Με μια μικρή εκδήλωση εορτάστηκαν σήμερα, 18-11-2018, στην Αγία Παρασκευή τα 20 χρόνια αδελφοποίησης με τον Κυπριακό Δήμο Γεροσκήπου*.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπίας από την Γεροσκήπου, καθώς και αντιπροσωπίας από την έτερη αδελφοποιημένη πόλη του Δήμου μας, τη γαλλική Saint-Brieuc.
Η συγκίνηση ήταν μεγάλη καθώς ακούστηκαν ιστορίες που συνέβησαν ανάμεσα στις δύο πόλεις και που τις καθιστούν «αδελφές πόλεις» και τους κατοίκους τους «αδέλφια». Έγινε εκτενής αναφορά στο χρονικό της αδελφοποίησης και όπως εκμυστηρεύτηκε ο πρώην Δήμαρχος Γεροσκήπου, κ. Μενέλαος Χριστοδούλου, τον στιγμιαίο δισταγμό μετά τη σύγκριση των πληθυσμών των δύο πόλεων (τότε: 60.000 η Αγ. Παρασκευή και 6.000 η Γεροσκήπου), έσβησε η παρουσία και στις δύο ναού αφιερωμένου στην Αγία Παρασκευή και μάλιστα αποτελεί πολιούχο εκατέρωθεν. Ο κ. Χριστοδούλου ήταν ο Δήμαρχος που μαζί με τον αείμνηστο Κώτση υπέγραψαν την αδελφοποίηση/διδυμοποίηση, κατά το έγγραφο, των δύο δήμων.
Μεγάλη τιμή αποδόθηκε από όλους στον αείμνηστο δήμαρχο, Σταύρο Κώτση, καθώς ήταν εκείνος που δημιούργησε τους δεσμούς αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων.
Ευχαριστίες και λόγια αδελφοσύνης ειπώθηκαν και από τον νυν Δήμαρχο Γεροσκήπου κ. Μιχάλη Παυλίδη, ο οποίος είναι αρκετά αγαπητός στην πόλη μας από τις συχνές επισκέψεις του τα τελευταία χρόνια. Προσκάλεσε δε όλους στην Κύπρο το Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν κι εκεί τα 20 χρόνια αδελφοποίησης μαζί με τους υπόλοιπους αδελφοποιημένους Δήμους.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος.
Οι ομιλητές που μετέφεραν τα βιώματά τους από τα 20 χρόνια συνεργασίας, δεσμών φιλίας και στήριξης ήταν κατά σειρά που έλαβαν το λόγο:
Άννα Στεργίου, γραμματέας της Επιτροπής Αδελφοποίησης
Μενέλαος Χριστοδούλου, πρώην Δήμαρχος Γεροσκήπου
Μιχάλης Παυλίδης, νυν Δήμαρχος Γεροσκήπου
Brigitte Blevin, Αντιδήμαρχος της αδελφοποιημένης Γαλλικής πόλης Saint-Brieuc
Αντώνης Σιδέρης, Βασίλης Γιαννακόπουλος, Βασίλης Ζορμπάς, πρώην Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής
Νικόλαος Πετρόχειλος, Καθηγητής, Κοσμήτωρ του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής και ήταν αυτός που κλήθηκε στην Κύπρο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου στη Γεροσκήπου.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και βραβεύσεις. Από την πλευρά του Δήμου Αγίας Παρασκευής δόθηκε ένα λεύκωμα με την ιστορία και εικόνες της πόλης μας. Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου πρόσφερε γλυπτό κλαδί ελιάς και η αντιδήμαρχος του Saint-Brieuc μια εικόνα με τον καθεδρικό ναό της πόλης της.
Αφού βγήκαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες, χορευτικό συγκρότημα από την Γεροσκήπου εκτέλεσε πρόγραμμα με Κυπριακούς χορούς.
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Ειλικρινά για μια 20ετή αδελφοποίηση ο εορτασμός ήταν πολύ φτωχός. Οι εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μας οι ομιλητές θα μπορούσαν να έχουν φτάσει και στα αυτιά πολλών συμπολιτών μας. Σε άλλες περιπτώσεις ο Δήμος είναι πρώτος σε μουσικοχορευτικές διοργανώσεις, στη σημερινή προφανώς δεν έδωσε την αρμόζουσα σημασία. Το 2012 στον αντίστοιχο εορτασμό των 20 ετών με το Saint-Brieuc διοργανώθηκε 4ήμερος εορτασμός με εκδηλώσεις και εκδρομή.
Η αφανής κ. Πρόεδρος! Η πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης κ. Χρύσα Κολώνια, αν και παρούσα ήταν σα να μην υπήρχε. Δεν της δόθηκε ούτε μια στιγμή ο λόγος, παρακολουθούσε ως θεατής από τα καθίσματα της πρώτης σειράς και εθεάθη να βοηθάει στην μεταφορά των δώρων …. Την εκδήλωση την «πήρε απάνω του» ο Δήμαρχος και σε κάποια σημεία η Γραμματέας της Επιτροπής.
Η Γραμματέας κ. Στεργίου κλήθηκε να μεταφράζει από τα γαλλικά (ως γνώστης της γλώσσας) την σύντομη ομιλία της Γαλλίδας Αντιδημάρχου, αλλά αποχώρησε από το βήμα μετά την πρώτη απόπειρα μετάφρασης, η κ. Blevin αναγκάστηκε να συνεχίσει το χαιρετισμό της στην αγγλική γλώσσα και για όσους δεν κατάλαβαν, μετέφρασε με δυο κουβέντες στο τέλος ο Δήμαρχος!!!
Σημαντικές απουσίες μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής.
Σημαντική η απουσία των πολιτών, που στην ουσία οδήγησε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης μεταξύ επισκεπτών, δημοτικών παραγόντων και μελών πολιτιστικών & αθλητικών συλλόγων.
Παρακμιακή εικόνα εορτασμού ενός σημαντικού θεσμού και δεσμού δύο πόλεων. Προφανώς στη σημερινή δημοτική Αρχή διαφεύγει η ουσία της σημασίας της αδελφοποίησης δύο λαών. Πιθανόν αντιμετωπίστηκε ως μια υποχρέωση των διοικητικών καθηκόντων και μάλιστα από μια Διοίκηση που δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για πολιτιστικές δραστηριότητες.
Και ΔΕΝ φταίει για όλα η βροχή, μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει.
* Η ονομασία της Γεροσκήπου προέρχεται από τους Ιερούς Κήπους της Αφροδίτης που βρίσκονταν στην περιοχή στα αρχαία χρόνια. Η ονομασία Γεροσκήπου αποτελεί παραφθορά του αρχαίου ονόματος της πόλης Ιεροκηπία, η οποία σχηματίστηκε από τις λέξεις ιερός και κήπος