Κάθε πόλη έχει μια αρχή χαμένη κάπου στο παρελθόν, έχει μια ιστορία που σιγά-σιγά χάνεται αφημένη στα γρανάζια του χρόνου. Στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε αν τελικά η Αγία Παρασκευή μας είναι μια ανούσια σύγχρονη πόλη ή κάτι περισσότερο, σκοντάφτουμε πάνω σε ένα πλούσιο σε ιστορία παρελθόν. Ένα παρελθόν που ίσως γνωρίζουν οι γηγενείς κάτοικοι, όμως αγνοούν παντελώς όσοι εγκαταστάθηκαν σε αυτή τα νεότερα χρόνια.
Σκαλίζοντας το παρελθόν, στραμμένοι στην βόρεια της Λ. Μεσογείων πλευρά και στην περιοχή του Κοντοπεύκου, το aparaskevi-images.gr έκανε μια ακόμη ανακάλυψη φέρνοντας στο φως έναν τοπικό σύλλογο προϋπάρχοντα του νυν «Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων».
Με συνολική δράση 30 ετών ο «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ – ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» αγωνιζόνταν για τα προβλήματα της συνοικίας. Αν και η δράση του είχε ξεκινήσει νωρίτερα, επίσημο έτος ίδρυσής του υπήρξε το 1979.
Μία ενδεικτική σύσταση του Διοικητικού του Συμβουλίου αναφορικά με το προεδρείο και τα μέλη του είναι η εξής:
Πρόεδρος: Διονύσιος Τσιμογιάννης
Γραμματέας: Νικόλαος Γαλλαίος (1977-1980)
Μέλη: Τάγκας Παναγιώτης, Σπύρδας Αριστείδης, Δημάκος Κωνσταντίνος και Τίκλος Εμμανουήλ
Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου σκοπός του υπήρξε η σύνδεση των μελών προς ηθική και υλική υποστήριξη ιδιαίτερα των απόρων, η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και ο εξωραϊσμός της συνοικίας. Έτσι λοιπόν κατήρτισαν ένα πρόγραμμα δράσης με στόχο να καταστήσει γνωστά τα προβλήματα της συνοικίας και να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του να εντοπίσουν και άλλα. Τα ήδη γνωστά προβλήματα χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες Α) Δίκτυα υποδομής, Β) Δημόσιες συγκοινωνίες, Γ) Κοινωνικές εξυπηρετήσεις και Δ) Πολεοδομικά.
Το πρόγραμμα αυτό κοινοποιήθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Σωτήριο Κατσάρα.
Διαβάζοντας το κείμενο του συλλόγου μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή και φανταζόμαστε μια διαφορετική εικόνα του Κοντοπεύκου. Αρκετά από τα θέματα που είχε θέσει τότε ο σύλλογος έχουν διευθετηθεί, υπάρχουν όμως και κάποια που εξακολουθούν να υφίστανται. Από το 1979 φτάσαμε στο 2018 να κατασκευάζονται ακόμα αγωγοί ομβρίων, η Χίου εξακολουθεί, παρά το μεγάλο έργο ανάπλασης, να παρουσιάζει προβλήματα με κατακράτηση νερών, αν και κατασκευάστηκε αθλητικό γυμναστήριο και παράρτημα της Βιβλιοθήκης δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι είναι αρκετά. Εξάλλου ποτέ δεν σταματά η εξέλιξη και η αναβάθμιση της καθημερινότητας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Το τετρασέλιδο έγγραφο που προέκυψε το δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα το aparaskevi-images.gr.
Εμείς θα συνεχίσουμε το ψάξιμο στα σεντούκια της πόλης και θα σας κάνουμε κοινωνούς στις όποιες ανακαλύψεις μας.