Τις ερωτήσεις έθεσε η αρθρογράφος του aparaskevi-images.gr, Λένα Μαρκή.
— Κα Πετσατώδη είστε Αρχιτέκτονας Μηχανικός του ΕΜΠ και με την εκλογή σας το 2014 ως δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας αναλάβατε την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών. Σε πόσο βαθιά νερά πέσατε;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Μπορείτε να τα χαρακτηρίσετε και έτσι… διαυγή και ενδιαφέροντα όμως, και όχι σκοτεινά και αποτρεπτικά. Μου αρέσει η σύμπτωση ότι ξεκινάτε τη συνέντευξη με ένα παραλληλισμό που έκανα κι εγώ όσο ήμουν αντιδήμαρχος με λίγο διαφορετικό τρόπο. Η δουλειά με τους συναδέλφους στην Τεχνική Υπηρεσία έμοιαζε πολύ με εμπειρίες που είχα από τα πρώτα μου βήματα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Ομαδικό πνεύμα, πολλές ώρες στενής συνεργασίας, προβλήματα, ευκαιρίες και ανεπάρκειες που έπρεπε να δουλέψουμε και να καλύψουμε όλοι μαζί για λογαριασμό της ομάδας, καταστάσεις που σε δένουν με τους συνεργάτες σου και σε κάνουν να νιώθεις ότι είστε «οικογένεια». Ήταν θετική και μάλλον καθοριστική η συνάφεια της επαγγελματικής μου ιδιότητας με το αντικείμενο της Υπηρεσίας, ωστόσο το πεδίο του αντικειμένου ήταν πολύ πιο σύνθετο, ευρύ και ενδιαφέρον και είχε να κάνει με ζητήματα διοικητικά και γραφειοκρατικά, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και βέβαια διαχείρισης της αιρετής φύσης της θέσης μου και της σχέσης με τους πολίτες και τους αιρετούς συναδέλφους μου. Ωστόσο επειδή πάντα «κυνηγώ» τα δύσκολα και αποτελεί για εμένα κίνητρο το να ανοίγω καινούργια πεδία και ορίζοντες, λίγη μελέτη παραπάνω, αρκετή συζήτηση με τους συναδέλφους και πολλή όρεξη για δουλειά ήταν τα βασικά στοιχεία για να ανταπεξέλθω. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το πιο δύσκολο να διαχειριστώ ήταν η αιρετή φύση της θέσης μου και οι «υποχρεώσεις» που απέρρεαν από αυτή και καθόλου το τεχνοκρατικό κομμάτι, το οποίο πραγματικά με απορρόφησε πλήρως.
— Με την εμπειρία που αποκτήσατε αυτά τα χρόνια ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για την Αγία Παρασκευή;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Δύο είναι κατά τη γνώμη μου τα πιο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο το διαπιστώνω καθημερινά μέσα από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, το διάβασμα και την έρευνα, τα συνέδρια και τις ημερίδες που συμμετέχω με θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, ως Δήμος, υπολειπόμαστε πολύ πολλών άλλων Δήμων. Έχουμε μείνει πολλά χρόνια πίσω και έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες που για να αναπληρωθούν χρειάζονται χρόνια συστηματικής δουλειάς και κυρίως οργανωμένο και ολοκληρωμένο πολυετές σχέδιο. Η καθυστέρηση αυτή επηρεάζει όλους τους τομείς, τη διοίκηση, τη διαφάνεια, την αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες, τις υποδομές, την ολοκληρωμένη και επαρκή παροχή υπηρεσιών και τελικά την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη με τις οποίες διαχειριζόμαστε κάθε θέμα των πολιτών. Το δεύτερο πρόβλημα που είναι και βασική αιτία του πρώτου προβλήματος είναι η κουλτούρα. Ο Δήμος μας υποφέρει από το σύνδρομο της κουλτούρας της μικροπολιτικής και της εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και το κυριότερο χάνει καθημερινά το τρένο της ανάπτυξης και της αισιόδοξης προοπτικής και καταδικάζεται σε μαρασμό γιατί δεν καλλιεργείται η κουλτούρα της αλλαγής. Κουλτούρα που πρέπει να εμπνέεται και να διαχέεται καταρχάς από τους αιρετούς, προκειμένου να πεισθούν και να την ενστερνιστούν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες.
— Ιόλας, Δημαρχείο, κολυμβητήριο. Κατά την επαγγελματική σας άποψη κρίνετε ότι κάποιο από αυτά μπορεί στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί και γιατί;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Και τα τρία θέματα που θίξατε έχουν κλείσει ήδη δεκαετίες και αποτελούν το καθένα μόνο του θέμα για συνέντευξη. Άρα δε θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα περιοριστώ να πω ότι το μόνο που αναμένω στο άμεσο μέλλον από τη σημερινή δημοτική αρχή είναι υποσχετικές προεκλογικές δηλώσεις. «Άνοιξα όλα τα θέματα, ψηφίστε με για να συνεχίσω», θα είναι η προεκλογική καμπάνια του Δημάρχου. Γνωρίζουμε όμως όλοι πολύ καλά ότι τα τελευταία 20 χρόνια είναι ο μόνος που είχε την τύχη να διαχειρίζεται τη διοίκηση του Δήμου για 5 συναπτά έτη και μάλιστα από το 2015 είχε ταυτόχρονα την τύχη να διοικεί σε απολύτως φιλικό περιβάλλον σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ως το 2017 δούλεψα σκληρά και πέτυχα πρόοδο και εξελίξεις και για τα τρία θέματα, τα οποία μάλιστα αποτέλεσαν αφορμή για να λοιδορηθώ γραπτά και προφορικά από πάρα πολλούς ανθρώπους του περιβάλλοντος του Δημάρχου. Δυστυχώς, ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα χαρακτηρίζουν όλες τις ενέργειες της διοίκησης Σταθόπουλου έκτοτε, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και λάθος επιλογές με μεγάλη επισφάλεια για το μέλλον του Δήμου. Είμαι στη διάθεσή σας όποτε θέλετε να μιλήσουμε με στοιχεία για κάθε ένα από αυτά.
— Συμμετέχοντας στο δημοτικό συμβούλιο παρακολουθείτε και την πολιτική πλευρά των πραγμάτων. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον Δήμο μας; Ήδη υπάρχουν 10 υποψήφιοι συνδυασμοί, πόσο εφικτό είναι να συνεργαστούν κάποιοι σύμφωνα με τις επιταγές του «Κλεισθένη»;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Αφού είναι υποχρεωτικό θα γίνει και εφικτό, όσο δύσκολο και αν φαίνεται. Στην Ελλάδα, τις περισσότερες φορές η αλλαγή κουλτούρας έρχεται με τον πιο δύσκολο τρόπο, της υποχρέωσης που απορρέει από νόμους και οδηγίες. Το θέμα είναι υπό ποιες συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις θα γίνει αυτό. Οι συνεργασίες που θα προκύψουν πρέπει να χτιστούν στη βάση προγραμματικών θέσεων και στόχων και όχι με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Ο βασικότερος παράγοντας για το άμεσο μέλλον του Δήμου θα είναι η συναίνεση και οι συνέργειες, «αθλήματα» στα οποία η σημερινή δημοτική αρχή έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, βέβαια, ενισχύεται σε καθοριστικό βαθμό η ευθύνη του καθενός από εμάς ως δημότη σε σχέση με την επιλογή μας στις επερχόμενες εκλογές. Πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας από εμάς ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει με ειλικρίνεια και προσήλωση τις θέσεις και τις αρχές του, να τις υπερασπιστεί απέναντι σε κάθε λογής συμφέροντα μικρής ή μεγάλης κλίμακας και να λειτουργήσει συναινετικά και συνεργατικά στο νέο θεσμικό πλαίσιο.
— Είστε μέλος ενός νεοσύστατου συνδυασμού των Ενεργών πολιτών «Αλλάζουμε». Τι μας ζητάτε να αλλάξουμε κ. Πετσατώδη;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Αυτό που απορρέει ως συμπέρασμα από τη δεύτερη και την τελευταία ερώτησή σας, ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι εμείς οι πολίτες είμαστε ο Δήμος. Μόνο η ενεργή εμπλοκή μας με τα θέματα της πόλης μπορεί να εξασφαλίσει ένα δίκαιο για όλους και βιώσιμο μέλλον για την πόλη μας. Αλλαγή για εμάς σημαίνει ότι πρέπει να απαιτούμε και να είμαστε σε θέση να πορευτούμε βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την Αγία Παρασκευή. Σημαίνει ότι πρέπει να θέσουμε και να συναινέσουμε σε μια ρεαλιστική και υλοποιήσιμη ατζέντα για την πόλη μας. Σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε κομματικούς φραγμούς, «ταμπέλες» και αγκυλώσεις του χθες και να δουλέψουμε μαζί. Αλλαγή σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική της διαχείρισης και να υιοθετήσουμε τη λογική της ανάπτυξης. Αλλαγή σημαίνει όλοι μαζί σταματούμε να προσπαθούμε να διορθώσουμε το παλιό και φέρνουμε το καινούργιο.
— Γιατί πιστεύετε ότι εσείς (οι «Αλλάζουμε») θα είστε καταλληλότεροι και θα δώσετε αποτελεσματικότερες λύσεις;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Δεν είναι θέμα πίστης αλλά απόδειξης. Αποδεικνύουμε καθημερινά από την πρώτη στιγμή ποια είναι η προσέγγισή μας και η στάση μας απέναντι στα θέματα της πόλης. Το κυριότερο είναι ότι έχουμε αντιληφθεί εξαρχής τη δύναμη και τη σημασία της συνεργασίας σε σταθερές και ειλικρινείς βάσεις και της συμμετοχής όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Χτίζουμε και διευρύνουμε καθημερινά την ομάδα με άτομα που πρωτίστως αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή στα κοινά ως αναγκαιότητα για την επίλυση προβλημάτων της πόλης μας και που ο καθένας και η καθεμιά με διαφορετικές γνώσεις και ικανότητες μπορεί να συνεισφέρει στη σύνθεση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
— Μπορείτε να μας πείτε κάποιους μελλοντικούς στόχους δικούς σας και του συνδυασμού σας;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Στόχος όλων μας, είναι να ολοκληρώσουμε την διαδικασία σύνθεσης του προγράμματός μας, και την ίδια στιγμή να οργανώσουμε τη δράση μας ώστε να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα και διαδώσουμε τα μηνύματά μας σε όλους τους συμπολίτες μας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δείτε τις πρώτες μας κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή, που – πιστεύω – θα συζητηθούν. Σε ότι με αφορά, παράλληλα με τη δουλειά μου ως αρχιτέκτονας και την ενασχόλησή μου με τα κοινά ως δημοτική σύμβουλος, άμεσος στόχος είναι να ολοκληρώσω τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση». Μεταπτυχιακό με ευρύ οικονομικό και διοικητικό αντικείμενο και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που μου προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις και μου έδωσε εργαλεία και εφόδια για την επόμενη μέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.
— Ως γυναίκα προς γυναίκα, πείτε μου πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ασχολείται με την πολιτική έστω κι αν πρόκειται για τοπικό επίπεδο, όπως ο Δήμος Αγίας Παρασκευής; Είναι δεσμευτικό ή όχι για την προσωπική της ζωή;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Απαιτείται ισορροπία. Ισορροπία που ομολογώ πως υποτιμούσα τα πρώτα χρόνια της εμπλοκής μου με την τοπική αυτοδιοίκηση. Με είχε συνεπάρει τόσο πολύ η ενασχόληση με τα κοινά, και ήταν τόσο μεγάλη η ευθύνη που ένιωθα εξαιτίας της συμμετοχής μου στη διοίκηση, που είχα αμελήσει κάθε άλλο τομέα της προσωπικής μου ζωής, από τη δουλειά μου, μέχρι τους φίλους, την οικογένεια, ακόμα και την υγεία μου. Η ζωή όμως δίνει συνέχεια μαθήματα και κτυπά «καμπανάκια» κινδύνου, που ποτέ κανείς μας δεν πρέπει να αγνοεί. Είναι σίγουρο πάντως πως την πληρώνει ο ελεύθερος χρόνος, ο από χρόνια ούτως ή άλλως πολύ περιορισμένος. Πέραν τούτου, για εμένα η συμμετοχή στα κοινά είναι χρέος ευθύνης. Δεν είναι αυτοσκοπός η συμμετοχή στις εκλογές, είναι όμως διαρκής η ανάγκη της ενεργής συμμετοχής στα θέματα της πόλης και της ζωής μας σε αυτή. Με οργάνωση και λίγη βοήθεια από τους δικούς μου ανθρώπους πιστεύω ότι θα συνεχίσω να ανταπεξέρχομαι στις επιλογές μου ακόμα και στη νέα και αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα της δημιουργίας οικογένειας.
— Το 2019 είναι προ των πυλών. Θέλετε να κάνετε μια ευχή;
Ελισάβετ Πετσατώδη: Να έχουμε υγεία και να μη χάνουμε το κουράγιο και τη δύναμή μας. Να μοιραζόμαστε την αγάπη, την ελπίδα μας, τα όνειρά μας. Να διατηρούμε το χιούμορ μας και τις αντιστάσεις μας σε καταστάσεις τοξικές και αλλοτριωτικές. Να διευρύνουμε καθημερινά τους πνευματικούς ορίζοντές μας. Και να αλλάξουμε ό,τι δε μας αξίζει, με προσήλωση, συνέπεια και πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας.