Γράφει η Λένα Μαρκή
Η Αντισφαίριση, δηλαδή το τένις, ήταν από ανέκαθεν ένα άθλημα γνωστό στην Ελλάδα, με σημαντική απήχηση και αθλητές με διεθνείς διακρίσεις. Μπορεί να μην είχε την δυναμική άλλων χωρών, όμως ποιος θα ξεχάσει αθλητές όπως ο Νίκος Καλογερόπουλος, ο Τάσος Μπαβέλας, ο Γιώργος Καλοβελώνης, η Αγγελική Κανελλοπούλου, για να καταλήξει στο σημερινό θρίαμβο του Στέφανου Τσιτσιπά και τις επιτυχίες της Μαρίας Σάκκαρη.
Στο ξεκίνημά του στην Ελλάδα το τένις χαρακτηρίστηκε ως «ελιτίστικο» γιατί αγωνίζονταν όσοι κατοικούσαν σε ακριβές περιοχές. Πλέον το τένις έχει γίνει μαζικό άθλημα, με παίκτες από όλες τις περιοχές και από τις «φτωχογειτονιές», να αγωνίζονται και να παρουσιάζουν επιτυχίες σε πανελλήνια πρωταθλήματα.
Σύμφωνα με έμπειρους προπονητές, οι επιτυχίες των Τσιτσιπά και Σάκκαρη έχουν προκαλέσει έκρηξη στις εγγραφές νέων αθλητών (Στάθης Λιβανός στο Lifo).
Η αντισφαίριση στην Αγία Παρασκευή
Στο δήμο Αγίας Παρασκευής ο Όμιλος Αντισφαίρισης προπονεί παιδιά και ενήλικες και παρουσιάζει τις δικές του επιτυχίες στα 27 χρόνια παρουσίας του στον αθλητικό χώρο της πόλης. Δυο χιλιάδες και πλέον πολίτες ασχολούνται με το Άθλημα της Αντισφαίρισης στην Αγ. Παρασκευή.
Αθλητές όπως ο Νίκος Σερκεδάκης, ο οποίος ήταν στην κορυφή των αθλητών τένις της χώρας μας, μέλος της Εθνικής Ομάδας Davis Cup , αλλά και με πολλές διεθνείς διακρίσεις, ενώ σήμερα διαπρέπει ως κορυφαίος προπονητής του αθλήματος, έδωσαν ώθηση στο άθλημα όσον αφορά την Αγία Παρασκευή και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση.
Να αναφέρουμε όμως και τα ονόματα του Μιχάλη Σακελλαρίδη πρωταθλητή Ελλάδος στα junior, της Σαπφώς Σακελλαρίδη πρωταθλήτριας Ελλάδος στα junior, όπως και του Οδυσσέα Μενεξελή νούμερο 16 στην πανελλήνια κατάταξη, της Αθηνάς Στεργιοπούλου, του Λέοντα Δημητρίου, της Αθήνας Σιούνα, της Νεφέλης Ναούμ, της Ζήνας Γκρέκα, των Ιωαννίδη Παντελή και Ιωάννη και πλήθος άλλων αθλητών που πρωταγωνίστησαν στις κατηγορίες τους.
Τον Όμιλο όμως πλήττει, όπως και τα υπόλοιπα αθλήματα στην πόλη μας, η έλλειψη αγωνιστικών χώρων. Αν σκεφτούμε ότι στην Ηλιούπολη για τον Όμιλο Αντισφαίρισης διατίθενται 9 γήπεδα τένις, γίνεται κατανοητό ότι στην Αγία Παρασκευή είμαστε πολύ πίσω.
Από αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ κα το φούτμπολ γευτήκαμε πρωταθλήματα, κύπελλα και μεγάλες πανελλαδικές επιτυχίες, καθώς και σημαντικές διοργανώσεις στα όρια του δήμου. Γιατί να μην γίνει το ίδιο και στο τένις;
Αγωνιστικοί χώροι
Ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιάννης Σερκεδάκης είχε δηλώσει στην περσινή αθλητική ημερίδα, ότι απαιτούνται τουλάχιστον 4 γήπεδα συγκεντρωμένα σε ένα χώρο για να μπορούν να φιλοξενηθούν κορυφαίες εκδηλώσεις του αθλήματος. Η ανάγκη για περισσότερα γήπεδα τένις, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δημότες, αυξάνεται διαρκώς έπειτα μάλιστα από τις διεθνείς διακρίσεις του Στέφανου Τσιτσιπά.
Αυτά τα γήπεδα ίσως είναι η ευκαιρία να τα αποκτήσουμε τώρα. Ο χώρος υπάρχει και είναι στην πλέον κατάλληλη θέση να καλύψει σφαιρικά τις αθλητικές ανάγκες της Αγίας Παρασκευής. Είναι ικανός να υποδεχθεί το αναγκαίο και πολυσυζητημένο κλειστό γυμναστήριο και τη δημιουργία των απαραίτητων γηπέδων τένις. Δεν είναι άλλος από τα 23στρ. στα Πευκάκια που έχουν χαρακτηριστεί ως χώρος για τη δημιουργία του Αθλητικού κέντρου.
Η κίνηση αυτή θα δώσει διέξοδο στους μικρούς και μεγάλους κατοίκους να αθληθούν και μάλιστα με ένα άθλημα που, όπως θα δούμε παρακάτω, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού που έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής όλων μας.
Θα προσελκύσει παράλληλα σοβαρές διοργανώσεις, με ωφέλιμο αποτέλεσμα για το Δήμο από αθλητικής, κοινωνικής και οικονομικής άποψης, αλλά και αυτό της υγείας καθώς γυμνάζει ηλικίες από 6 έως 76 ετών!
Η οργανωμένη άθληση δίνει την δυνατότητα να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε όλες τις ηλικίες και δίνει κίνητρα για συνεχή προσπάθεια που εκτός από την σωματική ενισχύει και την ψυχική υγεία.
Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι η άσκηση με το τένις είναι μια αθλητική δραστηριότητα ανθρωποκεντρική και φιλική στο περιβάλλον, καθώς η επιφάνεια των γηπέδων είναι εξ ολοκλήρου από χώμα και διασφαλίζει την οικολογική οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής που βρίσκονται.
Το τένις στην τελευταία θέση επικινδυνότητας μετάδοσης του Covid-19
Η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, δημοσίευσαν μεγάλη έρευνα για την επικινδυνότητα διάδοσης του COVID-19 μέσα από τον αθλητισμό.
Σύμφωνα με την έρευνα, το τένις είναι το άθλημα με τον μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης, με διαφορά από τα υπόλοιπα. Είναι λιγότερο επικίνδυνο και από το γκολφ και από το αλπικό σκι!
Μάλιστα, σύμφωνα με το Ιταλικό Πανεπιστήμιο, ακόμα και οι εγκαταστάσεις του τένις είναι πιο ασφαλείς από τις εγκαταστάσεις άλλων αθλημάτων.
Η κλίμακα επικινδυνότητας που δημιούργησαν είναι μεταξύ του 0 και του 4. Το τένις έχει βαθμό επικινδυνότητας 0,1!