Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, κ. Κώστας Τσιαμπάς, στην τοπική εφημερίδα του Δήμου Χολαργού-Παπάγου, “Αντίλογος”. Το κείμενο δημοσιεύεται ακριβώς όπως μας εστάλη.
Διαβάστε τι λέει ο κ. Τσιαμπάς για τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης, για τα «δεξιά» και «αριστερά» σύνορα, για τα προβλήματα Δημοκρατίας, για τις διώξεις υπαλλήλων και τι περιμένει για το 2017. Ανακαλύψτε πιο είναι το όνειρο και ποιά η αυταπάτη κατά τον κ. Τσιαμπά.
–Κύριε Τσιαμπά, με δυο λόγια, πώς βλέπετε την νέα διοίκηση του Δήμου Αγίας Παρασκευής;
Με δυο λόγια είναι αδύνατον να τη συνοψίσω, αλλά επικαλούμενος την θητεία μου σαν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επί Δημαρχίας κου Ζορμπά, για τους 30 μήνες Διοίκησης του κυρίου Σταθόπουλου μπορώ να σας πω χωρίς καμιά αναστολή και επιφύλαξη, ότι τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά έναντι των υπεσχημένων, σίγουρα κατώτερα των αναμενομένων αλλά και των δυνατοτήτων της. Υπάρχουν άτομα στην παράταξη του κυρίου Σταθόπουλου με ικανότητες, σπουδές και εμπειρία τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται, άγνωστο γιατί.
Βέβαια, βλέποντας όπως οφείλουμε την συνολική εικόνα, την γενικότερη πολιτική κατάσταση και κυρίως την οικονομική συγκυρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πατρίδα μας, οι επιπτώσεις της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις είναι σοβαρότατες. Ιδιαίτερα στα κράτη όπου η διοικητική αποκέντρωση είναι ακόμα σε εξέλιξη, όπως στην Ελλάδα όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ακόμα υπερβολικά εξαρτημένη από την Κεντρική εξουσία. Είναι γνωστές οι προσπάθειες και οι αγώνες επί σειρά ετών της Αυτοδιοίκησης να καταστεί οικονομικά αυτάρκης και επομένως ανεξάρτητη, χωρίς να έχει κάνει μεγάλα βήματα μέχρι τώρα. Απ’ ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο ώσπου να αποκτήσουμε Αυτοδιοικητική συνείδηση και υπόσταση αλλά έχω την ελπίδα ότι από το νέο έτος θα αρχίσουν να μπαίνουν οι βάσεις.
–Δηλαδή τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να αποκτήσει την υπόσταση που λέτε;
Πριν επικαλέστηκα, πιστέψτε με χωρίς έπαρση, την εμπειρία μου στην Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Επιτρέψτε μου τώρα να επικαλεστώ και την 35ετή εμπειρία μου στη Διοίκηση για να σας πω ότι οι Δήμοι, ακόμα και σήμερα, στα πλαίσια του «ασφυκτικού» και εν πολλοίς κακογραμμένου προγράμματος Καλλικράτη, έχουν περιθώρια να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για να αποκτήσουν ισχυρή τοπική οικονομία και να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο καθημερινότητας για τους βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες τους.
Είναι θέμα πολιτικής φαντασίας, υπεύθυνης τεχνοκρατικής ανάλυσης και φυσικά πυγμής για σύγκρουση με το κακό μας παρελθόν. Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες προς το μέλλον. Αν όχι για εμάς, τουλάχιστον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα των Δήμων δεν έχουν πολιτικό πρόσημο. Άλλο αν οι αριστεροί δήμαρχοι επιμένουν να εφευρίσκουν «δεξιά» και «αριστερά» σύνορα για την πολιτική τους επιβίωση.
Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξει ενδιαφέρον και από τις υπόλοιπες παρατάξεις, να συζητήσουμε αναλυτικότερα για αυτά τα θέματα. Έχουμε αναλάβει βαρύτατες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες που μας εξέλεξαν.
–Ας έρθουμε στα τρέχοντα. Οι δύο δημοτικές αρχές της «οικονομική κρίσης» ήταν η δική σας και αυτή του κ. Σταθόπουλου. Τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε την κρίση σε τοπικό επίπεδο;
Είναι αλήθεια ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας έπληξε σκληρά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σταδιακά από το 2010 και φυσικά κλιμακούμενη ακόμη. Όπως το λέτε, την μεγαλύτερη πίεση υπέστησαν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις που την 1/1/2011 ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι της κρίσης και κυρίως τα πρωτοφανή κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τους πολίτες. Ξαφνικά άλλαξε η ζωή μας διαταράχθηκε ο κοινωνικός ιστός της χώρας και κλήθηκαν όλοι οι φορείς, με μπροστάρηδες την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία να διαφυλάξουν την κοινωνική συνοχή.
Με ρωτάτε τι κάναμε εμείς. Την δύσκολη αυτή περίοδο στην Αγία Παρασκευή με Δήμαρχο τον Βασίλη Ζορμπά και όλη την Δημοτική παράταξη «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας», βάλαμε τις βάσεις, οργανώσαμε και λειτουργήσαμε όλες τις Κοινωνικές Δομές οι οποίες ήταν απαραίτητες για να στηρίξουμε τους κατοίκους της πόλης μας. Αυτό ήταν ένα έργο συλλογικό, με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια και τον Δήμο ως οργανισμό, στο προσωπικό, τους εθελοντές, τις εθελόντριες και τους χορηγούς των Κοινωνικών Δομών.
–Εσείς στηρίζετε αυτές τις Κοινωνικές Δομές; Για αυτά τα θέματα υπάρχει συναίνεση εκ μέρους σας;
Φυσικά τις στηρίζουμε και μάλιστα εμπράκτως. Άλλωστε η Διοίκηση του Κυρίου Σταθόπουλου πράττοντας σωστά, συνεχίζει να λειτουργεί τις Δομές που βρήκε. Εμείς ως παράταξη είμαστε δίπλα τους στηρίζοντας τώρα και στο μέλλον κάθε νέα Δομή όταν και εάν οργανωθεί, αρκεί να είναι προς όφελος των κατοίκων της πόλης μας.
Στην Τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στα κοινωνικά δρώμενα πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συναίνεση μεταξύ των παρατάξεων, κάτι που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Οι συζητήσεις πρέπει να είναι ειλικρινείς μεταξύ των εμπλεκομένων. Όμως στο επίπεδο των Κοινωνικών Δομών, η οικειοποίηση των προσπαθειών και του συνολικού έργου για παραταξιακή εκμετάλλευση είναι κάτι που δεν δικαιούται κανείς. Εκτός αυτού, είναι και κακός σύμβουλος διοίκησης.
–Ακούγονται πολλά παράπονα από όλες τις Παρατάξεις για τον τρόπο Διοίκησης του κυρίου Σταθόπουλου, η δική σας άποψη ποια είναι;
Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα Δημοκρατίας, που έχουν σχέση με το διάλογο και τους κανόνες λειτουργίας του Δημοτικού συμβουλίου. Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δομηθεί στα πλαίσια της επικοινωνιακής στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής, στηριζόμενη σε οικογενειακούς δεσμούς . Οποιαδήποτε κριτική ακόμη και η πολιτική για πράξεις ή ενέργειες του Δημάρχου ή της διοίκησης αντιμετωπίζεται όχι με όρους διαλόγου αλλά με αλαζονεία, αφορισμούς και ετσιθελισμό.
–Μαθαίνουμε ότι κατά το προηγούμενο έτος υπήρξαν παραιτήσεις από την παράταξη του κ. Σταθόπουλου που συνοδεύτηκαν μάλιστα με ηχηρότατες δημόσιες καταγγελίες.
Έχετε δίκιο που το φέρνετε το θέμα γιατί είναι όντως σοβαρό. Εκτιμώ ότι η αντιδημοκρατική συμπεριφορά δεν θίγει μόνον την αξία του διαλόγου, αλλά και την αξιοπρέπεια των δημοτικών συμβούλων. Όλων των Δημοτικών Συμβούλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Πράγματι, ο τρόπος διοίκησης αποτέλεσαν την αιτία για ανεξαρτητοποίηση δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου. Μάλιστα δε, υποψήφιος της παράταξης του Δημάρχου και παράγοντας του Αθλητισμού της πόλης μας, τον κατήγγειλε δημόσια και επώνυμα για προσπάθεια καθοδήγησης.
Ακόμα και από τους διοικητικούς υπαλλήλους υπάρχουν σοβαρότατες και πρωτοφανείς αντιδράσεις. Δημοτική υπάλληλος κατήγγειλε οικονομικές φύσεως παράνομες ενέργειες. Η ίδια αρνούμενη να συναινέσει με την υπογραφή της, είχε σαν αποτέλεσμα να απομακρυνθεί σε άλλη υπηρεσία.
Αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα.
–Πριν τη συνέντευξη μου είπατε ότι διώκονται υπάλληλοι. Αυτή την περίπτωση εννοούσατε;
Όχι μόνον αυτή. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μεθοδεύτηκε συστηματικά η παραπομπή δημοτικού υπαλλήλου στο πειθαρχικό συμβούλιο και ζητήθηκε η επίσπευση της εκδίκασης της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, με αφορμή δήθεν παράνομες ενέργειες, αλλά η πραγματική αιτία ήταν, το γεγονός ότι η σύζυγός του που διαχειρίζεται τοπικό ειδησεογραφικό site ασκούσε κριτική στη δημοτική αρχή . Δυστυχώς για τον κύριο Δήμαρχο ο υπάλληλος δικαιώθηκε από όλες τις αποφάσεις.
Παρόμοιες συμπεριφορές έχουμε και άλλες. Δεν αποδέχεται στη πράξη ότι οι εργαζόμενοι έχουν τα δικαιώματά τους, την ελευθερία τους και την προσωπικότητά τους, συνταγματικά κατοχυρωμένα.
Παραδείγματος χάριν, αρνείται από τον Σεπτέμβριο του 2015 να παραχωρήσει στοιχεία που του ζητήθηκαν και αφορούσαν καταγγελία για οικονομική προνομία, ακόμη και όταν η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια τον προειδοποίησε ότι θα στοιχειοθετήσει εναντίον του το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης του καθήκοντος. Πρέπει κάποτε ο κ. Δήμαρχος να αντιληφθεί ότι η καλύτερη διοίκηση είναι εκείνη που ο λαός υπακούει στους άρχοντες και οι άρχοντες στους νόμους.
–Εσείς που αποδίδετε αυτή την συμπεριφορά όπως την περιγράφετε;
Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά τούτο μόνο θα πω: «Ουδέν Κακό Αμιγές Καλού». Το «καλό» είναι ότι με αυτή την συμπεριφορά τους και τον τρόπο που λειτουργούν τον δήμο, απέδειξαν ως γνήσιοι εκπρόσωποι της αριστεράς ότι το λεγόμενο Ηθικό Πλεονέκτημα της Αριστεράς που καλλιεργήθηκε επί πολλά χρόνια και το σύνθημα «προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις» και οι δήθεν κοινωνικές ευαισθησίες, ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Μια κοροϊδία. Μια φούσκα που ξεφουσκώνει καθημερινά. Κανείς δεν εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή από παρθενογένεση.
Αυτά τα λέω προσηλωμένος στα καθήκοντά μου ως δημοτικός σύμβουλος, με στόχο και ταυτόχρονα την προτροπή να πείσω τον κύριο Δήμαρχο να αλλάξει τρόπο διοίκησης και να εφαρμόσει την «διοίκηση δια του παραδείγματος».
–Παρακολουθώντας τις εξαγγελίες από την διοίκηση του κυρίου Σταθόπουλου σε ότι αφορά τους Προϋπολογισμούς από το 2015 ως σήμερα, πως τους κρίνετε;
Η σύνταξη και η ψήφιση του προϋπολογισμού ξεκινώντας από την κυβέρνηση, τους ΟΤΑ αλλά και κάθε επιχείρησης αποτελεί την κορυφαία πράξη .Εάν πούμε ότι ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός τότε ο προϋπολογισμός είναι η καρδιά και το κυκλοφοριακό σύστημα και εάν δεν λειτουργεί καλά τότε θα έχουμε το «οικονομικό έμφραγμα» κάτι που απευχόμαστε. Κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού πρέπει να τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες και αρχές, όπως η πρόβλεψη. Εάν δεν προβλέψεις σωστά τα έσοδα και δεν αντιμετωπίσεις ρεαλιστικά τα έξοδα, αν δεν βάλεις φραγμό στην υποσχεσιολογία τότε ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω. Κάτι που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια και προεξοφλείται σχεδόν με βεβαιότητα και για το 2017.
–Τι εννοείτε; Τι πιστεύετε ότι συνέβη κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια;
Θα σας απαντήσω με στοιχεία.
Στον προϋπολογισμό του 2015 είχαν προβλεφθεί έσοδα 32,3 εκ. ευρώ και έναντι αυτών εισπράχθηκαν 19,8 εκ. ευρώ, ποσοστό 61%. Παρουσίασε ζημίες 415,8 χιλιάδες ευρώ ενώ το 2014 υπήρχαν κέρδη 788,7 χιλιάδες ευρώ. Οι ζημιές θα μπορούσε να δικαιολογηθούν εάν γινόντουσαν έργα. Όμως, δυστυχώς για τον Δήμο μας, το 2015 από τα 33 νέα έργα εκτελέσθηκαν μόνο 4 και δεν οργανώθηκε καμία νέα κοινωνική δομή που θα δικαιολογούσε επιπλέον έξοδα. Είχαμε όμως μπόλικες σπατάλες για θεάματα, πανηγύρια, κυρίως για ικανοποίηση πολιτικών ιδεοληψιών και κομματικών δεσμεύσεων. Παρατηρούμε έκπληκτοι ότι για εκδηλώσεις και πανηγύρια οι αριστερές Διοικήσεις είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες, απλόχερες και γαλαντόμες.
Επιτρέψτε μου να σας πω για τον προϋπολογισμό του 2016. Εκεί είχαν προβλεφθεί έσοδα 37,1 εκ. ευρώ και έναντι αυτών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που πέρασε εισπράχθηκαν 19,7 εκ. ευρώ. Ποσοστό μόλις 53%. Μάλιστα δε η εκτίμηση της Οικονομικής Υπηρεσίας τους Δήμου είναι ότι το ποσοστό αυτό δεν επρόκειτο να αλλάξει μέχρι τέλος του έτους.
–Δηλαδή να περιμένουμε ότι και το 2017 θα είναι ζημιογόνο για τον Δήμο σας;
Από τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις για τα έσοδα απέτυχαν παταγωδώς διαμορφούμενα κατά Μ.Ο. περίπου στο 57% των προϋπολογισθέντων.
Προβλέπονται έσοδα 28,7εκ. ευρώ. Για να εκτιμήσουμε το ύψος των πραγματικών εσόδων πρέπει να λάβουμε υπόψη τρία βασικά δεδομένα.
Πρώτον ότι το 2017 δεν θα εισπραχθούν έναντι των δύο προηγούμενων ετών η ετήσια δόση αναδρομικών ύψους 900 χιλιάδων ευρώ από την Κεντρική Κυβέρνηση που χορηγείτο από το 2009 δεδομένου ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη λήξη του 2016.
Δεύτερον, ότι 640 με 800 χιλιάδες ευρώ δεν θα έρθουν στο Δήμο λόγω μείωσης κατά 8 με 10% της ετήσιας επιχορήγησης από τη Κυβέρνηση, κάτι που ψηφίσθηκε από τη Βουλή στον Εθνικό Προϋπολογισμό του 2017, αλλά περιέργως δεν λήφθηκε υπόψη κατά την σύνταξη του προϋπο-λογισμού του Δήμου.
Τρίτον, ότι θα υπάρξει ετήσια μείωση των εσόδων ύψους τουλάχιστον 600 χιλιάδων ευρώ λόγω κακής οικονομικής συγκυρίας, όπως άλλωστε εκτιμά η Οικονομική μας Υπηρεσία.
Είναι φανερό ότι ακόμα και υπό τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες, θα εισπραχθούν περίπου 18 εκ. ευρώ την ίδια στιγμή που – όπως διαβάζουμε στη σελίδα 50 του προϋπολογισμού – τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου για το 2017 ανέρχονται σε 18.9 εκ. ευρώ.
–Δηλαδή ο προϋπολογισμός πιστεύετε ότι θα είναι ελλειμματικός;
Αν και το απεύχομαι, ναι, τα στοιχεία δείχνουν καθαρά ότι θα είναι ελλειμματικός.
Ο κος Σταθόπουλος είναι υποχρεωμένος να αφήσει τα όνειρα, τα οράματα και τις αυταπάτες και να εξηγήσει πως θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε προς τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής, ιδιαίτερα στις πολυδιαφημισμένες συνοικιακές συνελεύσεις και που αφορούν δαπάνες από ιδίους πόρους.
Όπως το Τεχνικό πρόγραμμα ύψους 3.5 εκ. ευρώ, την αγορά της Βίλας Ιόλα με 3 εκ. ευρώ, την απαλλοτρίωση του οικοδομικού τετραγώνου 118 με 1,35 εκ. ευρώ, την συντήρηση της καθημερινότητας, την διατήρηση των κοινωνικών δομών.
Αν τα καταφέρει, θα πρέπει να μιλάμε για θαύμα.
Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει μιλάμε για εξαπάτηση.
–Αναφερθήκατε στα Τεχνικά Προγράμματα. Λέτε ότι αυτό του 2015, του 2016 καθώς και το πρόσφατο του 2017 ήταν μεγάλα. Δημιουργούνται ερωτηματικά κατά ποσό ήταν και είναι ρεαλιστικά…
Στα τεχνικά προγράμματα των Δήμων περιλαμβάνονται δύο κατηγορίες έργων. Τα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της πόλης και αναβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών σε βάθος χρόνου και τα έργα συντήρησης που διατηρούν τη λειτουργικότητα των είδη υπαρχόντων σε καθημερινή βάση. Στα έργα υποδομής δυστυχώς η διοίκηση του κου Σταθόπουλου στους 30 μήνες δεν έχει να επιδείξει τίποτα απολύτως. Εκτός βεβαίως από εξαγγελίες και υποσχέσεις στις οποίες είναι ιδιαίτερα ευφάνταστος.
Ανέλαβε το 2014 να ολοκληρώσει το υπόλοιπο 60% του έργου Κοντοπεύκου που άλλαξε την όψη του και το χαίρονται οι πολίτες. Λοιπόν, αν το πιστεύετε, απέτυχε πλήρως στο πιο απλό, στο πιο εύκολο κομμάτι: Την επίβλεψή του! Με συνέπεια το έργο σε λιγότερο των 6 μηνών λειτουργίας να παρουσιάζει πάνω από 150 εξακριβωμένες κακοτεχνίες, αρκετές από τις οποίες είναι στην υποδομή του και παρότι «αφανείς» ήδη έγιναν αντιληπτές.
–Τα λέτε αυτά στη Διοίκηση; Εσείς με την εμπειρία που διαθέτετε, τους έχετε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου;
Πολλές φορές και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις, όχι αόριστες πολιτικές απόψεις.
Συγκεκριμένα, επειδή το έργο το επέβλεπε η τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας, πολλές φορές με ερωτήσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και με αναλυτικά άρθρα μου, πρότεινα στον κύριο Σταθόπουλο να συνεχίσουν τους ελέγχους από πλευράς Δήμου, όπως κάναμε και εμείς, να τους κάνουν οι αιρετοί μηχανικοί αφού οι μηχανικοί του Δήμου δεν νομοποιούντο.
Δυστυχώς αδιαφόρησε πλήρως και η ευθύνη τον βαρύνει αποκλειστικά διότι και την τεχνογνωσία είχαν ορισμένα στελέχη του και το χρόνο είχαν να κάνουν τις παρεμβάσεις τους.
Γεννάται το ερώτημα «την βούληση γιατί δεν είχαν;» Αν είχε εκλεγεί ο κ. Σγουρός αντί της κυρίας Δούρου, θα έκαναν το ίδιο άραγε;
–Από πλευράς Τεχνικού Προγράμματος, τι βλέπετε για το 2017;
Είναι εύκολο να υποθέσουμε τι θα γίνει αν κρίνουμε από τα Τεχνικά Προγράμματα του 2015 και 2016 που τα θεωρώ μνημεία αναποτελεσματικότητας. Για το 2017 θα σας απαντήσω διαβάζοντας τα δημοσιευμένα στοιχεία και στα στοιχεία που μου χορηγήθηκαν με υπογραφή Δημάρχου, τα οποία είναι στην διάθεσή σας.
Πιστεύω ότι ο πλέον αμερόληπτος τρόπος να πλησιάσουμε την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της Διοίκησης είναι να κρίνουμε τα Τεχνικά Προγράμματα του 2015 και 2016 και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε την δυνατότητα εφαρμογής του 2017 .
Το 2015 είχαν εγγραφεί τα συνεχιζόμενα από το 2014 και 33 νέα προϋπολογισμού 6,68 εκ. ευρώ. Από αυτά υλοποιήθηκαν μόνο 4, ύψους 336 χιλιάδων ευρώ . Ποσοστό αποτυχίας 95%!
Το 2016 είχαν εγγραφεί 54 έργα ύψους 9.44 εκ. ευρώ και 900 χιλ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες. Σύνολο 10.34 εκ. ευρώ. Υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη από ιδίους πόρους 7 έργα και πληρώθηκαν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2016 μόλις 487 χιλιάδες ευρώ. Ποσοστό αποτυχίας και πάλι 95%!
Άρα τα Τεχνικά Προγράμματα του 2015 και τους 2016 όχι μόνο δεν ήταν ρεαλιστικά αλλά ήταν εξωπραγματικά, οι προτάσεις τους ανακριβείς και αναξιόπιστες και εν συνόλω η διοίκηση αναποτελεσματική.
–Για το 2017 τι περιμένετε κύριε Τσιαμπά;
Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 έχουν εγγραφεί 58 έργα από τα οποία, τα 16 είναι συνεχιζόμενα από το 2015 και το 2016 και τα 42 αναφέρονται ως «νέα». Από αυτά τα 42 «νέα», τα 29 είχαν ανακοινωθεί ως «νέα» και πέρσι και πρόπερσι!
Ο προϋπολογισμός του Τ.Π ανέρχεται σε 16.9 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 6.6 εκ. ευρώ «θα» χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια και τα 10.3 εκ. ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών δαπανών ύψους πάνω από μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Έτσι το 2017 με βάσει τους ψηφισμένους προϋπολογισμούς θα διατεθούν από τον Δήμο έναντι των 10.3 εκ. ευρώ τα 3.5 εκ. ευρώ.
–Ο Δήμος έχει αυτά 3.5 εκ. ευρώ για να υλοποιήσει το Τεχνικό του Πρόγραμμα;
Απαντώ, χωρίς επιφύλαξη όχι, και ερωτώ, πού θα βρει τα λεφτά;
Όπως σας είπα και πριν, τα έσοδα του Δήμου θα κυμανθούν περίπου στα 18 εκ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά έξοδα είναι περισσότερα και ανέρχονται στα 18.84 εκ. ευρώ. Άρα το ισοζύγιο για το 2017 θα είναι αρνητικό.
Εκτός και εάν η Περιφέρεια χρηματοδοτήσει κατ’ εξαίρεση το Δήμο της Αγίας Παρασκευής…
–Η Περιφέρεια Αττικής τι έχει προβλέψει για τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής;
Η Περιφέρειας Αττικής σε ότι αφορά το Δήμο Αγίας Παρασκευής, για το 2015 εξήγγειλε έργα 7.3 εκ. ευρώ και το 2016 τα ενέταξε στο Τεχνικό Πρόγραμμα, εγγράφοντας 1.26 εκ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 17% των εξαγγελιών. Βέβαια, μέχρι τέλους Νοεμβρίου 2016 δεν είχε διαθέσει ούτε ένα ευρώ, αλλά αυτό θα το αφήσω ασχολίαστο.
Για το 2017 έχει εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργα ύψους 28.4 εκ. ευρώ, δηλαδή τα 7.3 εκ. του 2016 και άλλα 21,1 εκ. ευρώ για το Δημαρχείο, για τα οποία το 2017 θα διαθέσει 361 χιλιάδες (1,3%, δηλαδή 902 χιλιάδες λιγότερα από το 2016) παρότι οι εξαγγελίες της τετραπλασιάσθηκαν! Και αυτό θα το αφήσω ασχολίαστο.
–Η ένταξη του Δημαρχείου όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία κύριε Τσιαμπά;
Η ένταξή του στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία της Διοίκησης του Δήμου υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει. Είναι ένα ώριμο έργο τις μελέτες τις είχαμε ολοκληρώσει εμείς με προσωπική επιμονή του κυρίου Ζορμπά, και απομένει η χρηματοδότηση, για να αποκτήσει η πόλη μας ταυτότητα και σημείο αναφοράς. Πρότεινα κατά την ψήφιση του Τεχνικού προγράμματος στον κ. Δήμαρχο να ιεραρχήσει τα εξαγγελθέντα έργα της Περιφέρειας να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το Δημαρχείο και με υπομονή και επιμονή να προκαλέσει και την χρηματοδότηση.
Διότι πολλά ερωτηματικά εγείρονται εάν θα διατεθούν οι παραπάνω πιστώσεις από την περιφέρεια, αφού στο τεχνικό της πρόγραμμα για το 2017 έχει εντάξει από ιδίους πόρους, έργα ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ, για τα οποία το 2017 θα διαθέσει 350 εκατομμύρια ενώ, σύμφωνα με την τοποθέτηση της κυρίας Δούρου στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής, στο ταμείο της έχει πολύ λιγότερα!
Στα έργα των 28,4 εκατομμυρίων που θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια το 2017 πρέπει να συμπεριληφθούν και έργα ύψους 17 εκατομμυρίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν και αυτά από την περιφέρεια όπως υποσχέθηκε ο κος Σταθόπουλος στους κατοίκους της πόλης μας, στις τέσσερεις συνοικιακές συνελεύσεις.
–Το θεωρείτε απίθανο να το καταφέρει;
Συνολικά η περιφέρεια κατά τον κύριο Σταθόπουλο θα διαθέσει στο Δήμο παραπάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερο μοιάζει με όνειρο, με αυταπάτη. Μακάρι οι όποιες αμφιβολίες υπάρχουν να διαλυθούν και να δοθεί προτεραιότητα στα έργα του Δήμου μας.
Η εκτίμησή μου είναι ότι το Τεχνικό πρόγραμμα του 2017 όπως και τα αντίστοιχα του 2015 και 2016 δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι ανεφάρμοστο, είναι αναξιόπιστο και απ’ ότι εκτιμώ, η διοίκηση έχει ως στρατηγικό στόχο τις δημοτικές εκλογές του 2019.
Μέχρι τότε θα επαναλαμβάνει κάθε χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους τα ίδια έργα επιστρατεύοντας πολιτική πρακτική Μαυρογιαλούρου.
Αλλά δυστυχώς για τον κύριο Σταθόπουλο, το «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου παίζεται μια φορά το μήνα και οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής το γνωρίζουν καλά.
–
—–