Με μια κωμωδία-σάτιρα από τις χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, τις “Εκκλησιάζουσες”, ξεκίνησε η 9η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας στην Αγία Παρασκευή.
Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο πρόεδρος της ΔΕΠ και εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα παιδείας κ. Πάνος Γκόνης.
Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα έργο που θα πρόσφερε γέλιο και διασκέδαση, αλλά και βαθιά νοήματα διαχρονικά.
Στο κατάμεστο θέατρο του 2ου Γυμνασίου γονείς, συμμαθητές και φίλοι διασκεδάσαμε με την ψυχή μας, θαυμάσαμε τους μαθητές-ηθοποιούς για την καταπληκτική τους ερμηνεία, γελάσαμε με τα αστεία του μεγάλου Αριστοφάνη και προβληματιστήκαμε με το έργο.
Το τελικό θερμό χειροκρότημα (video) μιλάει από μόνο του για την επιτυχία της παράστασης. Στο τέλος οι ηθοποιοί έλαβαν έπαινο από τον κ. Πάνο Γκόνη και από ένα τριαντάφυλλο από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του σχολείου κ. Μαίρη Ριζκ-Καρακατσάνη.
Και μιας και στην υπόθεση του έργου υπάρχουν κρασί και στραγάλια, η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ σκέφτηκε να τα κάνει πραγματικότητα και να τα προσφέρει ως κέρασμα στο τέλος της παράστασης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, ο Γεώργιος Μαργαρίτης εκ μέρους της παράταξης “Αγία Παρασκευή η πόλη μας”, ο Λεωνίδας Ριτζάκης εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της “Μιας γενιάς μπροστά” Αλέξανδρος Μουστόγιαννης και η γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Εύη Ματιάτου – Χατζοπούλου.
Παρόντες ήταν το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 1ου ΓΕΛ και ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου.
Το έργο και οι συντελεστές
“ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ”
Η πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα, είναι εκείνη που θα αναλάβει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης. Η πανούργα, λοιπόν, Πραξαγόρα μεταμφιέζεται σε άνδρα, μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας και η γυναικεία πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του δήμου – στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου – και ψηφίζουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη.
Ελεύθερη απόδοση: Σοφία Αθανασοπούλου
Συντονισμός – Βεστιάριο: Μαίρη Ριζκ – Καρακατσάνη
Συμμετείχαν οι μαθητές:
Αλεξανδροπούλου Κωνσταντίνα
Γεωργιοπούλου Αναστασία
Γιαλπάκης Φίλιππος
Γιάννης Γιώργος
Γκούμα Χριστιάννα
Διώχνου Σοφία-Πηνελόπη
Ζαφειροπούλου Χριστίνα
Καλογερά Μαριλένα
Κατηφόρη Σοφία
Κούρου Λυδία
Μαγιέτου Μαρία-Χριστίνα
Προμποννά Φλώρα
Πύρρου Ελένη
Σκανδάλη Κωνσταντίνα
Τσαρουχά Ιωάννα
Στον αύλιο χώρο υπήρχε εικαστική έκθεση με έργα μαθητών από νηπιαγωγεία & δημοτικά της πόλης.
Το χειροκρότημα
–