Ο Κώστας Τζίτζης γεννήθηκε στο νησί της Αίγινας το 1909 οπου διέμενε μέχρι τα χρόνια της εφηβείας για να ακολουθήσει η μεταφορά του στην Αγία Παρασκευή το 1930.
Ηταν η χρονιά που γνώρισε τη Λουίζα, Θυγατέρα του τρίτου κατοίκου της Αγίας Παρασκευής του γνωστού Κώστα Ρήγα, του ιδιοκτήτη της *ΠΑΓΟΔΑΣ* ονομασία που είχαν προδώσει οι παλιότεροι στο χαρακτηριστικό του σπίτι , του ανθρώπου που χάρισε μια λωρίδα απο το οικοπεδό του για δημιουργία του 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Μορφή ορόσημο στον διαχρονικά ενοούμενο χώρο του ποδοσφαίρου και μάλιστα στον διεθνή, ο Κώστας Τζίτζης κατάφερε να ενσαρκώσει μια μοναδική αναζήτηση, διαφοροποιούμενος απο τους *ομότεχνους* του. Προσωπικότητα ιδιαίτερα φορτισμένη απο το πάθος και το μέλημα για δημιουργία γράφει τους κώδικες του με μεθωδικότητα και προχωρεί περα απο το καθορισμένο για την εποχή του επίπεδο.
Ηταν τότε το 1955 -χρονιά που φαντάζει σήμερα σε μας τόσο Αλλοτινή – οταν ο Κώστας Τζίτζης ο άνθρωπος που έμελλε να γράψει ιστορία στον χώρο του ποδοσφαίρου συνέλαβε πρώτος το όραμα. Ηταν τότε που συγγάλεσε στο υπόγειο του καταστήματος του την ιδρυτική συγκρέντρωση του πρώτου συνδέσμου διαιτητών. Παρόντες εκτός του Τζίτζη ήταν και οι Δ.Νεοφύτου-Γ.Σωτηρόπουλος-Δ.Πασαλάρης. Μετά την απελευθέρωση ο σύνδεσμος στεγάστηκε σε ένα μικρό γραφείο στην οδό Πατησίων 9, η υλοποίηση του οράματος είχε κάνει δειλά το πρώτο της βήμα. Αποτέλεσμα ήταν να ιδρυθούν και άλλοι σύνδεσμοι όπως Πειραιά – Πατρών – Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Αργολιδοκορινθίας – Μεσσηνίας – Δωδεκανήσου – Ηρακλείου και Χανίων που μαζί με τον σύνδεσμο των διαιτητών αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος το 1955, μια ιστορική χρονιά όπου η ΦΙΦΑ τιμά τον Έλληνα διεθνή διαιτητή με το σήμα της χειροποίητο της εποχής εκείνης. Μια διάκριση μοναδική για τα χρονικά αφού έπρεπε κανείς να διαιτητεύσει τουλάχιστον έξι αγώνες Εθνικών ομάδων ανδρών για επίσημη διοργάνωση στο εξωτερικό. Και ο Κώστας Τζίτζης είχε τα φόντα και την προϊστορία. Και όχι μόνο.
Τρία χρόνια αργότερα το 1958 διαιτητεύει τον αγώνα Γερμανίας -Αυστρίας (3-2) σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ελβετία.
Ακολουθεί το 1959 στην Ρώμη ο αγώνας Ιταλίας-Ισπανίας που τερματίζει με νίκη υπέρ των Ιταλών με (2-1)
Την επόμενη χρονιά ο διεθνής μας λαμβάνει εντολή να διαιτητεύσει το τουρνουά των Στρατιωτικών Βαλκάνιων Ομάδων του ΣΙΜΣ
Το 1961 στο πρωτάθλημα Αφρικανικών ομάδων στην Αντίς Αμπέμπα που διέρκησε 30 ημέρες ο Τζίτζης σφυρίζει τους πιο κρίσιμους αγώνες. Εκεί στον τελικό ο Χαιλέ Σελασιέ θα τον τιμήσει με το παράσημο της Αιθιοπίας. Ακολουθούν συνεχείς διαιτησίες στο εξωτερικό ενώ συνεχίζονται τα σεμινάρια διαιτησίας σε χώρες των Βαλκανίων.
ΠΗΓΗ: Εν Αγία Παρασκευή
—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook ή στο Twitter
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.