Αρχική ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Πρεμιέρα για το 10ήμερο Α. Κοντόπουλου με Μίμη Πλέσσα & πλήθος κόσμου

Πρεμιέρα για το 10ήμερο Α. Κοντόπουλου με Μίμη Πλέσσα & πλήθος κόσμου

Πρώτη μέρα ή μάλλον πρώτη βραδιά για το 10ήμερο Αλέκος Κοντόπουλος 2013 στην Αγία Παρασκευή. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει αν όχι ένας μεγάλος, καταξιωμένος μύθος, ένας καταπληκτικός συνθέτης που άφησε εποχή με τα τραγούδια του σαν τον Μίμη Πλέσσα.

Μίμης Πλέσσας λοιπόν απόψε στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε μια ξεχωριστή συναυλία με ερμηνευτές τον Σπύρο Κλείσσα και Fide Koksal. Μαζί με τον Νάσσο Σωπύλη διάλεξαν τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριό τους, μεγάλες επιτυχίες από κάθε είδος μουσικής που εκφράζουν  τον συνθέτη και που υπηρετεί από το 1939.

Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας η παρουσία του πολυβραβευμένου διεθνώς  Μίμη Πλέσσα και ο κόσμος έδειξε την αγάπη του γεμίζοντας ασφυκτικά τον κήπο και φτάνοντας ως έξω στο δρόμο. Οι μελωδίες δεν άργησαν να γεμίσουν την ατμόσφαιρα και η βραδιά να πάρει μια νοσταλγική χροιά.

(Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και ένα σύντομο βιογραφικό του Μίμη Πλέσσα)

 Λίγα λόγια για τον Μίμη Πλέσσα:

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική (ΗΠΑ) για συνέχιση σπουδών. Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα, και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει, τα τελευταία 50 χρόνια, όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις. Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά “Τα παιδιά της Νιόβης”. Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και πρωτο-διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

Επίσης ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής “Σε 30 δευτερόλεπτα” που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα, (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970. Επίσης συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Επίσης ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας.

Διακρίσεις:

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967), και επτά διεθνείς διακρίσεις ( Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους . Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • 1951 Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.
  • 1952 Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
  • 2000 Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • 2001 Απονομή του Χρυσού Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • 2002 Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην Ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.
  • 2004 Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
  • 2006 Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.