Στην Ελλάδα του 2019 η πραγματικότητα ντρέπεται να ανταγωνιστεί τους μύθους και τα ψέμματα μιας και αυτά συνιστούν την «αλήθεια» των κυβερνώντων.
Ένα παράδειγμα είναι και τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και η αναγκαστική μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τι είναι τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων; Τα λεφτά των δημοτών. Χρήματα που έχει πληρώσει ο κάθε δημότης στον Δήμο. Από τα τέλη καθαριότητας, τα δημοτικά τέλη μέχρι τις κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις. Είναι τα χρήματα πού έχει στη διάθεσή του ο Δήμος για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, τους υπαλλήλους του, τις ανάγκες του γενικότερα.
Και τι δουλειά έχουν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος;
Ο νόμος 4270/2014 όπως τροποποιἠθηκε με τον νόμο 4587/2018 –ΦΕΚ 21/Α/24-12-2018 αναφέρεται στην ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2011/85/ΕΕ, όπου ΕΕ σημαίνει Ευρωπαϊκή ένωση, η οποία οδηγία αναφέρεται στις Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας.
Μέσα από ένα πολύπλοκο και γραφειοκρατικό κείμενο ορίζεται ότι τα δημόσια οικονομικά (δημοσιονομικά) της χώρας τα διαχειρίζεται ένα όργανο που καλείται «Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο» είναι ανεξάρτητο και δεν λαμβάνει οδηγίες από το κράτος ή οποιονδήποτε κρατικό φορέα και είναι υπεύθυνο για τα δημοσιονομικά της χώρας. Άρθρο 2 παρ. 1, 3, 4 κλπ. Επίσης παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης των Μεσοπρόθεσμων Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, την εφαρμογή των μνημονίων δηλαδή,και έχει την εξουσιοδότηση , το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, να παίρνει μέτρα προκειμένου να τηρηθούν τα διάφορα μεσοπρόθεσμα, δηλαδή τα μνημόνια.
Φαίνεται λοιπόν ότι το ανεξάρτητο (λέμε τώρα) Δημοσιονομικό Συμβούλιο είδε ότι λείπουν λεφτά. Κάποιοι στόχοι δεν «πιάστηκαν». Και η κυβέρνηση αποφάσισε να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά των Δήμων. Στα χρήματα των πολιτών που έχει διαθέσιμα ο κάθε Δήμος για να συντηρηθεί και να πράξει ο,τι χρειάζεται για τους δημότες.
Τι είναι η Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα πάνε τα διαθέσιμα των Δήμων;
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μέρος του Ευρωσυστήματος –χονδρικά υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και είναι ιδιωτική Ανώνυμη Εταιρεία με άγνωστους μετόχους. Απλώς ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο για περισσότερες λεπτομέρειες.
Έτσι λοιπόν, αν και βγήκαμε απ’τα μνημόνια με φανφάρες και πανηγύρια τον Αύγουστο του 2018, όταν οι κυβερνητικοί αλληλοσυγχαίρονταν για την «έξοδο από τα μνημόνια», η απόφαση της κυβέρνησης σε, προφανώς, εκτέλεση εντολής του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, προσγειώνει απότομα όσους νόμιζαν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια.
Φυσικά η κυβέρνηση Σύριζα και όσων την στηρίζουν, δεν βγήκε να υπερασπιστεί τους Δήμους και τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, ως ὀφειλε, αλλά απειλεί τους δημοτικούς άρχοντες που δεν θα συμμορφωθούν με κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και στο να κηρυχθούν έκπτωτοι του αξιώματός τους. Δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση να σεβαστεί την γνώμη και την ψήφο των πολιτών, που ψήφισαν τους Δημάρχους τους, και το Ελληνικό Σύνταγμα, που κατωχυρώνει την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αλλά πάνω από όλα βάζει τις μνημονιακές επιταγές.
Και να λοιπόν το δίλημμα των δημάρχων: θα τρέξουν άρον-άρον να συμμορφωθούν μεταφέροντας τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος (στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα δηλαδή) ή θα πούν ένα βροντερό ΟΧΙ, θα τιμήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους και θα αντιμετωπίσουν μαζί τους τις μνημονιακές πολιτικές;
Εσείς Δήμαρχε της Αγίας Παρασκευής, κύριε Γιάννη Σταθόπουλε, καλώς λέτε όχι στην μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά θεωρείτε ότι μιά δήλωσή σας αρκεί;
Μήπως θα ήταν καλό να έχετε μαζί σας και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και άρα να συζητήσετε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα;
Μήπως προτίθεστε να ενημερώσετε με έκτακτη ανοικτή συνέλευση τους δημότες της πόλης μας;
Και εν τέλει, αν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφασή της,πού είναι και το πιό πιθανό, πώς προτίθεστε να αντιδράσετε;
ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥ
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
«ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ»