Γράφει η Λένα Μαρκή
Πριν μια εβδομάδα, στις 22 Ιανουαρίου 2017, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σχετικά με επικίνδυνα σπασμένα τζάμια στο κλειστό γυμναστήριο της οδού Νότου. Το άρθρο αυτό φαίνεται ότι αποτέλεσε το έναυσμα να μας πλησιάσουν δημότες που χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Νότου και να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Έτσι λίγες μέρες μετά δεχτήκαμε τηλεφωνήματα από κυρίες που συμμετέχουν στα προγράμματα άθλησης του ΠΑΟΔΑΠ και μας περιέγραψαν μια κατάσταση που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Στη δυσπιστία μας έσπευσαν να μας στείλουν και φωτογραφίες, τις οποίες δημοσιεύουμε.
Πιστεύαμε ότι μετά την έγκριση της άδειας λειτουργίας των κλειστών γυμναστηρίων θα επικρατεί μια ανθρώπινη και ευχάριστη κατάσταση και τα δημοτικά γυμναστήρια θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για σωστή άθληση. Αντίθετα ανακαλύψαμε ένα κτήριο βρώμικο, χωρίς θέρμανση και χωρίς τα απαραίτητα είδη υγιεινής προστασίας. Όπως μας εξήγησαν οι κυρίες τα αποδυτήρια που χρησιμοποιούν δεν καθαρίζονται, είναι γεμάτα άχρηστα αντικείμενα και έχουν ευφάνταστους σκουπιδοτενεκέδες. Ένας παλιός καταψύκτης είναι γεμάτος με χρησιμοποιημένα πλαστικά ποτήρια και κατάμαυρος από τη βρωμιά. Μέσα στα αποδυτήρια μπορεί κανείς να ανακαλύψει ότι θέλει από πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, ποτήρια του καφέ, κουτιά από γλυκά και χαρτιά ανακατεμένα με καλώδια ρεύματος που βρίσκονται σε χρήση.
Στα ντους δεν υπάρχει ζεστό νερό και στις τουαλέτες το χαρτί υγείας είναι είδος προς εξαφάνιση ή καλύτερα «ο ευρών αμειφθήσεται». Μεγάλο πρόβλημα είναι και η ανύπαρκτη θέρμανση. Παρά το παγερό κρύο που επικρατεί όλο το μήνα οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν έχουν θέρμανση, αφού δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ, και τα περισσότερα κλιματιστικά υπολειτουργούν και των οποίων ορισμένα φίλτρα και καπάκια βρίσκονται πεσμένα στο πάτωμα! Και να σκεφτεί κανείς ότι οι δημότες πληρώνουν τον Δήμο για την χρήση των εγκαταστάσεων.
Βγαίνοντας έξω από τα αποδυτήρια η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη. Η σκούπα περισσότερο βρώμικη από το πάτωμα, οπότε είναι δώρον άδωρον να χρησιμοποιηθεί. Καλώδια και πρίζες ρεύματος ξεβιδωμένες και εκτεθειμένες δίπλα σε ιστούς αράχνης.
Και φυσικά με την πρώτη δυνατή βροχή τα γνωστά μας νερά ξαναμπήκαν από τα ούτε δύο ετών αλουμινένια παράθυρα!
Οι αξιότιμες κυρίες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα κάθε φορά που χρησιμοποιούν το γυμναστήριο και σκέφτονται ότι με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο να τυγχάνουν πιο αξιοπρεπούς αντιμετώπισης και προσοχής. Δεν ζητάνε χάρη, μόνο τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ! Όπως μας ενημέρωσαν μίλησαν τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με το Διευθυντή του Οργανισμού, αλλά η μόνη απάντηση που πήραν ήταν … καλές προθέσεις. Στο χώρο αυτό γυμνάζονται περίπου 35 γυναίκες την πρώτη ώρα και περίπου 30 τη δεύτερη.
Σημασία βέβαια δεν έχουν οι αριθμοί αλλά τα αποτελέσματα. Ο τρόπος αντιμετώπισης των ανθρώπων και της περιουσίας του Δήμου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πλέον τίθεται θέμα ασφάλειας και υγιεινής για μικρούς και μεγάλους. Ο χώρος τείνει να αποτελεί εστία μόλυνσης και θεωρείται ακατάλληλος προς χρήση.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι σε τακτικά διαστήματα να πραγματοποιείται έλεγχος και αποκατάσταση των ζημιών. Εξάλλου δεν είναι και από τις πλέον δαπανηρές αποκαταστάσεις, ούτε το χαρτί υγείας είναι πια τόσο ακριβό ή δυσεύρετο που να μην μπορεί να το προμηθευτεί ο Οργανισμός! Και μην ακούσω για προμήθειες υλικών και καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας, γιατί των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και ο οργανωτικός ηγέτης φροντίζει για να έχει. Και με την καθαριότητα τι γίνεται; Δεν υπάρχει συνεργείο να κάνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα γενική καθαριότητα; Τόσα χρήματα έχει το Νομικό Πρόσωπο που λειτουργεί δωρεάν κινηματογράφο κάθε καλοκαίρι και διατίθεται να πληρώσει 11.000€ για συντήρηση της ιστοσελίδας του και δεν μπορεί να πληρώσει δυο άτομα να κάνουν ένα σφουγγάρισμα και ένα ξεσκόνισμα;
Πριν καλά καλά δημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο, μας πρόλαβε και μας επιβεβαίωσε ένα σχόλιο στο Facebook που λέει τα εξής:
«Συμπληρώνονται κάποιοι μήνες, που οι εγκαταστάσεις του ΠΑΟΔΑΠ που χρησιμοποιούνται από τους δημότες δεν θερμαίνονται. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει πετρέλαιο. Η μη προμήθεια πετρελαίου, οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και στην ανικανότητα της δημοτικής Αρχής να βρει λύση. Αποτέλεσμα είναι οι δημότες, που πληρώνουν για να έχουν κάποιες υπηρεσίες, να κρυώνουν, αφού και πολλά από τα κλιματιστικά (όπου υπάρχουν) υπολειτουργούν. Τα αθλητικά σωματεία, φέρνουν κάποια μπιτόνια πετρέλαιο για τις ώρες που χρησιμοποιούν τις υποδομές, αλλά μόνο για δική τους χρήση. Αν προσθέσουμε ότι υπάρχει και έλλειψη χαρτιού υγείας, αξιοπρεπής καθαριότητα και αρκετές σημαντικές φθορές στις εγκαταστάσεις, νομίζω ότι είναι λόγοι απονομής στην δημοτική Αρχή του αντιβραβείου “ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ”.»
Εν τέλει δεν έχουμε διάθεση να μαλώσουμε ούτε να χλευάσουμε κανέναν, είναι όμως κάποια πράγματα αυτονόητα και καθημερινά που είναι ντροπή να παραλείπονται. Είναι υποχρεώσεις του ΠΑΟΔΑΠ και του Δήμου απέναντι στους δημότες του. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν ότι η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Να συμπληρώσουμε ότι είναι ένδειξη πολιτισμού και ευγένειας.
Στο φινάλε αυτός που ζημιώνεται από την όλη κατάσταση είναι από τη μια το ίδιο το Νομικό Πρόσωπο γιατί είναι επόμενο οι ωφελούμενοι να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ή σε γυμναστήρια όμορων Δήμων, από την άλλη ο Δήμος γιατί δυσφημείται και τέλος και οι δύο γιατί χάνουν έσοδα.
—–