Για το 2021 μεταφέρθηκε η ολοκλήρωση για τις έξι πεζογέφυρες και της Αγίας Παρασκευής (pdf)

Σειρά από εκρεμμότητες έφεραν την τέταρτη παράταση στο έργο κατασκευής των έξι πεζογεφυρών σε κεντρικούς άξονες της Αθήνας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η προθεσμία ολοκλήρωσης από τις 23 Σεπτεμβρίου φέτος, μεταφέρεται κατά 243 ημερολογιακές ημέρες, στις 24 Μαϊου 2021.

Οι λόγοι έχουν να κάνουν με αλλαγές στις μελέτες, μετατοπίσεις ΟΚΩ κ.α. Οι καθυστερήσεις έχουν εντοπιστεί στην πεζογέφυρα που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών, στη θέση Παλατάκι Χαϊδαρίου και στην πεζογέφυρα Πανόρμου στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Να θυμίσουμε πως όπως σας είχε ενημερώσει το ypodomes.com σε παλαιότερο ρεπορτάζ του η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου ήταν για τις 5 Απριλίου 2019 που αρχικά έπρεπε να ολοκληρωθεί, πήρε παράταση για τις 23 Σεπτεμβρίου του 2020. Θα πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι δεν πρόκειται για την πρώτη παράταση που παίρνει το έργο καθώς με προηγούμενες αποφάσεις η προθεσμία είχε μεταφερθεί για τις 5.8.19 και ακολούθως για τις 15.4.2020.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο έχει υπογραφτεί στις 5 Οκτωβρίου 2017 με αρχικό ορίζοντα 18 μηνών. Αφορά την κατασκευή 6 Πεζογεφυρών σε βασικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής για την αύξηση της οδικής ασφάλειας αλλά και της ασφάλειας των πεζών.

Πρόκειται για Πεζογέφυρες σε Α. Λεωφόρο Ποσειδώνος και Λεωφόρο Καλαμακίου, Άλιμος, Β. Λεωφόρο Κηφισίας και Πανόρμου, Αθήνα, Γ. Λεωφόρο Μεσογείων και ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής, Αγία Παρασκευή, Δ. Λεωφόρο Αθηνών –Σχολές Προβατά, Χαϊδάρι, Ε. Λεωφόρο Ποσειδώνος και Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο, ΣΤ. Λεωφόρο Αθηνών-Παλατάκι, Χαϊδάρι.

Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανάδοχη είναι η εταιρεία “Στάθης Κοκκίνης” που με ποσοστό έκπτωσης 52,50% ανέλαβε την εργολαβία. Το έργο έχει αρχικό κόστος 12.350.000 (ποσό με ΦΠΑ, χωρίς ΦΠΑ 9.959.677,42 ευρώ). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι πεζογέφυρες αποτελούνται από τον φορέα, τα δύο ακρόβαθρα (δεν υπάρχουν μεσόβαθρα) και τις προσβάσεις των πεζών.

Ο φορέας είναι σε όλες τις περιπτώσεις χαλύβδινος με τοξωτή μορφή. Τα βάθρα και οι προσβάσεις με τις θεμελιώσεις τους κατασκευάζονται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι φορείς των τεσσάρων πεζογεφυρών Α, Β, Γ, Δ είναι παρόμοιοι μεταξύ τους και έχουν άνοιγμα 43,50 μ. (Φορέας τύπου 1). Οι φορείς των υπολοίπων δύο πεζογεφυρών Ε,ΣΤ είναι επίσης παρόμοιοι μεταξύ τους και έχουν άνοιγμα 57,00 μ. (Φορέας Τύπου 2). Σε κάθε βάθρο αντιστοιχεί από μία κλίμακα και ένας ανελκυστήρας εκτός από τις Πεζογέφυρες Α και Ε για τις οποίες και έχουν προβλεφθεί δύο ανελκυστήρες σε κάθε πλευρά.

Ο Φορέας τύπου 1 αποτελείται από μονό τόξο και ελκυστήρα, με τη πλάκα καταστρώματος κατασκευαζόμενη από την μία πλευρά του φορέα, δηλαδή ο φορέας έχει ασύμμετρη διατομή μορφής L.

Ο Φορέας τύπου 2 κατασκευάζεται από δύο παραβολικά τόξα κυκλικής διατομής εκατέρωθεν του καταστρώματος. Τα τόξα αποκλίνουν κατά 20ο από την κατακόρυφο και αλληλοτέμνονται σε δύο σημεία.

Η θεμελίωση των ακρόβαθρων και των λοιπών κατασκευών των πεζογεφυρών γίνεται με πασσάλους. Η στήριξη των φορέων πάνω στα ακρόβαθρα γίνεται μέσω εφεδράνων σφαιρικού τύπου, τα οποία τοποθετούνται δύο ανά ακρόβαθρο.

Τα υλικά και τα τελειώματα των βάθρων και των προσβάσεων είναι σε γενικές γραμμές κοινά για τις 6 πεζογέφυρες. Ο φέρων οργανισμός παραμένει γενικά ανεπίχριστος. Στα δάπεδα του περιβάλλοντος χώρου και των πέριξ πεζοδρομίων προβλέπεται τοποθέτηση πλακών διαμορφωμένων κατάλληλα έτσι ώστε να περιλαμβάνουν τις οδεύσεις των τυφλών ατόμων.

Η προβλεπόμενη εγκατάσταση φωτισμού των Πεζογεφυρών έχει σκοπό την ανάδειξη της κατασκευής και όχι να φωτίσει το υποκείμενο οδόστρωμα καθώς επίσης και το κατάστρωμα της κάθε Πεζογέφυρας. Για τον φωτισμό οδοστρώματος υπεύθυνη θα είναι η υφιστάμενη εγκατάσταση οδοφωτισμού.

Πηγή: ypodomes.com