Γράφει η Λένα Μαρκή
Ένας νέος πονοκέφαλος ξεκινά για την Ελλάδα το 2020, αφού στις 31/12/2020 λήγει η προθεσμία που έχει για να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία σχετικά με την προσβασιμότητα των κτηρίων σε άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα από το 2020, τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια που δεν είναι προσβάσιμα από ΑμΕΑ θα θεωρούνται αυθαίρετα.
Το στενό χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστό από το Σεπτέμβριο 2019, οπότε και ανακοινώθηκε από το Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμη Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία. Επίσης ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αποφασίσει να μην δοθεί παράταση, καθώς ήδη από το 2012 όλοι οι μηχανικοί υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα εφαρμόσουν τον κανονισμό προκειμένου να εκδοθεί άδεια οικοδομής.
Αν και η Ελλάδα διαθέτει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο από το 1985, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ατόμων με ειδικές ανάγκες παραμένει ζητούμενο μέχρι σήμερα.
Διαγνωσμένο από το 2013 το πρόβλημα στο γυμναστήριο Κοντοπεύκου
Λέγοντας Ελλάδα είναι σαφές ότι εννοούμε και το Δήμο Αγίας Παρασκευής, που όσον αφορά το θέμα υστερεί κατά πολύ στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.
Όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Καράμπελας στο σημερινό του άρθρο ένα από τα μεγάλα αθλητικά σωματεία της πόλης (ΓΣΑΠ) απορρίφθηκε από πρόγραμμα του ΟΠΑΠ (Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ), παρόλο που το σωματείο είχε όλα τα εχέγγυα και βαθμολογήθηκε με 73/100, εξαιτίας κτηριακών ελλείψεων και λόγω έλλειψης προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ. Δεν υπάρχει καν WC για ΑΜΕΑ στο κλειστό γυμναστήριο του Κοντοπεύκου!!!
Ήδη από το Φεβρουάριο του 2016 που συζητούσαμε για την αδειοδότηση των δύο κλειστών γυμναστηρίων της Αγίας Παρασκευής, το aparaskevi-images.gr επεσήμανε, ότι ο Δήμος είχε το περιθώριο περίπου 8 μηνών να δημιουργήσει WC για ΑΜΕΑ στο Κοντόπευκο, αλλά και να συμμαζέψει όλες τις υπόλοιπες ατέλειες των δύο γυμναστηρίων, ώστε να εναρμονιστούν με τη σχετική νομοθεσία.
Όπως αναφέρει ο κ. Καράμπελας στη συνεδρίαση της ΔΕΔ (βλπ. βίντεο), βρέθηκε μια πρόχειρη λύση το 2013 με φορητή τουαλέτα για ΑΜΕΑ, η οποία ξαναεφαρμόστηκε το 2016 και το 2018 και το γυμναστήριο τελικά αδειοδοτούνταν. Κατόπιν των ελέγχων η τουαλέτα εξαφανιζόταν. Ποτέ μα ποτέ δεν επιλύθηκε ουσιαστικά το πρόβλημα.
Τώρα λοιπόν διατρέχουμε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο: να χαρακτηριστεί το γυμναστήριο του Κοντοπεύκου ως αυθαίρετο στο τέλος του 2020 λόγω μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας!!!
Όμως το πρόβλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου δεν είναι μόνο η έλλειψη του WC. Τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν αναφερθεί πολλάκις από το aparaskevi-images.gr.
Εντύπωση προκαλεί, πως ενώ η προηγούμενη δημοτική Αρχή περηφανεύεται για τα έργα συντήρησης που έκανε στους αθλητικούς χώρους, στο γυμναστήριο Κοντοπεύκου ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, υπάρχουν λάμπες πυρακτώσεως με τρομερή κατανάλωση εν έτη 2019, αντί να αντικατασταθούν από LED και ενώ, όπως αναφέρεται, έγινε «Αντικατάσταση-Επισκευή όλου του υδραυλικού συστήματος και αντικατάσταση λουτήρων του κεντρικού γηπέδου καθώς και των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων» δεν προέβησαν στην κατασκευή του WC για ΑΜΕΑ ως όφειλαν βάση της νομοθεσίας!
«Δυνάστες του λαού» η Οικονομική και η Τεχνική Υπηρεσία
Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται βαρύτητα στο ρόλο των Υπηρεσιών του Δήμου και αναφέρονται ως τροχοπέδη σε διάφορα έργα που προσβλέπει η όποια δημοτική Αρχή. Ο κ. Καράμπελας τις χαρακτηρίζει ως «δυνάστες του λαού» αναφερόμενος στην Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία. Ευελπιστώ, ότι δεν είναι αυτοί που εμποδίζουν την ανάπτυξη της πόλης και σαφώς περιμένω να στελεχώνονται από άτομα με ανοικτό πνεύμα, που συμβαδίζουν με την εποχή και δεν κατέχονται από αγκυλώσεις, ούτε είναι «κολλημένα» σε παλαιότερες εποχές και συνήθειες.
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση και να ξεκολλήσουμε από το στείρο γραφειοκρατικό ελληνικό σύστημα, εάν επιθυμούμε να εξελιχθούμε ως δήμος.
Ο Δήμος οφείλει να συντηρεί ετησίως τις εγκαταστάσεις που διαθέτει στους πολίτες του και να τις έχει ευθυγραμμισμένες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μπορεί να μην είναι εφικτό αύριο να έχουμε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για μια πόλη 100.000 κατοίκων. Μπορούμε όμως να έχουμε χθες την ποιότητα των υφιστάμενων αθλητικών χώρων που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του αθλητισμού.
Ο Δήμος οφείλει να συντηρεί ετησίως τις εγκαταστάσεις που διαθέτει στους πολίτες του και να τις έχει ευθυγραμμισμένες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι να κινδυνεύει οποιοδήποτε κτήριο να χαρακτηριστεί αυθαίρετο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το αυτό οφείλουν να κατανοήσουν και οι Υπηρεσίες του Δήμου και να βγάλουν από τη μέση τα όποια εμπόδια θέτουν.
Η ουσία είναι ότι τα παιδιά μας έχουν περάσει ή θα περάσουν από τα γήπεδα της Αγίας Παρασκευής. Για λίγο ή για πολύ δεν έχει σημασία. Από αυτό εδώ το βήμα χρόνια τώρα φωνάζουμε για την λειτουργικότητα των γηπέδων και την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων που κινούνται μέσα σε αυτά. Κάποια πράγματα εισακούστηκαν, άλλα όχι. Όμως τα ψέματα τελείωσαν. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια σειρά και πρέπει κάποιοι άνθρωποι να κάνουν πραγματικά τη δουλειά για την οποία επιλέχθηκαν. Και να είστε σίγουροι πως αυτοί που φωνάζουν και γκρινιάζουν δεν είναι κατ’ ανάγκη κακοί άνθρωποι, ούτε έχουν προσωπικά συμφέροντα. Το πιο πιθανό είναι να θέλουν αυτή η πόλη να κάνει ένα βήμα μπροστά, να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της.
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα αθλητικά σωματεία της πόλης έχουν τις προοπτικές να φτάσουν ψηλά. Ας μην τους κόβουμε το δρόμο.
Και αν θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη, έχουμε υποχρέωση να τηρούμε τους κανόνες, που στο κάτω κάτω της γραφής είναι για δικό μας όφελος. Γι’ αυτό κύριοι υπεύθυνοι δώστε λύσεις πριν μας βρουν μεγαλύτερα προβλήματα.