Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ! Ο Δήμαρχος των δημάρχων όλων των εποχών

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ! Ο Δήμαρχος των δημάρχων όλων των εποχών

Μετά τη νίκη το 1975 προσέρχεται για την ορκωμοσία εν μέσω συγχαρητηρίων

Ο αείμνηστος Σωτήρης Κατσάρας από το Καπαρέλλι Βοιωτίας υπήρξε ένας αυτοδημιούργητος φαρμακοποιός που αναδείχτηκε σε επιστημονικό και κοινωνικό παράγοντα του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Γεννήθηκε το έτος 1909 και πέθανε την 26η Δεκεμβρίου 1993 στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Παντρεμένος με την Όλγα Βλαστού, κόρη της γνωστής παλαιάς Αθηναϊκής οικογενείας του Ευάγγελου Βλαστού, απέκτησε τρία παιδιά τη Βασιλική, τον Σπύρο και τον Κωνσταντίνο.

Διετέλεσε Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής για τρείς θητείες.  Εξελέγη για πρώτη φορά Δήμαρχος το 1964 όταν η κοινότητα της Αγίας Παρασκευής έγινε Δήμος και παύθηκε από τη Δικτατορία το Μάϊο του 1967, αφού δεν δέχτηκε να συνεργαστεί και να συμπλεύσει. Δοτός Δήμαρχος την περίοδο 1967-1974 υπήρξε ο Γεώργιος Παπαγιάννης. Πέφτοντας η Χούντα των συνταγματαρχών τον Μάιο του 1975 χρέη μεταβατικού δημάρχου ανέλαβε για 2 μήνες ο υπάλληλος της Νομαρχίας Πρωτοδίκης Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Μετά τη Μεταπολίτευση για δύο συνεχείς θητείες επανεκλέγεται ο Σωτήρης Κατσάρας από τον Απρίλιο του 1975 έως και τον Ιανουάριο του 1983. Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών αγωνίστηκε για τα συμφέροντα και μόνο της πόλης της Αγίας Παρασκευής και των κατοίκων της με σθένος και αυταπάρνηση, μένοντας πιστός στον όρκο του αξιώματος του δημάρχου δηλαδή της προσφοράς στον τόπο του. Συγκρούστηκε για τον λόγο αυτό πολλές φορές υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος και η θητεία του υπήρξε καθοριστική, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες.

1964 – Σ. Κατσάρας με τον υφυπουργό Παιδείας Λουκή Ακρίτα

Επί Αειμνήστου Σωτήρη Κατσάρα αρχίζει η Αναγέννηση της Αγίας Παρασκευής (1964 – 1967)

Ο Σωτήρης Κατσάρας συμμετέχει ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Αλλαγή».

Την πρώτη Κυριακή έπρεπε ως συμπολίτευση να έχει 8 δημοτικούς συμβούλους στο Δ.Σ., τους οποίους όμως δεν διέθετε. Η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου είχε ως εξής:

Σωτήρης Κατσάρας με τους Τζιτζή Νίκολαο, Θανόπουλο Βασίλη, Μαστρογιάννη Κων/νο και Τζαφέρο Κων/νο. (Υπολείπονταν λοιπόν ακόμα τρεις σύμβουλοι για να μπορέσει να διοικήσει.)

Γεώργιος Παπαγιάννης με τους Κουκουλά Γεώργιο, Παπαμακάριο Νίκολαο και Τσιαμπά Αθανάσιο.

Λουκάς  Σταθακόπουλος με τους Τζώρτζη και Δαΐτη.

Ιωάννης  Μανωλικάκης με τον Μπάτζιο Θεόδωρο.

Μετά από μία εβδομάδα έπρεπε να συσταθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι την δεύτερη Κυριακή συνεργάστηκαν μαζί του οι Σταθακόπουλος, Τζωρτζης,  Δαΐτης και ο Μπάτζιος (αφού ο Μανωλικάκης που ήταν δημοσιογράφος στο συγκρότημα Λαμπράκη, έφυγε για την Κρήτη και παρέμεινε εκεί). Παράλληλα δε από την ομάδα Κατσάρα αποχώρησε ο Κων/νος Μαστρογιάννης.

Το Δημαρχείο τότε ήταν στην γωνία των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου (νυν Ειρήνης) και Λ. Μεσογείων. Με το πέρας 6μηνης διοίκησης του Σωτήρη Κατσάρα μεταφέρθηκε στην πλατεία Αγ. Παρασκευής στο οίκημα Τάγκαλου Ιωάννη. Ο Δήμος τα χρόνια εκείνα δεν είχε φυσικά καμία σχέση με την σημερινή εικόνα. Το προσωπικό του Δήμου αποτελούνταν από όλους κι όλους πέντε εργαζόμενους και κατείχε μόλις δύο απορριμματοφόρα της εποχής, δηλαδή στην ουσία ανοιχτά φορτηγά.

Ο Δήμαρχος Κατσάρας ήταν εκείνος που στην ουσία ενέταξε στο σχέδιο πόλεως το Κοντόπευκο. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν συγγενείς του, ό,τι είχε σχέση με διανοίξεις, ασφαλτοστρώσεις, ύδρευση (ΟΥΛΕΝ) την εποχή εκείνη, καθώς και την δημιουργία του οργανισμού του Κοιμητηρίου, είχε την υπογραφή Κατσάρας.

Επί Δημαρχίας Σωτήρη Κατσάρα 1964-1967 έγινε η πρώτη κίνηση για να διαμορφωθεί η πλατεία Αγίας Παρασκευής με την κατεδάφιση των κτηρίων της εμπορικής αγοράς καθώς  και του γυμνασίου (παραρτήματος του Α΄ Γυμνασίου Αθηνών) που υπήρχαν εκεί.

Σ. Κατσάρας 1965

 

Πως ο Σωτήρης Κατσάρας δημιούργησε την Αγία Παρασκευή από μια μικρή κοινότητα σε μεγάλο – πρότυπο Δήμο στη Βόρεια Αττική (1975-1978)  

 Συμμετέχοντας ξανά στις εκλογικές διαδικασίες με την «Δημοκρατική Αλλαγή» εκλέγεται Δήμαρχος με ποσοστό  58,8% (1975) και εισέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο με δεκαπέντε συμβούλους και η αντιπολίτευση με πέντε.

Στις εκλογές αυτές απέναντί του είχε τις δημοτικές παρατάξεις των Σωτήρη Κουβόπουλου, Καμπέρου  και Παύλου Καρλατήρα.

Στη θητεία αυτή συνέχισε τις διανοίξεις και χαράξεις οδών, προέβη στην κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην συνοικία του Τσακού και όλου του δικτύου ομβρίων της Δερβενακίων. Τον μεγάλο αγωγό ομβρίων υδάτων στην Δερβενακίων τον υλοποίησε μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 1977.

Το προσωπικό του Δήμου σταδιακά αυξάνεται και ανέρχεται στους 20-25 υπάλληλους.

Στην τριετία αυτή κατασκευάζονται οι σχολικές μονάδες 3ο Δημοτικό στον Τσακό και 3ο Γυμνάσιο στο Κοντόπευκο.

Το 1976 απαλλοτριώθηκε ο χώρος του σημερινού δημοτικού χώρου στάθμευσης στην πλατεία Αγίας Παρασκευής για την κατασκευή του Δημαρχείου έναντι του ποσού των 11.000.000 δρχ.. Με ενέργειες του Δημάρχου Κατσάρα κατασκευάζεται η μεταλλική γέφυρα στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής (πριν την σημερινή).

1975 – Εκλογικό κέντρο, ομιλία και πανηγυρισμοί Σ. Κατσάρα και ψηφοφόρων μετά τη νίκη. Πίσω διακρίνεται ανακοίνωση για έργα οδοποιίας δαπάνης 33.650.000 δρχ.
1975 – Μπροστά στο φαρμακείο του

Πως και γιατί ο Σωτήρης Κατσάρας «ξεκλείδωνε» τις πόρτες της εξουσίας για να  λύσει τα προβλήματα της πόλης (1978-1982)               

Αυτή τη φορά λαμβάνει ποσοστό 50,38% (1978) με την σθεναρά υποστήριξη των Γυναικών της συνοικίας του Κοντοπεύκου – που την είχε μετατρέψει από συνοικία γουρουνάδικων και λασπόδρομων σε κατοικήσιμη περιοχή καθώς και την  υποστήριξη  της Νέας Δημοκρατίας ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Κίνηση». Επίσης με δεκαπέντε συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ των οποίων οι: Κ. Αργυρός, Κ. Τζαφέρος, Ν. Κορδαλής, Γιαννακόρου και Ι. Καπετανγιαννόπουλος

Πολιτικοί του αντιπάλοι ήταν ο Σταύρος Κώτσης (ΠΑΣΟΚ, μετέπειτα δήμαρχος), ο Κώστας Κουβόπουλος (με την «Ανανέωση-Αλλαγή»),  ο Παύλος Καρλατήρας και ο Γεώργιος Παπαγιάννης. Να σημειώσουμε ότι ο Σταύρος Κώτσης έχασε από τον Κατσάρα για 35 ψήφους. Μεταξύ των δημοτικών συμβούλων του Σ. Κώτση ήταν ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου (μετέπειτα δήμαρχος), ο Κων/νος Μαστρογιάννης, η Βάσω Μέλιου και η Μαρία Σταθάκη.

Την επόμενη χρονιά, το 1979, με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρ. 16 στις 30/1/1979 γίνεται η προσάρτηση των Πευκακίων από το Δήμο Παιανίας στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Τον Φεβρουάριο του 1979 πραγματοποιήθηκε μεγάλη εορταστική εκδήλωση για το ιστορικό αυτό γεγονός για την συνοικία των Πευκακίων, όπου παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Αν. Αττικής Νικήτας Κωβαίος, ο Δήμαρχος Σωτήρης Κατσάρας, εκπρόσωποι του Υφυπουργού Προεδρίας κ. Τσαλδάρη, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, σύσσωμο το Δ.Σ. του συλλόγου Πευκακίων και περισσότεροι από 400 κάτοικοι. Με το Προεδρικό Διάταγμα αρ. 9, ΦΕΚ 15/1/1980 τα Πευκάκια αποσπώνται από την περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Κρώπιας Πρωτοδικείου Αθηνών και υπάγονται στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου Πρωτοδικείου Αθηνών όπως και η υπόλοιπη Αγία Παρασκευή.

Με την ένταξη του Κοντοπεύκου (στην πρώτη θητεία του) και των Πευκακίων στο σχέδιο πόλεως ο Κατσάρας δίνει στην Αγία Παρασκευή τη σημερινή της έκταση.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε επίσης στην υλοποίηση του 9ου δημοτικού σχολείου και στην υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος Αρ. Γ 310/71 με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 1978 (ΦΕΚ αρ. 48, 16-2-1978) από τον Υπουργό Μεταφορών Νικόλαο Ζαρντινίδη με το οποίο εγκρίθηκε ο χώρος για την ανέγερση του σχολείου και για την μεταγραφή του οικοπέδου από το Δήμο Παιανίας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.).

Την άνοιξη του 1979 ύστερα από παρέμβαση του Δημάρχου Σωτ. Κατσάρα αφέθηκαν ελεύθεροι οι αείμνηστοι Αναστάσιος Κόρκακας, Γεώργιος Κουτσογιάννης και ο 17χρονος τότε Δημήτρης Ιωαννίδης που κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Παρασκευής γιατί ανήγειραν σε μια νύχτα το παλαιό ναΰδριο των Αγ. Αναργύρων καταπατώντας αμφισβητούμενη περί του ιδιοκτήτου έκταση.

Την 1η Ιανουαρίου 1982 το Δημαρχείο μεταφέρεται από την πλατεία της Αγ. Παρασκευής σε μεγαλύτερο κτήριο στη Λ. Μεσογείων, απέναντι από την ΕΡΤ.

Ο αείμνηστος Κατσάρας είχε στο σχέδιο πόλεως την διαπλάτυνση της οδού Αγίου Ιωάννου από την κεντρική πλατεία έως τον Υμηττό, αλλά δεν κατάφερε να λάβει έγκριση από την Νομαρχία.

Με το Δήμαρχο Δημήτρη Μπέη (αριστερά)
1975 – Κατάθεση στεφάνου

Σωτήρης Κατσάρας! Ανήσυχος, διορατικός, πρωτοπόρος, δημιουργικός, πρώτα απ’ όλα – πάνω απ’ όλα η μεγάλη του αγάπη για την Αγία Παρασκευή

Ο Σωτήρης Κατσάρας αγάπησε και ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την Αγία Παρασκευή. Παρέλαβε ένα λασπότοπο και τον μετέτρεψε σε δήμο. Πήγαινε σε υπουργούς και απαιτούσε, δεν έφευγε αν δεν έπαιρνε την έγκριση για ότι ζητούσε για την πόλη του. Δεν δίσταζε, όπως λένε οι παλιοί, να φορέσει τις γαλότσες και να βρεθεί δίπλα στους κατοίκους. Υπήρξε ανήσυχος, διορατικός, πρωτοπόρος για την εποχή του και δημιουργικός αξιοποιώντας μια περιοχή που έμελλε να γίνει η πύλη για τα Μεσόγεια.

Με την στήριξη του Σωτηρίου Κατσάρα και την συμμετοχή του Σπύρου Κατσάρα που συνετέλεσε σε αυτήν τα μέγιστα, εκλέχθηκε και ο επόμενος δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Λεονάρδος Χατζηανδρέου.

Στο μνημόσυνο του αειμνήστου Γιαβάση

Σ.Σ. Το υλικό που παρουσιάζουμε για τον πρώτο Δήμαρχο της Αγίας Παρασκευής, αείμνηστο Σωτήρη Κατσάρα, θεωρούμε ότι είναι φτωχό για να απεικονίσει το πραγματικό έργο του. Δυστυχώς για την εποχή εκείνη η μόνη πηγή πληροφοριών είναι κάποιες φωτογραφίες και όσα μαθαίνουμε από αφηγήσεις των συγγενών και των κατοίκων.

Ευχαριστούμε θερμά τους γιους του εκλιπόντα Δημάρχου, κυρίους Σπύρο και Κωνσταντίνο Κατσάρα για όλες τις πληροφορίες που μας έδωσαν.

Ευχαριστούμε θερμά τον γιο του αειμνήστου Δημάρχου, κ. Κώστα Κατσάρα, για την παραχώρηση των μοναδικών ακυκλοφόρητων φωτογραφιών από το οικογενειακό του αρχείο.

Πληροφορίες επίσης συλλέξαμε και από το βιβλίο του πρώην προέδρου του συλλόγου Πευκακίων, κ. Γεώργιου Γεωργίου, «Αναπολώντας τα Πευκάκια του χθες …». 

Σωτήρης Κατσάρας (κέντρο) με τον υιό Κώστα Κατσάρα (αριστερά)
1964-65 Η πριγκίπισσα Ειρήνη στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο Δήμαρχος Σ. Κατσάρας
Με τον Νομάρχη Νικήτα Κωβαίο
Νομάρχης Ν. Κωβαίος στην παρέλαση, στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο Δήμαρχος Σ. Κατσάρας
Συνομιλώντας με συμπολίτες, στο βάθος στον 1ο όροφο βρίσκεται το εκλογικό κέντρο
Ο χώρος που χαρακτηρίστηκε με ΦΕΚ για τη δημιουργία του 9ου δημοτικού σχολείου στα Πευκάκια
ΦΕΚ για το 9ο δημοτικό σχολείο
1979 – ΦΕΚ προσάρτησης Πευκακίων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής

Σχετικά άρθρα:

Υ.Γ. Το υλικό που δημοσιεύεται αποτελεί αυστηρά ιδιοκτησία του aparaskeviimages.gr. Σε περίπτωση που κάποιος/οι επιθυμούν να αναδημοσιεύσουν ολόκληρο ή τμήμα του είναι υποχρεωμένος/οι να αναφέρουν ευανάγνωστα την πηγή. Σε περίπτωση χρήσης του υλικού με οικονομικό όφελος θα πρέπει να ζητηθεί η έγγραφη άδεια της εταιρείας SmartiT, ιδιοκτήτριας του aparaskevi-images.gr. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούν άμεσα νομικές διαδικασίες.