Στην αποκατάσταση κι ανάδειξη 12 ανενεργών «εμβληματικών» δημοτικών κτιρίων, ώστε να λειτουργήσουν ως εστίες πολιτιστικής, τουριστικής κι επιχειρηματικής δραστηριότητας, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.
Πρόκειται για τα πρώτα έργα που εντάσσονται στη δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), με απόφαση την οποία υπέγραψε η ειδική γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης αυξήθηκε, από τα 50 εκατ. ευρώ, στα 90 εκατ. ευρώ, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των δήμων για την ανάδειξη και επανάχρηση παλιών κτιρίων.
Στα 12 αυτά έργα περιλαμβάνεται η αποκατάσταση και δημιουργική επανάχρηση της βίλας Ιόλα, με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ στον δήμο Αγίας Παρασκευής. Η πρώην κατοικία του μεγάλου συλλέκτη έργων τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, θα επαναχρησιμοποιηθεί ως κέντρο σύγχρονης τέχνης και χώρος πολιτιστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δράσεων.
Στα υπόλοιπα έργα περιλαμβάνονται:
– Επανάχρηση δημοτικού κτιρίου (πρώην Α΄ Λύκειο) στην Καρδίτσα για μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών του δήμου.
– Λειτουργία του κτιρίου Βούλγαρη στον δήμο Σουλίου ως πολυχώρου τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης.
– Αποκατάσταση του παλιού δημοτικού σχολείου Φαρσάλων και επανάχρησή του ως χώρου έκθεσης αρχαιολογικής συλλογής.
– Ανάδειξη κι αξιοποίηση πρώην στρατιωτικού εργοστασίου στη Δημοτική Ενότητα Νέας Χαλκηδόνας.
– Αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου του δήμου Χανίων για λειτουργία δημοτικής βιβλιοθήκης.
– Αξιοποίηση του παλαιού ξενοδοχείου «Ξενία» στην Άρτα.
– Επανάχρηση συγκροτήματος αποθηκών του δήμου Τρικκαίων ως πολυχώρου τέχνης και πολιτισμού.
– Λειτουργική αναβάθμιση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου στην Έδεσσα κι επανάχρησή του ως εστία πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας.
– Ανακατασκευή-αναπαλαίωση παραδοσιακού δημοτικού σχολείου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και μετατροπή του σε νέο δημαρχιακό μέγαρο του δήμου Δέλτα.
– Ανακατασκευή ανενεργής αποθήκης (πρώην γεωργικού συνεταιρισμού Στεφανοβικείου) στη Δημοτική Ενότητα Κάρλας, του δήμου Ρήγα Φεραίου, και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της.
– Κέντρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στη Δημοτική Ενότητα Μολάων, του δήμου Μονεμβασιάς, στη Λακωνία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, «βασικό ζητούμενο είναι η αξιοποίηση του σημαντικού κτιριακού αποθέματος των δήμων και η λειτουργική επανένταξή του στον αστικό ιστό, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών οικονομιών. Αδρανή, εμβληματικά κτίρια γίνονται εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε συνεργασία με τους δήμους, προχωρούμε στην υλοποίηση έργων που αναδεικνύουν και μετατρέπουν ανενεργά κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας σε ζωντανά κύτταρα των πόλεων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας».
naftemporiki.gr