Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που πρωτοκαθιερώθηκε στα μέσα του 9ου αιώνα.
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματηστέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι “αθλητές” της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.
Έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν “πανήχιον υμνολογίαν” στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.
Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε επί εποχής Σ. Κώτση και συνεχίστηκε (κάθε χρόνο) η συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τον κλήρο μετά την θεία λειτουργία.
Στη σημερινή συνάντηση επίτιμος καλεσμένος ήταν ο θεολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής κ. Αθανάσιος Αναστασίου.
Ο κ. Αναστασίου μίλησε για το νόημα της εορτής της Ορθοδοξίας, για την εικονομαχία, την σύγκληση της οικουμενικής συνόδου, τα πολιτικά μέτρα που πάρθηκαν από τον Αυτοκράτορα, την δύσκολη συγκυρία που αντιμετώπισε η Εκκλησία και την αναστήλωση των εικόνων που σήμανε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας κατά όλων των αιρέσεων. Μίλησε για τη σημερινή εποχή όπου γινόμαστε μάρτυρες, όπως είπε, καθημερινά διαφόρων αιρέσεων, παραθρησκευτικών οργανώσεων, συλλόγων με ύποπτα φιλοσοφικά δόγματα. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι θρησκευτικές οργανώσεις και σωματεία, άτομα και θρησκευτικά έντυπα δίνουν τη μάχη κοντά στον κλήρο της Εκκλησίας μας για να σταθεί ακλόνητη η Ορθοδοξία ως πίστη, ως θρησκευτική και εθνική παράδοση και ως λαός περιούσιος του Κυρίου.
Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς ευχήθηκε χρόνια πολλά και αναφέρθηκε στον ιερέα Α. Αλεβιζόπουλο, στο έργο και την προσφορά του, και δήλωσε πως θα έρθει στο ΔΣ το θέμα της ονομασίας του πεζοδρόμου πλησίον του ναού σε οδό “ιερέως Α. Αλεβιζόπουλου”.
Από τον κλήρο παραβρέθηκαν οι ιερείς π. Κων/νος Σαρρής από τον ΙΝ Αγ. Παρασκευής, π. Σταύρος Γούλας και π. Ν. Σιάτος από τον ΙΝ πρ. Ηλία, οι οποίοι ευχήθηκαν χρόνια πολλά και προσκάλεσαν τους παρευρισκόμενους στην θρησκευτική εκδήλωση που οργανώνουν στην αίθουσα “Σιστοβάρη” του κέντρου DaVinci, με σκοπό την αποπληρωμή του δανείου του Ενοριακού Κέντρου Διακονίας του ΙΝ πρ. Ηλία τονίζοντας το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την πληρωμή των δόσεων.
Σε απάντηση της πρόσκλησης ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς δήλωσε πως δεν είχε σκοπό να πάει στην εκδήλωση λόγω του χώρου τέλεσης, αλλά επειδή γνωρίζει το οικονομικό πρόβλημα της εκκλησίας και με σκοπό να βοηθήσει θα παραβρεθεί.
Το παρόν έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Β. τομέα κ. Κων/νος Μανιάτης που παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του έσπευσε να ευχηθεί χρόνια πολλά.
Εκεί ήταν επίσης οι επικεφαλής παρατάξεων κ. Γ. Σταθόπουλος και Κ. Κουβόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Βουτσινάς, οι Αντιδήμαρχοι κ. Παπαδοπούλου, κ. Παναγόπουλος, κ. Μουχτούρη, κ. Τσιαμπάς, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ. Σάρκουλας & κ. Παύλου, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ κ. Καψοκεφάλου & κ. Λέκκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κωνσταντακόπουλος, κ. Ησαΐας, κ. Γαβράς, ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ. Γραμματίδης και το μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ κ. Παπασπύρος.