Σε μια ορθολογική άποψη για την αγορά του κτήματος Ιόλα από τη δημοτική Αρχή προέβη ο σκηνοθέτης κ. Βασίλης Κεσίσογλου σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης. Μετά την δημόσια τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Δημήτρη Κονταξή νοιώθει ότι σοκάρεται προσωπικά και απαντά:
–
Πέρα από τα συμπαθή σλόγκαν (γιατί να διαφωνήσουμε άλλωστε), ποια είναι η σχέση της βίλας Ιόλα με τον πολιτισμό / κτήμα όλων μας; Πολιτισμό είχε αυτή η βίλα όσο ζούσε ο Ιόλας, σήμερα είναι ένα ερείπιο που θέλει εκατομμύρια να αγοραστεί, εκατομμύρια να ανακαινιστεί, και πολλά χρήματα για να συντηρείται, να φυλάσσεται, να διοργανώνει εκδηλώσεις κλπ. Εδώ χρεωκόπησε το Μέγαρο Μουσικής, με άριστους επαγγελματίες στη διοίκηση. Δεν είναι απλό πράγμα η απόκτηση της βίλας, αλλά ακόμα λιγότερο απλή η αξιοποίηση και ανάδειξη της ως πολιτιστικού κέντρου σε βάθος χρόνου.
Δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε γιατί μόλις πέθανε ο Ιόλας κι άρχισε το πανταχόθεν πλιάτσικο (πλην φυσικά των νομίμων κληρονόμων) ΟΛΟΙ ΜΑΣ (βλ. Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμος και Αστυνομία) δεν κάναμε τίποτα για να τα περισώσουμε; Τότε που ήταν ακόμα κτίριο πολιτισμός, κτήμα όλων μας;
Προσωπικά με σοκάρει ο κ. Dimitris Kontaxis, όταν κατηγορεί αβασάνιστα τους πολιτικούς του αντιπάλους για παραπληροφόρηση, παρ’ όλο που παραδέχεται ότι απαιτείται μια πλήρης μελέτη αποκατάστασης για να εκτιμηθεί το κόστος με κάποια ακρίβεια. Χώρια του πόσα δημόσια έργα καταλήγουν να στοιχίζουν πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις (παραδείγματα πάμπολλα).
Κάποτε πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους συνομιλητές μας με επιχειρήματα, κι όχι με συμπαθή σλόγκαν. Ο πολιτισμός είναι κτήμα όλων μας, ναι. Αλλά για να στεγαστεί όλος αυτός ο πολιτισμός σε μια τέτοια δαπανηρή στέγη, πρέπει οι δημότες να πεισθούμε με επιστημονικές μεθόδους, προκειμένου να επωμιστούμε το κόστος, που θα βαρύνει εξ ίσου τους ψηφοφόρους όλων των παρατάξεων.