Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ Ένα όνειρο ζωής των κατοίκων κατάντησε «ΧΑΒΟΥΖΑ»

Ένα όνειρο ζωής των κατοίκων κατάντησε «ΧΑΒΟΥΖΑ»

Σε 2,5  περίπου χρόνια θα γίνουν οι Δημοτικές εκλογές. Θα ανακινηθούν πάλι κάποια θέματα, «αγαπημένα» για κάποιους, τα οποία θα γίνουν πάλι αντικείμενα αντιπαραθέσεων. Στα πλαίσια της επιθυμίας μας να είναι σωστά ενημερωμένοι οι πολίτες, για να μπορέσουν να επιλέξουν σωστά, κάθε τόσο θα καταπιανόμαστε με ένα από αυτά με συνοπτική αλλά έγκυρη πληροφόρηση.

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για το Δημοτικό κολυμβητήριο της οδού Μακεδονίας. Τα περισσότερα από αυτά είτε δεν έχουν όλη την αλήθεια είτε την αποκρύπτουν εντελώς. Ας δούμε όμως την ιστορία της περίπτωσης αυτής.

Στην περιουσία του Δήμου μας ανήκει μια έκταση συνολικού εμβαδού 3.996 τ.μ., στην περιοχή του Τσακού. Την έκταση αυτή ο Δήμος την απέκτησε με αγοραπωλησίες και απαλλοτριώσεις. Το 1955 ο χώρος αυτός χαρακτηρίστηκε ως χώρος ανέγερσης σχολείου. Το 1984, επί Δημαρχίας Λ. Χατζηανδρέου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποχαρακτήρισε το χώρο, τροποποίησε  το σχέδιο και το επαναχαρακτήρισε ως χώρο δημιουργίας Κέντρου Νεότητας. Το 1989, η Δημαρχιακή Επιτροπή ενέκρινε τους όρους διακήρυξης δημοπρασίας έργου  «Μελέτη-Κατασκευή κλειστού Κολυμβητηρίου» . Να σημειωθεί ότι κλειστό κολυμβητήριο προβλεπόταν και στην περιοχή Πευκάκια, αν και δεν είχε εξασφαλιστεί ακόμη ο χώρος, αφού καθυστερούσε η πράξη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου. Η δημοπρασία εκτελείται μέσα στο 1989 και αρχές του 1990 υπογράφεται η εργολαβική σύμβαση με την μειοδότρια εταιρεία. Εδώ συνέβη η πρώτη «βιασύνη-παράλειψη (;)». Γιατί είχαν παραλείψει να τροποποιήσουν το ρυμοτομικό σχέδιο. Αυτό είχε σαν συνέπεια την αδυναμία έκδοσης σχετικής οικοδομικής άδειας,  οπότε αρχές του 1991 διαλύεται η εργολαβία.

Λίγο μετά τη διάλυση της εργολαβίας, εγκρίνεται η αλλαγή χρήσης, με απόφαση του Νομάρχη και  γίνεται νέα δημοπράτηση . Η εργολαβική σύμβαση (με άλλον ανάδοχο)  υπογράφτηκε τον Ιούνιο  του 1992 και οι εργασίες άρχισαν άμεσα, αφού νωρίτερα είχε εκδοθεί και η οικοδομική άδεια. Τον Αύγουστο του 1993 διακόπτονται οι εργασίες, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την απόφαση του Νομάρχη . Ο Δήμος αναθεωρεί την οικοδομική άδεια τον Ιούλιο του 1994 και συνεχίζει τις εργασίες ως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους,  οπότε και οι εργασίες  διακόπτονται οριστικά με νέα εντολή της Πολεοδομίας, μετά από τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση για την τελευταία και τελεσίδικη απόφαση, δεν παρίστατο ο δικηγόρος του Δήμου για να στηρίξει τις απόψεις του Δήμου!!!

Ας δούμε τώρα και κάποια οικονομικά στοιχεία. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 500.000.000 δραχμές (1.500.000 Ευρώ περίπου) ενώ η δημοπράτηση έγινε με 336.000.000 δραχμές (1.000.000 Ευρώ περίπου) .  Το έργο, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ, θα κατασκευαζόταν με χρήματα από ίδιους πόρους του Δήμου και  από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΣ.

Η πληρωμή του εργολάβου, για τις εργασίες του που πραγματοποιήθηκαν ως τη στιγμή που το έργο σταμάτησε, πραγματοποιήθηκε με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με δύο δάνεια των 100.000.000 δραχμών το καθένα. Για τη λήψη του πρώτου, υποθηκεύτηκε το ακίνητο του Δήμου στην οδό Ερμού (γνωστό ως «ΓΙΑΒΑΣΕΙΟ»), ενώ το δεύτερο υπογράφηκε ΜΕΤΑ (!!!) την οριστική παύση του έργου, το Νοέμβριο του 1994.

Από το 1994 έως το 2002, δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία συντήρησης ή καθαρισμού στο έργο, το οποίο άρχισε να «ρημάζει».

Τον Οκτώβριο του 2002, με τον γνωστό ως «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΝΟΜΟ», με μια διάταξή του τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο και ξεπερνιέται το πρόβλημα για να κατασκευαστεί το κλειστό κολυμβητήριο. Παρ΄όλα αυτά, η τότε Διοίκηση δεν κάνει καμιά ενέργεια για να εκδόσει οικοδομική άδεια και να το νομιμοποιήσει. Κινείται μόνο προς την πλευρά της χρηματοδότησης. Το 2003 βρίσκεται ποσόν 3.500.000 Ευρώ από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αλλά με ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ότι το κλειστό κολυμβητήριο θα χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο στην περίοδο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Η έγκριση της χρηματοδότησης των 3.500.000 Ευρώ, ολοκληρώθηκε το 2005 μέσα από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Τον Μάιο του 2006, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την έγκριση των όρων διακήρυξης του έργου «Ολοκλήρωση Ημιτελούς Κολυμβητηρίου Δήμου Αγίας Παρασκευής, προϋπολογισμού 4.585.000 Ευρώ περίπου. Ο διαγωνισμός όμως δεν προχώρησε και οι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν και τελείωσαν. Το 2007 η Δημοτική Αρχή αποφασίζει να επαναλάβει τον διαγωνισμό, με προϋπολογισμό αυτή τη φορά 6.500.000 Ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2007 το έργο προκηρύσσεται και γίνεται διαγωνισμός που έφτασε μέχρι το στάδιο της κρίσης και αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών. Μέχρι τις 31-12-2009 έπρεπε να υπήρχε κατακύρωση του αποτελέσματος της δημοπρασίας για να είναι εφικτή η χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». Τέτοιο πράγμα δεν συνέβη,  η χρηματοδότηση χάθηκε και το «κολυμβητήριο» παραμένει ως και σήμερα, στην κατάσταση που ήταν το 1994.

Αυτή με λίγα λόγια είναι η ιστορία του «Κλειστού Κολυμβητηρίου» του Δήμου μας.

Το «Κολυμβητήριο» αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «σκάνδαλο» στο Δήμο, λόγω των τεράστιων παραλείψεων και παρατυπιών όλων των Διοικήσεων του Δήμου από το 1989 ως το 2010. Οι παραλείψεις και οι παρατυπίες αυτές, στοίχισαν στο Δήμο πάρα πολλά χρήματα, τα οποία και αποτέλεσμα δεν έφεραν (κατασκευή του κολυμβητηρίου) και μας κληροδότησαν αυτό το αίσχος που βλέπουμε σήμερα. Οι ευθύνες των Διοικήσεων  αυτών, απ΄όσα προκύπτουν από τα στοιχεία, είναι τεράστιες. Αλλά όπως γίνεται συνήθως, αυτοί που θα έπρεπε να απολογούνται σαν «κατηγορούμενοι», το «παίζουν» κατήγοροι.