Αρχική EDITORIAL Απαξίωση όλων των προηγούμενων Δημάρχων με σκοπό τη δημιουργία προεκλογικού προφίλ;

Απαξίωση όλων των προηγούμενων Δημάρχων με σκοπό τη δημιουργία προεκλογικού προφίλ;

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα άρθρο που σε πολλά σημεία του διαστρεβλώνει την αλήθεια διαβάσαμε στην ιστοσελίδα victory-press.gr σχετικά με τις “μεγάλες τρύπες της Αγίας Παρασκευής που κλείνουν” (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον υπότιτλο), τη βίλα Ιόλα, το Κολυμβητήριο, το νέο ΕΠΑΛ και το νέο Δημαρχείο. Στο συγκεκριμένο άρθρο ηρωποιείται ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος και απαξιώνονται πλήρως όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι που ασχολήθηκαν με τα 4 αυτά έργα.

Σαφώς ο αρθρογράφος δεν γνωρίζει την ιστορία και την πορεία του καθενός από αυτά, όφειλε όμως ο πληροφοριοδότης του να τον ενημερώσει. Εκτός κι αν δεν ήθελε κάτι τέτοιο. Είναι σίγουρο επίσης ότι το συγκεκριμένο άρθρο εξυπηρετεί ως επί το πλείστον τον ΣΥΡΙΖΑίο Δήμαρχο, κ. Σταθόπουλο, που πιθανόν να είναι και εκείνος που έδωσε τα στοιχεία.

Όμως καλό είναι να παραμυθιάζει κανείς τους εκτός πόλης, αλλά να έχει στην άκρη του μυαλού του ότι μπορεί να τα διαβάζουν και άνθρωποι που γνωρίζουν και μάλιστα πολύ καλά. Φυσικά δεν αποτελεί τιμή για έναν δήμαρχο να καταπατά το έργο των προκατόχων του και ούτε στήνονται προεκλογικά προφίλ με ψέματα.

Δεν είναι βέβαια δική μου ευθύνη να αποκαταστήσω την αλήθεια, ούτε να επισημάνω τις ανακρίβειες. Αυτό οφείλουν να το πράξουν όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι εν ζωή (Χατζηανδρέου, Σιδέρης, Γιαννακόπουλος, Ζορμπάς) και για τους εκλιπόντες (Κατσάρα και Κώτση) οι κοντινοί τους άνθρωποι. Εγώ θα σας παραπέμψω μόνο στο αρχείο του aparaskevi-images.gr και εδώ, όπου βρίσκεται όλη η αληθινή ιστορία της πόλης και των έργων της.

——

Ακολουθεί το άρθρο του victory-press.gr

Τέσσερα μεγάλα έργα-παρεμβάσεις

Κλείνουν οι “μαύρες τρύπες” της Αγίας Παρασκευής

Τέσσερα μεγάλα έργα-παρεμβάσεις αλλάζουν πλήρως το πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για την Βίλα Ιόλα, το Κολυμβητήριο της Νέας Ζωής, το νέο ΕΠΑΛ αλλά και το νέο Δημαρχείο της πόλης, τα οποία αποτελούσαν τα διαχρονικότερα μεγάλα προβλήματα της πόλης και ήταν μόνιμα στην ατζέντα των προεκλογικών υποσχέσεων των τοπικών πολιτικών. Οι οριστικές λύσεις των χαρακτηρισμένων ως “ανοιχτών πληγών” της πόλης, έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Νέο Δημαρχείο: Πρόκειται για ένα έργο που εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά τα πράγματα στην Αγία Παρασκευή καθώς θα ενοποιήσει όλες τις διάσπαρτες, σήμερα, υπηρεσίες σε ένα κτίριο 3.523 τ.μ., δημιουργώντας ένα ενιαίο κέντρο αναφοράς της πόλης. Πολύ σημαντικό είναι ότι θα συμβάλλει στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος αφού θα διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης τριών επιπέδων συνολικής έκτασης άνω των 7.100 τ.μ.. Το νέο Δημαρχείο το οποίο θα ανεγερθεί στο ακίνητο που βρίσκεται όπισθεν του ναού της Αγίας Παρασκευής και λειτουργεί σήμερα ως υπαίθριο πάρκινγκ, θα αναβαθμίσει και αισθητικά την εικόνα του κέντρου ενώ θα διαθέτει και σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων και θεάτρου που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά το πολιτιστικό προφίλ της πόλης.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις αρχές Αυγούστου με προυπολογισμό 21.080.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς και τότε θα ξεκινήσουν και οι εργασίες. Το έργο αναμένεται, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, να είναι έτοιμο το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση του νέου Δημαρχείου “σερνόταν” από το μακρινό πλέον 2003 όταν και πραγματοποιήθηκε ο Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την μελέτη του. Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε έως και το 2016 όταν με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γ. Σταθόπουλου το θέμα βγήκε από το συρτάρι και προωθήθηκε ώστε να ενταχθεί στα προς εκτέλεση έργα της Περιφέρειας Αττικής και να προχωρήσουν οι διαδικασίες επικαιροποίησης των μελετών και να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την προκήρυξη του έργου.

ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ: Η απόκτηση του ακινήτου από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, αποτελούσε πάγιο διεκδικητικό αίτημα των φορέων της πόλης για δεκαετίες και υλοποιήθηκε μόλις στο τέλος της περασμένης χρονιάς με την αγορά του ακινήτου από τον Δήμο, αντί τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Ο Δήμος κατέθεσε πρόταση-σχέδιο ανάπλασης του χώρου και μετατροπής του σε Κέντρο Πολιτισμού και Μουσείο η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Στο επόμενο διάστημα ξεκινά η εκπόνηση των μελετών ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου ανάπλασης. Η πρόταση του Δήμου προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού και να είναι πλήρως προσβάσιμο για ΑΜΕΑ, χωρίς να αλλοιωθούν τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά του χαρακτηριστικά και χωρίς να αλλάζει σε κανένα σημείο η παλιά διαμερισματοποίηση.

Νέο ΕΠΑΛ: Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα σχολικής στέγης που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ΝΑ Ευρώπη, το οποίο ξεμπλοκαρίστηκε κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Δήμου και της ΚΤΥΠ ΑΕ (πρώην ΟΣΚ ΑΕ) και τελικώς παραδόθηκε, με καθυστέρηση σχεδόν δέκα χρόνων, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Εκεί πλέον χτυπά η καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης όλης της Βορειοανατολικής Αθήνας. Το έργο ξεκίνησε το 2007 άλλα το 2010 εγκαταλείφθηκε για να μετατραπεί σε ένα κτίριο φάντασμα, χωματερή και στέκι τοξικομανών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Πριν από την ανέγερση του κτιρίου, ήταν ένας αδόμητος χώρος που είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο μετά κι από την κατεδάφιση των παλιών Εκπαιδευτηρίων Μπαρμπίκα που υπήρχαν στη θέση. Σήμερα εκεί βρίσκεται ένα υπερσύγχρονο σχολείο.

Κολυμβητήριο: Μετά από τρεις δεκαετίες, μπαίνει τέλος σε ένα σκανδαλώδες σήριαλ με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών, τουλάχιστον έως το 2010. Πρόκειται για το μισοτελειωμένο Κολυμβητήριο στην Νέα Ζωή το οποίο στοίχισε πολλά χρήματα σε μελέτες και πληρωμές ημιτελών εργασιών που τελικώς κληροδότησαν στην πόλη ένα κτίριο φάντασμα που χάσκει αποτρόπαια στην καρδιά της.

Ο Δήμος έβγαλε το θέμα από το συρτάρι και ανέλαβε την ευθύνη να κάνει αποδεκτή την προκαταρκτική μελέτη της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με την οποία η συμφερότερη κοινωνικά και οικονομικά λύση είναι η αποπεράτωση του Κολυμβητηρίου. Ο Δήμος έκρινε ότι το έργο είναι αναγκαίο, βιώσιμο κι έχει μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα, αποκλείοντας έτσι την λύση της κατεδάφισης ή άλλων προτάσεων εναλλακτικής αξιοποίησης.

Σύμφωνα με την μελέτη, η αποπεράτωση του Κολυμβητηρίου είναι έως και 40% οικονομικότερη από την κατασκευή νέου σε άλλη τοποθεσία.

Το Κολυμβητήριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Μακεδονίας στην περιοχή της Νέας Ζωής σε ακίνητο έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων, όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι κλειστό (ανοιγοκλειόμενο), προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα εξοικονόμησης ενέργειας, μειωμένων διαστάσεων (33×25) και κατ΄ επέκταση μειωμένου όγκου ενώ θα διαθέτει 32 θέσεις στάθμευσης.

Η οριστική μελέτη θα ανατεθεί με διαγωνισμό και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα.