Αισιόδοξες ενδείξεις για το μέλλον της ελληνικής
οικονομίας αν συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και ετοιμάζει – εντός του 2012 – σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών αλλά και τους φορολογικού συστήματος, είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γεώργιος Μέργος κατά τη διάρκεια διεθνούς συνάντησης εργασίας με θέμα Σχεδιασµός πολιτικών προσέλκυσης ξένων επενδύσεων: Οι επιπτώσεις για την οικονοµική ανάπτυξη στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012, 10:00-14:00, στο Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστηµών «Δηµόκριτος».
Ο κ. Μέργος σημείωσε πως, αν εξαιρέσει κανείς τις πληρωμές για καύσιμα, η Ελλάδα θα επιτύχει σύντομα μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα.
Ο κ. Μέργος σημείωσε πως, αντίθετα με την άποψη πολλών ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση θα μια μακρόσυρτη διαδικασία αναιμικής ανάκαμψης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ανάκαμψη αυτή να είναι ραγδαία καθώς η οικονομία και το ψυχολογικό κλίμα που την τροφοδοτεί μπορεί να μπουν σε έναν ενάρετο κύκλο.
Σε μια λεπτομερή παρουσίαση των στοιχείων για την ελληνική ανταγωνιστικότητα, ο κ. Μέργος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δείκτες μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας (leading indicators) για την Ελλάδα αρχίσουν να δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.
O Γ.Γ. έδειξε στοιχεία
Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του τοµέα επενδύσεων της United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), κ. Masataka Fujita, αποκάλυψε πως τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο η UNCTAD για την πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων παγκοσμίως, θα δείχνουν μια μικρή αύξηση των – πάντως πενιχρών – εισροών ΑΞΕ στην Ελλάδα τελευταίους μήνες. Η αύξηση αυτή – η οποία είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία – μπορεί παρ’ όλα αυτά να είναι μια ακόμα μικρή ένδειξη ανάκαμψης.
Ο κ. Fujita, στην παρουσίασή του είπε, πώς σύμφωνα με τα κριτήρια της UNCTAD η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με υψηλές δυνατότητες εισροής ΑΞΕ αλλά με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα τέτοιως ενεδύσεων, κυρίως λόγω έλλειψης παγιωμένης πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων.
Στην συνάντηση επίσης μίλησαν οι:
— Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος του European Business Ethics Network.
— Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος, Δ/ντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δηµόκριτος».
— Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής, ΣΕΚΕΕ.
— Δρ. Νικόλαος Πορφύρης, Αναπληρωτής Επιτελικός Διευθυντής του Οµίλου των Ελληνικών Χρηµατιστηρίων
— Αριστομένης Συγγρός, Eκτελεστικός Διευθυντής του Invest in Greece
— Στρογγυλόπουλος Γεώργιος, Αντιπρόεδρος, Greenovate Europe.
— Δρ. Μιχαήλ Σφακιανάκης , Καθηγητής, Πανεπιστήµιο Πειραιώς και Πρόεδρος Εποπτικού Συµβουλίου Γ.Ε.ΜΗ
— Δρ. Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, Επικεφαλής τοµέα ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, ΚΑΠΕ.
— Δρ. Robert Pearce, Επίτιµος καθηγητής του πανεπιστηµίου του Reading, Ηνωµένο Βασίλειο.
Τη συνάντηση συντόνισε η Δρ. Μαρίνα Παπαναστασίου της εταιρείας Innovation and Growth Services, Inc. και καθηγήτρια International Business στο Middlesex University του Ηνωμένου Βασιλείου. Γλώσσα της συνάντησης είναι η αγγλική.