Στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων που κατά το πλείστον δεν διαθέτουν ούτε γνώσεις, ούτε έχουν ειδική εμπειρία μεταφέρεται από τέλος Οκτωβρίου η αρμοδιότητα της αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με το NOMO ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4479, ΦΕΚ 94 Α 2017.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες και μέσα σε τρεις μήνες από την τις 29 Ιουνίου που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ οι δήμοι θα πρέπει να εκδόσουν απόφαση με την κατάταξη όλων των δημοτικών και κοινοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων εντός των διοικητικών τους ορίων. Οι Περιφέρειες όλης της χώρας επίσης εκδίδουν την ίδια απόφαση με την κατάταξη όλων των περιφερειακών αθλητικών εγκαταστάσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.
Η αδειαδότηση των εγκαταστάσεων γίνεται πλέον με την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού ή βεβαίωσης της τεχνικής υπηρεσίας του οικείου Δήμου ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αδειοδότησής, και η άδεια λειτουργίας χορηγείται με απόφαση Δημάρχου.
Ομως οι αθλητικές εγκαταστάσεις κρύβουν εκατοντάδες παγίδες που θα αποκαλυφθούν όταν συμβεί ένα ατύχημα και τότε θα αναζητηθούν οι ευθύνες. Τώρα το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν όλα τα τυπικά στα γρήγορα και να μπουν να παίξουν τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι.
Ανθρωποι χωρίς επαρκείς γνώσεις θα υπογράφουν ανυποψίαστοι. Και όταν συμβεί ένα καρδιακό, όπως συμβαίνει συνήθως τότε θα αποδοθούν οι ευθύνες στους υπογράφοντες γιατί «το ιατρείο» αν υπάρχει «δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένο». Τότε θα αποκαλυφθεί ότι το δάπεδο δεν είχε το κατάλληλο υλικό και δεν ήταν επαρκώς συντηρημένο. Τότε θα αποκαλυφθεί ότι ο φωτισμός δεν ήταν επαρκής και δεν είχε γίνει φωτοτεχνική μελέτη. Τότε θα αποκαλυφθεί ότι η έξοδος δεν ήταν η ενδεδειγμένη για περίπτωση κινδύνου ότι τα κράσπεδα δεν ήταν σωστά προστατευμένα και ότι οι κλίσεις του γηπέδου δεν ήταν σωστές για τα νερά της βροχής.
Ουσιαστικά καταργείται κάθε έλεγχος σε χώρους που θα παίζουν χιλιάδες παιδιά. Οι ευθύνες και οι προδιαγραφές θα αναζητηθούν μετά τα ατυχήματα.
Ρωτήσαμε τον κ. Στεφάνου πρόεδρο της εταιρείας ΑΘΛΟΔΟΜΙΚΗ για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι δημοτικές αρχές, οι Τεχνικές Εταιρείες ή οι υπογράφοντες μηχανικοί από ένα τέτοιο καθεστώς και μας είπε:
Ο νέος νόμος πραγματικά μειώνει την γραφειοκρατία, αλλά ενέχει πολλούς κινδύνους. Η αρμοδιότητα από μια υπηρεσία με μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία μεταβιβάζεται σε υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με πολλά άλλα πράγματα, αλλά και που δεν διαθέτουν την απαραίτητη γνώση.
Η λύση βρίσκεται σαφώς στο να απευθυνθούν σε ειδικούς της αγοράς. Εταιρείες και ανθρώπους που να έχουν όχι μόνο μελετητική, αλλά και κατασκευαστική εμπειρία από γήπεδα και άλλους αθλητικούς χώρους. Συχνά οι μελέτες που παραλαμβάνουμε και που δείχνουν αρχικά τέλειες, τελικά υπολείπονται των απαιτήσεων που υπάρχουν στην πραγματικότητα. Οι κλήσεις, ο προσανατολισμός, ο φωτισμός, η υγρασία συχνά αγνοούνται. Είναι παράγοντες που μειώνουν την ασφάλεια αλλά και την διάρκεια ζωής των γηπέδων.
www.myota.gr
—–