Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου μας με την αύξηση των διδάκτρων στους μη δημότες από τον ΠΑΟΔΑΠ, με επακόλουθο την σημαντική μείωση των εγγραφών, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Σύλλογος Σπουδαστών Εργαστηρίων Τέχνης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 3/11/2016.
Το θέμα συζητήθηκε πρώτο με την έναρξη της συνεδρίασης και η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικολέττα Μπελεχρή – Κυριάκου ανέγνωσε το ακόλουθο κείμενο δίνοντας σημαντικά στοιχεία του προβλήματος.
–
«Κύριοι
Τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου λειτουργούν από το 1985.
Τα τελευταία 5 χρόνια το δυναμικό των σπουδαστών τους είναι κατά μέσο όρο 500 άτομα, ενήλικες και παιδιά. Την προηγουμένη χρονιά, 2015-2016, σε σύνολο 573 σπουδαστών οι 356 ήταν ενήλικες και από αυτούς οι 197 ήταν μη κάτοικοι, μη δημότες Αγίας Παρασκευής και για 217 παιδιά τα 56 από αυτά ήταν μη κάτοικοι, μη δημότες Αγίας Παρασκευής.
Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το έτος 2016-2017 του Δ.Σ του ΠΑΟΔΑΠ, δηλ. την αύξηση στα δίδακτρα των μη δημοτών, μη κατοίκων κατά 15% λόγω της ανταποδοτικότητας, έχουμε την αποψίλωση του παιδικού τμήματος και σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε τη δυναμική που υπήρχε στα τμήματα των ενηλίκων μαθητών. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στα εργαστήρια για το έτος 2016-2017 περίπου (ΜΟΝΟ) 200 σπουδαστές, πτώση από την προηγουμένη χρονιά 60%!!!
Περίπου 130 σπουδαστές έχουν αποχωρήσει από τα εργαστήρια και λέμε για σπουδαστές που παρακολουθούσαν τον κύκλο μαθημάτων των εργαστηριών όχι 1 ή 2 χρόνια αλλά 5,6,7, και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 10 χρόνια. Περίπου 130 μαθητές είναι εν δυνάμει να αποχωρίσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα εργαστήρια αν διορθωθούν οι τιμές στα δίδακτρα.
Φέρνουμε μια και μοναδική πρόταση σε εσάς: Να μην γίνει καμιά αύξηση και να παραμείνουν τα δίδακτρα όπως ήταν την προηγουμένη χρονιά 2015-2016. Είναι απόφαση της γενικής μας συνέλευσης και με το σκεπτικό μήπως και σταματήσουμε την τάση φυγής των μη δημοτών, μη κατοίκων Αγίας Παρασκευής από τις σπουδές τους στα εργαστήρια.
Αν τη προηγουμένη χρονιά οι εισροές κεφαλαίων στα εργαστήρια από σπουδαστές ήταν σε μονάδες 20, δηλαδή 10 μονάδες από δημότες, κατοίκους Αγίας Παρασκευής και 10 μονάδες από μη δημότες μη κατοίκους και φέτος με την αύξηση υπολογίσατε οι εισροές να γίνουν 22 μονάδες, τις 10 μονάδες τις έχετε εισπράξει από τους δημότες τις υπόλοιπες 12 είναι αναμφίβολο αν θα τις εισπράξετε γιατί έχουμε αποχώρηση σπουδαστών λόγω των αυξήσεων, αυτό συνεπάγεται ότι δε θα καλυφθούν τα λειτουργικά κόστη των εργαστηριών, αλλά ούτε και η ανταποδοτικότητα.
Ζητάμε γρήγορες και σωστές κινήσεις για να μην συρρικνωθούν τα εργαστήρια.
Ακόμα έχουμε δασκάλους που είναι απλήρωτοι για τους 3 τελευταίους μήνες της προηγούμενης χρονιάς 2015-2016. Είναι καλό να δίνεις δουλειά, αλλά είναι ευλογία όταν πληρώνεις.
Ζητάμε το δυνατόν συντομότερη λύση.
Εμείς οι σπουδαστές έχουμε καταθέσει στα εργαστήρια χρόνο, χρήμα και όραμα, δε θέλουμε το όραμα μας να συρρικνωθεί ΓΙΑΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ.»
–
Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι φέτος ξαφνικά η υπεύθυνη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου δεν δέχεται να υπογράψει το ένταλμα για το οποίο έδωσε “εντέλλεσθε” ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, στο βαθμό που τα έσοδα και έξοδα των Εργαστηρίων δεν είναι ανταποδοτικά σύμφωνα με την άποψή της. Το ίδιο συνέβη στη συνέχεια και με την Επίτροπο. Άρα για να καλυφθεί το πρόβλημα, αυξήθηκαν τα δίδακτρα των μη δημοτών και έπαυσαν οι εκπτώσεις στις ειδικές κατηγορίες. Η πρότασή του ήταν να γίνει μία σύσκεψη τις επόμενες μέρες για να δούμε αν μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Ζορμπάς τόνισε ότι το πρόβλημα της μη ανταποδοτικότητας ήταν γνωστό τουλάχιστον από το Μάρτιο, αλλά η Δημοτική Αρχή δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει. Αφού λοιπόν έχουμε πρόβλημα εξόδων γιατί ο ΠΑΟΔΑΠ προσέλαβε 4 νέους καθηγητές; Και τρίτον, πως το ’13, ’14 και ’15 δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα και δημιουργήθηκε φέτος; Κατηγόρησε τέλος τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ ότι στόχος του είναι να απαξιώσει και να διαλύσει όσο μπορεί τα Εργαστήρια Τέχνης, να φύγουν οι καθηγητές και να προσλάβει δικούς του ανθρώπους.
Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, επικεφαλής της “Συμμαχίας Ευθύνης”, μίλησε για κακή προεδρία του προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ. Κατηγόρησε κι αυτός τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ ότι σκοπό έχει να αποχωρήσουν οι παλιοί καθηγητές και γι’ αυτό προσλαμβάνει νέους και πως η σύσκεψη που προτείνει ο Δήμαρχος έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Αναφέρθηκε στην ανοδική εξέλιξη των Εργαστηρίων Τέχνης τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε ότι ο μόνος πολιτιστικός λόγος που είμαστε γνωστοί έξω από τα σύνορά μας είναι αυτά. Ενώ τώρα, είπε, είναι ειλημμένη απόφαση Δημάρχου και Προέδρου να διαλύσουν τα Εργαστήρια Τέχνης. Και κατέληξε λέγοντας πως χρειάζεται αγώνας από τους σπουδαστές και όλους γιατί μόνο έτσι μπορούμε να σώσουμε ότι καλύτερο έχουμε στην Αγία Παρασκευής.
“Απ’ ότι καταλαβαίνεται ήρθε το βουνό στο Μωάμεθ” είπε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα του καθενός και υποχρέωση στο επίπεδο του Δήμου μας να εξασφαλίζει την καλλιτεχνική παιδεία. Ο κ. Γκιζιώτης είναι της άποψης να μειωθούν τα δίδακτρα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια κατεύθυνση πολιτική με σκοπό να ιδιωτικοποιηθούν όλα και πως μια σύσκεψη είναι άκαιρη. Εδώ το θέμα είναι πολιτικό, συνέχισε, ή κρατάς τις τιμές εκεί που είναι ή τις μειώνεις ακόμα, τη στιγμή μάλιστα που ο Επίτροπος δεν είναι απόλυτος και σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι Δήμοι καλύπτουν οι ίδιοι ένα μέρος των χρημάτων. Πρότεινε να μην γίνει σύσκεψη, αλλά να συζητηθεί το πρόβλημα (μαζί και το ανάλογο του Ωδείου) στο δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί μια πολιτική απόφαση, όπου ο Δήμος θα είναι με το μέρος των εργαζομένων και όχι της κυβέρνησής του, θα διεκδικήσει λοιπόν να ενταχθεί στο νέο Νομοσχέδιο που συζητείται να μην χρειάζεται ανταποδοτικότητα σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και όπως δίνονται επιχορηγήσεις σε σωματεία και εκδηλώσεις να δοθούν χρήματα στα Εργαστήρια Τέχνης και στο Ωδείο, για παράδειγμα με τα 50.000€ της ΕΡΤ καλύπτονταν τα μισά έξοδα.
Να σημειώσουμε εδώ πως οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης επέφεραν χειροκροτήματα από τους παραβρισκόμενους σπουδαστές και καθηγητές των Εργαστηρίων Τέχνης.
Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, επικεφαλής της “Μιας γενιάς μπροστά”, δήλωσε ότι κατά την άποψή του δεν πάρθηκαν οι σωστές πρωτοβουλίες όταν έπρεπε και πως περιμένει να ακούσει μια πρόταση από τη Διοίκηση και το Δήμαρχο.
Ο κ. Θάνος Ανδρίτσος εκ μέρους του “Φυσάει κόντρα”, είπε πως ένα ζήτημα σαν αυτό είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα και πρέπει να συγχαρούμε τους σπουδαστές, γιατί αν δεν έφερναν το πρόβλημα στο Δ.Σ. θα γινόταν πιθανόν κάποιες συσκέψεις έξω από την πολιτική διαδικασία που είναι τα Δημοτικά Συμβούλια. Τόνισε ότι θα πρέπει το συμβούλιο πολιτικά να πάρει μια απόφαση να μείνουν τα δίδακτρα εκεί που ήταν πριν και να μπορούν οι άνθρωποι να παρακολουθούν τα μαθήματα και αν δεν γίνεται αυτό λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος, να το εγγυηθεί ο Δήμος. Εξάλλου δεν αυξάνονται τα έσοδα του Δήμου όταν αυξάνει τα δίδακτρα και ο κόσμος που δεν έχει να πληρώσει φεύγει. Αυτό δεν πέτυχε ούτε στην κυβέρνηση. Και ο κ. Ανδρίτσος δήλωσε υπέρ της διατήρησης ή ακόμα και της μείωσης των διδάκτρων.
Τελειώνοντας οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσεις πήραν το λόγο οι παρευρισκόμενοι ζητώντας μια ξεκάθαρη απάντηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δήλωση του κ. Βλάχου πως επειδή κάποιοι πρέπει να τα πληρώσουν “μόλις τελειώσετε εσείς θα ρωτήσω τους φίλους εδώ τους συναδέλφους εάν συμφωνούν να μην πληρώνετε εσείς αυτά που πληρώνετε και να καταλογιστούν σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο” δεν αποτελούσε ειρωνία προς τους μαθητές των Εργαστηρίων, ούτε τα εννούσε πραγματικά γιατί οδηγούν σε άλλη σφαίρα και άλλες κακές σκέψεις.
Και φυσικά στο τέλος το διάλογο με τους παρευρισκόμενους σπουδαστές και τις εξηγήσεις τις έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βλάχος και όχι ο Δήμαρχος ….
Η ουσία δηλαδή δια στόματος κ. Βλάχου είναι ότι επειδή λόγω Επιτρόπου δεν μπορεί ο Δήμος να πληρώσει τη διαφορά, αύξησε τα δίδακτρα στους μη κατοίκους και έκοψε τις εκπτώσεις σε τρίτεκνους κλπ δημότες. Και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής προς τους ενδιαφερόμενους: ΘΑ κάνουμε σύσκεψη!!!!!!!!!!!!!!!! Άραγε τι περισσότερο θα πουν εκεί απ΄αυτά που λέχθηκαν στο Δ.Σ.; Μήπως κάποιοι κερδίζουν χρόνο μέχρι να ξεφουσκώσει το πρόβλημα;
–
ΥΓ: Πάλι κάποιος υπάλληλος φταίει για όλα σ’ αυτό το Δήμο με αυτή τη Διοίκηση!!! Είναι εθιστική συνήθεια.
–