Αρχική EDITORIAL Στέρεψαν οι αντοχές της Πολεοδομίας …

Στέρεψαν οι αντοχές της Πολεοδομίας …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα από τα θέματα του Δήμου Αγίας Παρασκευής που βρίσκει ανοικτό το 2017 είναι και αυτό με το αρχείο της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία).

Σας είχαμε ενημερώσει από το Μάρτιο του 2016 ότι η Περιφέρεια Αττικής με έγγραφό της (15/12/2015) ζήτησε από το Δήμο να μεταφέρει τα αρχεία από το κτίριο του Ασπροπύργου σε δικό του χώρο. Η προθεσμία που έδινε ήταν έως τις 31 Μαρτίου του 2016 με περιθώριο παράτασης 2 μηνών. Η αιτιολογία της Περιφέρειας ήταν η λήξη της μίσθωσης του κτιρίου τον Ιούλιο 2016 και ο τεράστιος όγκος των αρχείων που περιόριζε το χώρο.

Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, μετά τη δική μας δημοσίευση, είχε δηλώσει σε συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι γίνονται προσπάθειες συνεννόησης με τους υπόλοιπους Δήμους* ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος και προσπαθεί να επιτύχει την καταβολή του μισθώματος από όλους τους Δήμους και όχι μόνο της Αγίας Παρασκευής.

Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει στον Ιανουάριο 2017 και το αρχείο παραμένει στο κτίριο του Ασπροπύργου..

Ο όγκος του αρχείου περιλαμβάνει πάνω από 10.000 πανόδετους φακέλους οι οποίοι για να στεγαστούν υπολογίζεται ότι χρειάζονται ένα χώρο εμβαδού πάνω από 650τ.μ. με ύψος περί τα 2 μέτρα.

Μέχρι στιγμής η μόνη κίνηση πολεοδομικού χαρακτήρα που έχουμε δει να προβαίνει ο Δήμος είναι η σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με τον Δήμο Χαλανδρίου που θα συζητηθεί στο πρώτο για το 2017 Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 10 Ιανουαρίου και μια σύμβαση πολεοδομικού χαρακτήρα με το Δήμο Πεντέλης, χωρίς καμία να αφορά το αρχείο. Με την σύμβαση αυτή η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου αναλαμβάνει να παρέχει στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής έναν τεχνικό υπάλληλο (Μηχανικό ΠΕ ή Μηχανικό ΤΕ) για:

  • επιτόπιο έλεγχο αυθαίρετων κατασκευών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλανδρίου για τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες το μήνα το μέγιστο.
  • διεκπεραίωση της απαιτούμενης εργασίας γραφείου για τον έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαλανδρίου για τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες το μήνα το μέγιστο.

(επομένως σύνολο οκτώ  (8) εργασίμων ημερών το μήνα μέγιστο).

Οποιεσδήποτε δαπάνες θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων, προέρχονται από τα τακτικά έσοδα του Δήμου Χαλανδρίου.

Απ’ ότι φαίνεται στα σκαριά είναι και μια τρίτη σύμβαση με το Δήμο Παπάγου-Χολαργού.

Στο ήδη υπάρχον κτίριο, στη Λ. Μεσογείων 372, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος και δεν επαρκεί ούτε για την προσωρινή φύλαξη αν κρίνουμε από τις εικόνες, όπου παρατηρούμε φακέλους ακόμα και στους διαδρόμους, αφού μετά την έγγραφη ειδοποίηση της Περιφέρειας δεν αποστέλλονται πια φάκελοι στο Αρχείο του Ασπροπύργου και παραμένουν στην Αγία Παρασκευή.

Πέραν αυτού όμως μήπως ο Δήμος θα έπρεπε να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με το θέμα και να επισπεύσει τις διαδικασίες πριν μας βρει κανένα κακό και πριν προσελκύσουμε για μία ακόμα φορά τα τηλεοπτικά κανάλια όπως έγινε το 2012; Ήδη προ ημερών προλάβαμε στο παρά πέντε μια καταστροφή (!;). Η νυν Δημοτική Αρχή πρέπει να σταματήσει να αργοπορεί και να μάθει να τρέχει για να πετύχει στόχους και προθεσμίες. Μην ξεχνάμε ότι στο πάρκινγκ του Δημαρχείου υπάρχουν περίπου 2.000 με 2.500 κατεστραμμένοι πολεοδομικοί φάκελοι, που μεταφέρθηκαν εκεί παλαιότερα μετά από πλημμύρα στο υπόγειο της Υπηρεσίας Δόμησης, μετά από ισχυρή νεροποντή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτά είναι χρήματα των δημοτών και μάλιστα πολλά, που αχρηστεύτηκαν! Καλοί οι χοροί και τα τραγούδια υπάρχουν όμως προς διεκπεραίωση σοβαρότατα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η Διοίκηση του Δήμου. Έχει υποχρέωση επίσης να τονίσει στους εξυπηρετούμενους Δήμους ότι δεν μπορεί η Αγία Παρασκευή να επωμίζεται μόνη ολόκληρο το πρόβλημα που αφορά και τους ίδιους.

 

*Η Υπηρεσία Δόμησης Βορείου Τομέα με έδρα στην Αγία Παρασκευή μετά την εφαρμογή του Ν.3852/2010, «Πρόγραμμα Καλλικράτης» εξυπηρετεί 6 καλλικρατικούς  Δήμους: Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Παπάγου-Χολαργού, Νέου-Παλαιού Ψυχικού-Φιλοθέης, Βριλησσίων, Νέας-Παλαιάς Πεντέλης-Μελισσίων.