Στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα, περιλαμβάνεται σύμφωνα με ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και η υπαγωγή, μέχρι το τέλος του Ιουλίου, των σχολικών φυλάκων σε καθεστώς οκτάμηνης πλέον διαθεσιμότητας.
Για άλλη μια φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να σηκώσει το βάρος της εξυγίανσης του Δημοσίου Τομέα καταβάλλοντας πολλαπλάσια μεγαλύτερο τίμημα από κάθε άλλο φορέα. Οι Δήμοι εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική «δεξαμενή» για τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα.
Η αυτοτέλεια τους διακυβεύεται και υποβαθμίζονται- όταν δεν καταργούνται- βασικές υπηρεσίες και αρμοδιότητές τους.
Παρά το γεγονός ότι η εξ’ ολοκλήρου διαχείριση και λειτουργία των σχολικών κτηρίων έχει εκχωρηθεί στους ΟΤΑ, οι σχολικοί φύλακες τίθενται αιφνιδιαστικά σε διαθεσιμότητα χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χωρίς να έχει προκαθορισθεί και διευθετηθεί με ποιους τρόπους θα αναπληρωθούν οι αρμοδιότητες τους.
Δυσβάσταχτο είναι όμως και το κοινωνικό κόστος αυτών των αποφάσεων.
Τη θέση της κατάργησης συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλει να πάρει άμεσα ο ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός συνολικός σχεδιασμός για την πραγματική εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης.