Την αποχώρηση του Δήμου Αμαρουσίου από τον Σύνδεσμο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του δημάρχου Γ. Πατούλη.
Την σχετική εισήγηση της διοίκησης, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος την Δευτέρα 20 Μαρτίου, έκανε ο γραμματέας του Δήμου Γιώργος Διδασκάλου, τονίζοντας ότι για τα 27.000 ευρώ που δίνει ως ετήσια συνδρομή στον ΣΒΑΠ ο Δήμος δεν έχει ανάλογο όφελος από τις δράσεις του Συνδέσμου. Όπως είπε, «εξοικονομούμε αυτό το ποσό στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των οικονομικών του Δήμου, πιστεύοντας παράλληλα ότι διαθέτουμε τις δυνατότητες να αναπτύσσουμε αποτελεσματικές δράσεις στους τομείς που δραστηριοποιείται ο ΣΒΑΠ, έχοντας δώσει ήδη δείγματα γραφής βασισμένοι στους αιρετούς και τους εργαζομένους μας».
«Μηδαμινό έργο»
Μια άλλη διάσταση του σκεπτικού περί αποχώρησης από τον Σύνδεσμο έδωσε λίγο αργότερα ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στις πρόσφατη εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου πρόεδρου και Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως είπε, «το Μαρούσι, ο μεγαλύτερος και πιο εύρωστος Δήμος-μέλος του ΣΒΑΠ ουδέποτε ειδοποιήθηκε για τον τόπο και τον χρόνο των αρχαιρεσιών, ούτε ρωτήθηκε αν επιθυμεί να συμμετάσχει στα διοικητικά του όργανα», για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, με ελάχιστη ετήσια συνδρομή, μετέχουμε στον ΣΠΑΠ, το έργο του οποίου είναι πολλαπλάσιο για τις τοπικές κοινωνίες».
Ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους, ο δήμαρχος έκανε λόγο για «πρακτικές κάποιων, που είναι απόμαχοι της αυτοδιοίκησης, είτε να μισθοδοτούνται είτε μέσα από κάποιο “αέριο”, είτε μέσα μέσα από κάποιους συνδέσμους που επιδοτούν οι Δήμοι, να βρίσκουν θέσεις εργασίας» και κατέληξε: «Και να το κάνουν, όμως, όταν το αποτέλεσμα είναι μηδέν, νομίζω ότι είναι ντροπή για την ίδια την αυτοδιοίκηση, κάθε ευρώ να διατίθεται χωρίς λόγο και να παραμένουμε εκεί».
«Παρών» μείζονος
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης τόνισε ότι τα μέλη της θα δηλώσουν «παρών» στην ψηφοφορία, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Ο ΣΒΑΠ, άλλοτε 21ΟΤΑ, υπάρχει πριν την διοίκηση Πατούλη και μάλιστα είχε έως το 2007 το σημαντικό έργο Habitat για το Μαρούσι. Από τότε ως σήμερα η διοίκηση έστελνε εκπρόσωπό της στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Συνδέσμου, αλλά ουδέποτε μας ενημέρωνε για τα αποτελέσματά τους. Και ξαφνικά σήμερα τα 27.000 ευρώ τον χρόνο θεωρούνται υπερβολικά και ότι το έργο του ΣΒΑΠ δεν ανταποκρίνεται σε αυτό το ποσό, δίχως, όμως να μας παρουσιάζετε κάποιον απολογισμό. Θα είμαστε “παρόντες” στην ψηφοφορία.
«Να αποχωρήσουμε»
Σύμφωνη με την πρόταση αποχώρησης από τον ΣΒΑΠ ήταν η παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, δια στόματος του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Κορομπίλη, ο οποίος, όντας εκπρόσωπος της παράταξής του στον Σύνδεσμο για τα τελευταία δύο χρόνια, τόνισε ότι «με αυτά που είδα δεν υπάρχει νόημα να συμμετέχει ο δήμος στο σύνδεσμο», χαρακτηρίζοντας τα συμβούλια του Δ.Σ. ως «χαμηλού περιεχομένου».
Από την πλευρά της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ η Μαρία Καρλατήρα, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός ήταν από την αρχή αρνητικός στη συμμετοχή του Δήμου στο ΣΒΑΠ, καθώς, όπως είπε, η ετήσια συνδρομή είναι μεγάλη και το όφελος για το Μαρούσι μηδαμινό, αλλά και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει ο ΣΒΑΠ είναι εναρμονισμένες με το Σύμφωνο των Δημάρχων για το περιβάλλον, το οποίο «εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, εις βάρος των τοπικών κοινωνικών».
πηγή: amarysia.gr
—–