμματικό εν κρυπτώ, χωρίς να ζητήσει την γνώμη των καθ’ ύλη αρμόδιων, δηλαδή των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων. Ο σημερινός Δήμαρχος προχώρησε στην υλοποίησή της σε επίπεδο κατασκευής, χωρίς και αυτός να λάβει υπόψη του τους άμεσα ενδιαφερόμενους, απλά και μόνο για τα χρήματα του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Το ερώτημα αν τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο, ή με αυτά κάνουμε μια τρύπα στο νερό δεν φαίνεται να απασχολεί κανένα!

Ανατριχίλα με πιάνει λοιπόν ότι το ίδιο σκηνικό στήνεται και στα Πευκάκια.

Πείτε εσείς την γνώμη σας, βάλτε τους τοπικούς συλλόγους να φιλονικούν με τα αθλητικά σωματεία, αλλά τελικά θα υλοποιηθεί η «άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας», η οποία χαράσσει την Αθλητική ανάπτυξη της πόλης για τα επόμενα χρόνια. Είμαστε αιχμάλωτοι λοιπόν ή κάποιοι αφελείς που νομίζουμε ότι έχουμε δημοκρατία;

 Για να αρθεί όμως το προφανές πολιτικό αδιέξοδο δύο τινά μπορεί να συμβούν:

  1. Ή η Δημοτική Αρχή θα ξεκαθαρίσει ότι ο διάλογος γίνεται με αυτήν , που διαθέτει την απαραίτητη πολιτική εξουσιοδότηση , ως εκλεγμένη από τους δημότες – διότι, μα το Θεό, δεν είδα ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές με τίτλο «Τεχνική Υπηρεσία» και με δημοσιευμένο πρόγραμμα για «την Αθλητική Ανάπτυξη του Δήμου»!
  2. Ή αλλιώς να μας χορηγήσει τα ντοκουμέντα που προσδιορίζουν την «άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την Αθλητική ανάπτυξη της πόλης τα επόμενα χρόνια», έτσι ώστε  να ξέρουμε από πρώτο χέρι, από την πηγή των πολιτικών αποφάσεων, ποιος είναι υπεύθυνος για το αθλητικό χάλι της πόλης(κολυμβητήριο, προπονητήριο, άχρηστο γήπεδο ποδοσφαίρου στο «Στ. Κώτσης», ΟΤ 451) και να μην αναλωνόμαστε σε άδικες κριτικές προς τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.  Στην περίπτωση αυτή μάλιστα, πρέπει να οριστεί ένας εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας,  για να συνεχίσουμε τον δημόσιο διάλογο για το Αθλητικό κέντρο με αυτόν που πράγματι παίρνει τις αποφάσεις…

Τώρα το γεγονός ότι στο πρώτο κείμενό μου για το ΟΤ451 αναφέρθηκα ότι η Τεχνική Υπηρεσία διακατέχεται από το «σύνδρομο της Λωξάντρας», παρακαλώ να μην θεωρηθεί ως  σύμπτωση. Κάτι έχω ψυλλιαστεί εδώ και καιρό …

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΜΑ ΛΟΙΠΟΝ!

  1. Το θέμα που μας αφορά είναι η χωροθέτηση  των αθλητικών εγκαταστάσεων στον θεσμοθετημένο προς τούτο χώρο στο ΟΤ 451. Με απόλυτο σεβασμό στον νόμο και στο περιβάλλον, τηρώντας αυστηρά τους προβλεπόμενους όρους δόμησης και κυρίως το ποσοστό της φύτευσης, που δεν πρέπει να είναι λιγότερη από 8,3 στρ. Προς τον σκοπό αυτό θα περικοπεί ο αναγκαίος αριθμός των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  2. Ο χώρος με τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα χωροθετηθούν τελικά , θα ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό της αθλητικής ανάπτυξης της πόλης και θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους τους κατοίκους της. Θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την πολιτιστική αναβάθμιση της εγγύς περιοχής με δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και υπαίθριου χώρου εκδηλώσεων.
  3. Οι εγκαταστάσεις να προσαρμοστούν κατά το δυνατόν στο εδαφικό ανάγλυφο του ΟΤ451, σε μια προσπάθεια  σεβασμού του περιβάλλοντος και καλαίσθητου αποτελέσματος, αλλά και χωρίς αναίτιες σπατάλες σε υπέρογκες εκσκαφές, επιχώσεις και μπετά. Σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, ειδικά αυτές τις εποχές.
  4. Η  Δημοτική Αρχή να αναλάβει την ευθύνη του διαλόγου και της έκφρασης της πολιτικής της βούλησης, θέτοντας την Τεχνική Υπηρεσία στο ρόλο και στο επίπεδο που της αναλογεί. Στις εκλογές ψηφίσαμε Δήμαρχο με θέσεις και προτάσεις, όχι αιχμάλωτο της όποιας υπηρεσίας!

ΣΟΥΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ!

Αγία Παρασκευή 08/06/2020          

Γιώργος Καράμπελας