Αρχική ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΔΑ T. Θεοδωρικάκος: Eπιδιώκουμε συναίνεση και στο νέο νόμο για τους ΟΤΑ

T. Θεοδωρικάκος: Eπιδιώκουμε συναίνεση και στο νέο νόμο για τους ΟΤΑ

Ψυχραιμία και συνεργασία των Δήμων για τον κορωνοϊό Επιδίωξη του υπουργείου Εσωτερικών είναι η δυνατότητα διασφάλισης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και στην ψήφιση του νόμου που θα αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες κράτους, Περιφερειών και Δήμων, τόνισε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη των δημάρχων, ώστε με ψυχραιμία και χωρίς πανικό να εφαρμοστούν τα μέτρα της κυβέρνησης που ως στόχο έχουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Επιτροπή Κοντιάδη, για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε:

«Eίναι μια μεγάλη τομή που πιστεύω ότι θα σημαδέψει το έργο αυτής της κυβέρνησης, αυτή την τετραετία.

Ο στόχος μας είναι να υπάρξει ευρύτατος διάλογος και μεγάλη συναίνεση ανάμεσα στις δυνάμεις που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση αλλά και ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Πολλοί θεωρούν ότι αυτά δεν είναι ρεαλιστικά πράγματα. Αποδείξαμε με τις πράξεις μας  και την καθολική αποδοχή από το πολιτικό σύστημα του νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το νόμο που πήρε 288 ψήφους. Η πρόκληση για εμάς είναι να επαναλάβουμε κάτι τέτοιο με τη μεταρρυθμιστική τομή για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης.

Για τον σκοπό αυτό έχουμε συγκροτήσει Επιτροπή, η οποία εργάζεται συστηματικά με Πρόεδρο τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου τον κ. Κοντιάδη. Ήδη έχει συνεδριάσει πάνω από 10 φορές, συνήθως και με τη δική μου συμμετοχή. Η Επιτροπή έχει εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, εκπρόσωπο της ΕΝΠΕ και έχει και πολιτικό πλουραλισμό ώστε να διασφαλίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση θα το κάνουν εμπράκτως. Και ήδη αυτό γίνεται.

Ο λόγος που επιδιώκω τις συναινέσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι γιατί πιστεύω ότι μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή για να έχει νόημα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχειά της. Εάν κάνουμε εμείς κάτι και έρθει μια επόμενη κυβέρνηση για να το ξηλώσει, αυτό δεν είναι σοβαρό για τη χώρα. Η χώρα έχει ανάγκη από στέρεα βήματα για να προχωρήσει με σιγουριά μπροστά. Άρα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις πως ό,τι κάνουμε έχει ορίζοντα 20 και 30 χρόνων. Για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο.

Σε αυτήν προσπάθεια θέλουμε τις προτάσεις όλων και τη συμβολή όλων».

Για τα μέτρα για τον κορωνοϊό ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Θα σας παρακαλέσω να συνδράμετε καθοριστικά, ώστε να υπάρξει απόλυτη ηρεμία στη χώρα, στους πολίτες. Ψυχραιμία δεν υπάρχει κανείς λόγος για κανενός είδους πανικό. Οι ειδικοί λένε ότι είναι μία μορφή γρίπης, την οποία η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών θα την περάσουμε στο πόδι χωρίς κανενός είδους συνέπεια.

Έχουμε ευθύνη να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε τη διάδοση του ιού, όσο περνάει από το χέρι μας. Γι’ αυτό λήφθηκαν οι χθεσινές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι οικονομικά επώδυνες για πολλούς Δήμους και πολλές περιοχές της χώρας και σίγουρα ψυχολογικά δημιουργούν δυσκολίες στους ανθρώπους που είχαν υπολογίσει ένα Σαββατοκύριακο με γλέντι στην περιφέρεια. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι πρυτανεύει η φροντίδα για να αποφύγουμε την ταχύτερη διάδοση του ιού.

Γιατί θέλουμε να το κάνουμε αυτό, γιατί όσο πιο πολύ καθυστερούμε τόσο μεγαλύτερες ελπίδες έχουμε από τις καιρικές συνθήκες να μειωθεί. Λένε οι ειδικοί ότι το καλοκαίρι είναι δύσκολη εποχή για αυτό τον ιό  και επομένως συμφέρει τους πάντες.

Το στοίχημα είναι να ανταποκριθεί το Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα  αλλά θα χρειαστεί η άμεση συνεργασία μας. Σε ό,τι αφορά την ιατρική πλευρά με το Υπουργείο Υγείας, σε ότι αφορά αποφάσεις διοικητικού χαρακτήρα θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των Δήμων με την Περιφέρεια και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο για πράξεις και αποφάσεις που αφορούν το σύνολο της χώρας.

Το λέω αυτό γιατί θα πρέπει να αποφεύγουμε σε γενικές γραμμές πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόσθετα ερωτηματικά στους πολίτες

Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για απόλυτη συνεννόηση και συντονισμό μεταξύ μας. Νομίζω ότι είσαστε όλοι έμπειροι, θα τα πάμε μια χαρά  και σε αυτό για να μπορούμε να τα πούμε και από αυτή την απειλή».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι σήμερα το υπουργείo Εσωτερικών ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Σας είχα πει από την πρώτη μέρα, που αναλάβαμε την ευθύνη αυτού του δύσκολου Υπουργείου, ότι θα είμαστε από την ίδια μεριά του λόχου γιατί θεωρούμε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας ισχυρός, μετοχικός θεσμός.

Κράτησε όρθια την ελληνική κοινωνία σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως ήταν τα τελευταία δύσκολα 10 χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της, και θέλουμε να αποτελέσει πυλώνα μιας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα αφορά όλους τους πολίτες, ασφάλειας, κοινωνικής ευημερίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Γι’ αυτό το καλοκαίρι κάναμε τις παρεμβάσεις που κάναμε, για να διασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα. Γι’ αυτό σας δώσαμε πρόσθετες δυνατότητες απελευθέρωσης από το κρατικό κέλυφος, επιτρέποντας στην Αυτοδιοίκηση να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σε σημαντικές υπηρεσίες, όπως είναι η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και το πράσινο.

Με την τωρινή νομοθετική την παρέμβαση αντιμετωπίζουμε μια σειρά προβλήματα. Επιταχύνουμε τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να παίξει τον αναπτυξιακό της ρόλο, αναβαθμίζοντας τις Αναπτυξιακές Εταιρείες. Δίνοντας τη δυνατότητα, μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών των Δήμων και μεταξύ των Δήμων, να μπορείτε να ανταπεξέλθετε πολύ καλύτερα.

Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών  με ένα καινοτόμο τρόπο, κυρίως μέσω της ΕΕΤΑΑ και των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των δικτύων της Αυτοδιοίκησης, καθώς κάθε δήμος θα μπορεί να κάνει προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ και στη συνέχεια να διατίθενται στον Δήμο μηχανικοί για υλοποίηση μελετών και εν συνέχεια για την υλοποίηση των ίδιων των έργων, καθώς και την επαναλειτουργία των υπηρεσιών δόμησης και μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Θα εγκρίνουμε και έναν αριθμό προσλήψεων με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και έναν β’ κύκλο θα ξαναδούμε στις αρχές του φθινοπώρου, τον Σεπτέμβριο».