Αρχική EDITORIAL Αγία Παρασκευή: Δημοτικοί σύμβουλοι που συμφωνούν με το ξεπούλημα του ονόματος “Μακεδονία”...

Αγία Παρασκευή: Δημοτικοί σύμβουλοι που συμφωνούν με το ξεπούλημα του ονόματος “Μακεδονία” στο μόρφωμα των Σκοπίων

Από το συλλαλητήριο στις 24/1/2019

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το θέμα που συνταράσσει το τελευταίο διάστημα τη χώρα με ποικίλες αντιδράσεις, αποφάσισε να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βασίλης Ζορμπάς, με τη μορφή ψηφίσματος και θέλοντας να θέσει όλα τα μέλη του Δ.Σ. προ των ευθυνών τους.

Ένα λιτό ψήφισμα που αναφέρεται στην έγκριση ή μη της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από την ελληνική Βουλή και αναφέρει τα εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής, καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ιστορία μας, αλλά και απέναντι στη δημοκρατία. Της ζητούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να λάβει υπόψη την πάνδημη αντίδραση κατά της έγκρισης της λεγόμενης «Συμφωνίας των Πρεσπών» και να προχωρήσει στην διενέργεια δημοψηφίσματος, για να αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Σε ενάντια περίπτωση, καλεί τους Έλληνες Βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν την έγκριση της «Συμφωνίας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Είναι γεγονός ότι από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, έως τώρα, δεν έχει γίνει καμία τοποθέτηση σχετικά με το καυτό αυτό θέμα, πλην ενός συμβούλου, που εξέφρασε ανοιχτά την αντίθετη άποψή του σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι σαφώς αναμενόμενο, ότι μια παράταξη, όπως η «Νίκη των πολιτών», που ακολουθεί πιστά την κυβερνητική πολιτική και με επικεφαλής έναν ξεκάθαρα ΣΥΡΙΖΑίο Δήμαρχο, τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει στην παραπάνω πρόταση. Αυτό απέδειξε η ψηφοφορία όπου εκτός

των παρευρισκόμενων της αντιπολίτευσης, Βασίλη Ζορμπά, Γιάννη Μπαλτόπουλο, Μαρία Ρεμπούτσικα, Αθανάσιο Παπασταθάκη και τον Δημήτρη Κονταξή της συμπολίτευσης που ψήφισαν ΝΑΙ,

τον Αντρέα Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) που ψήφισε ΠΑΡΩΝ και

τον πρόεδρο του Δ.Σ., Γεράσιμο Βλάχο, που ΑΠΕΙΧΕ,

οι υπόλοιποι ψήφισαν ΟΧΙ, δηλαδή  οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης Σπύρος Παπαγεωργίου, Πάνος Γκόνης, Σωτήρης Παπαμιχαήλ, Τερψιχόρη Γκιόκα, Σοφία Αϊδίνη, Στέλλα Ψύλλα, Σπύρος Γιώτσας και  Χρύσα Κολόνια.

Από μια άποψη τυχερός στάθηκε ο κ. Σταθόπουλος που δεν υποχρεώθηκε να λάβει θέση, αφού δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο κ. Γκόνης αιτιολόγησε το ΟΧΙ με την ανάγνωση των θέσεων του πρ. υπουργού Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος χαρακτηρίζει τη επικύρωση της συμφωνίας ως «εθνικά επωφελή». Εξάλλου τον Γιάννη Ραγκούση, μεταξύ άλλων, παρακολούθησε και ο κ. Σταθόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.*

Ο δε κ. Παπαμιχαήλ μάλλον δεν ήταν καλά διαβασμένος. Τοποθετήθηκε αναφερόμενος στο άρθρο της Συμφωνίας που αναγράφει ότι από την ισχύ της ονομασίες όπως «Μακεδονία», «ΠΓΔΜ», «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κ.λπ. που χρησιμοποιούνται έως τώρα από χώρες του εξωτερικού, δεν θα επιτρέπονται. Όμως ξεχνά, ότι με την επικύρωση της συμφωνίας η Ελλάδα θα αποδεχτεί επίσημα και οριστικά το κράτος των Σκοπίων να ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», άρα ποια η διαφορά και η ωφέλεια με την προσθήκη απλά ενός γεωγραφικού προσδιορισμού;

Εκείνος που έκανε τη διαφορά ήταν ο κ. Κονταξής που τόνισε ότι έχει πολλούς λόγους να είναι αντίθετος με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πιο ουσιαστικός όμως είναι ότι ο γεωγραφικός χαρακτηρισμός «βόρεια» σηματοδοτεί ότι πρόκειται για ένα λαό χωρισμένο (π.χ. Β. & Ν. Κορέα, Β. & Ν. Βιετνάμ, Α. & Δ. Γερμανία) κάτι που δεν συμβαίνει εδώ, αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικούς λαούς. Την αντίθεσή του στην συμφωνία αιτιολόγησε επαρκώς στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ένα εθνικό θέμα μείζονος σημασίας που απασχολεί όλους τους πολίτες, που γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων, σχολιασμοί επί σχολιασμών, συλλαλητήρια με συμμετοχή οικογενειών, υπερηλίκων και εκκλησίας, η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου αποφεύγει να αγγίξει. Γιατί; Από φόβο μήπως καταλάβουν οι ψηφοφόροι τους ότι είναι υπέρ του ξεπουλήματος της ονομασίας; Ότι συμφωνούν με μια κυβέρνηση που κινείται κόντρα στη βούληση των πολιτών αυτής της χώρας, που αρνείται να προβεί σε δημοψήφισμα γιατί γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό; Για να μην μάθει η πόλη ότι η δημοτική Αρχή που διοικεί αυτό το Δήμο είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ κι από το ΣΥΡΙΖΑ;

Η ίδια η κ. Αϊδίνη είπε ότι θα προτιμούσε να μην είχε φέρει το ψήφισμα ο Βασίλης Ζορμπάς! Γιατί το θέμα διχάζει, είπε. Διχάζει όμως όταν κρύβεται κάτω από το χαλί, όχι όταν τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες. Ο στρουθοκαμηλισμός αυτής της παράταξης διεκδικεί το πρώτο βραβείο. Η ατολμία να αναλάβουν την ευθύνη των πιστεύω τους τους ποιεί συνεργούς στο ξεπούλημα που επιδιώκεται από τους ξένους εταίρους μέσω της κυβέρνησης Τσίπρα. Εθελοτυφλούν και γίνονται έρμαια της κυβερνητικής πολιτικής ελπίζοντας να λάβουν στήριξη στις εκλογές για να μην χάσουν την «καρέκλα».

Αυτοί λοιπόν στις εκλογές του Μαΐου θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών της Αγίας Παρασκευής, οι άνθρωποι που αρνούνται να τοποθετηθούν απέναντι στα καυτά εθνικά θέματα με την αιτιολογία ότι δεν έχουν θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι διχαστικά. Εκείνοι που συμφωνούν να εκχωρηθεί εθνική υπόσταση «Μακεδόνων» στο μόρφωμα των Βαλκανίων στα Σκόπια.

Εντέλει η «Συμφωνία των Πρεσπών» φέρνει όλους μπροστά στην ανάληψη των ευθυνών τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους αυτοδιοικητικούς και τους απλούς πολίτες. Όλοι όσοι καλούνται να αποτυπώσουν στις κάλπες τη λαϊκή ετυμηγορία.

Υ.Γ. 1 Αυτό ήταν το τελευταίο λιθαράκι που οδήγησε σε κατάρρευση τον πύργο της «ανεξαρτησίας» της δημοτικής παράταξης «Νίκη των πολιτών». Οι «Δεξιές δικαιολογίες» του κ. Σταθόπουλου τελείωσαν. Η ταμπέλα του ΣΥΡΙΖΑ του ανήκει δικαιωματικά.-

Υ.Γ. 2 Ενδιαφέρον θα είχε να γνωρίζαμε και την άποψη των δημοτικών συμβούλων που απουσίαζαν κατά τη συνεδρίαση …

* Ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών» πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 13/1/2019,  όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μίλησαν πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και στελέχη της Κεντροαριστεράς. Ανάμεσά τους, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, και οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης.