Η περιοχή των Πευκακίων είναι ένας τομέας της Αγίας Παρασκευής που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, δεν παύει όμως ακόμα να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Την συνέλευση άρχισε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μπακογιάννης θέτοντας τέσσερα (4) πολύ σοβαρά θέματα για την περιοχή:
- Το γκαράζ απορριμματοφόρων, το οποίο πρέπει να φύγει από την οδό Παναγούλη
- Την κατασκευή της παιδικής χαράς επί των οδών Ησιόδου & Αμαλιάδος, για την οποία δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη
- Τον βρεφονηπιακό σταθμό που έχει αναγγελθεί ότι θα κατασκευαστεί επί των οδών Μακαρίου & Αισώπου (από 31/1/2012 έχει κατατεθεί ο φάκελος του έργου στην ΕΣΠΑ) και
- Η κατασκευή του αθλητικού κέντρου στην περιοχή.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα όπως:
- Η γέφυρα Γελαδάκη, όπου εκκρεμεί η συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βορίδη.
- Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που αποτελούν πληγή για τα Πευκάκια από τις οποίες άλλες έχουν άδεια και άλλες όχι, και όπως ακούγεται η νομοθεσία γίνεται πιο ελαστική πάνω σ’ αυτό το θέμα.
- Τα Δημοτικά Ιατρεία που έκλεισαν και τα οποία θα μπορούσαν ίσως να εξελιχθούν σε κέντρο προληπτικής ιατρικής.
- Να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή με μονοδρομήσεις και σήμανση.
- Να αξιοποιηθούν οι ελεύθεροι χώροι προς όφελος των κατοίκων.
Ακολούθως δόθηκε ο λόγος στους κατοίκους, οι οποίοι κινήθηκαν στους εξής τομείς: καθαριότητα, κυκλοφοριακό, οικονομικό και κατασκευή έργων στην περιοχή.
Αναλυτικότερα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν έχουν ως εξής:
— Πράξη εφαρμογής (δεν έχει γίνει ακόμα γνωστοποίηση του χρέους του κάθε δημότη), Καθαρισμός οικοπέδων (σε περίπτωση ιδιωτικών ο Δήμος έχει το δικαίωμα να προβεί σε καθαρισμό και μετά να χρεώσει τους ιδιοκτήτες), Επικινδυνότητα των δρόμων (λακκούβες, δέντρα στα πεζοδρόμια), Κοντά στο πεζοδρόμιο στο παλιό ΤΕΒΕ λείπει η σχάρα, Φωτισμός των δρόμων (για μια καμένη λάμπα περνάνε 15-20 ημέρες να αντικατασταθεί και μάλιστα δημοτικός σύμβουλος άλλαξε μόνος του τις λάμπες που είχαν καεί), Ακαθαρσίες σκυλιών, Δημοτικά τέλη ακριβότερα από άλλους Δήμους, Δημιουργία χώρου πρασίνου καθώς και θεάτρου μέσα στο αθλητικό κέντρο που θα κατασκευαστεί, Σε συγκεκριμένο δρόμο η άσφαλτος υπολείπεται του ρείθρου, «Ορφανά» οικόπεδα, Κάδοι απορριμμάτων βρώμικοι & χαλασμένοι, Έλλειψη κάδων ανακύκλωσης, Η οδός Πλαστήρα είναι μέσα στη λάσπη και χωρίς φωτισμό, Μέριμνα για τα άρρωστα πεύκα, Διάνοιξη της οδού Λουκή Ακρίτα και κατασκευή πεζοδρομίων, Οικονομική βοήθεια στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων (μετά από αίτημα της εκκλησίας εγκρίθηκαν 10.000€ για την ανέγερση, τα οποία δεν δόθηκαν ακόμα), Κατασκευή δρόμων πέριξ της εκκλησίας, Καθαρισμός του διαζώματος στην Αγ. Παρασκευής από τα σκουπίδια, Τοποθέτηση σηματοδότησης στους δρόμους, Σχολές οδηγών (γίνονται μαθήματα με φορτηγά και λεωφορεία τα οποία ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και οι εκπαιδευόμενοι αφήνουν σκουπίδια) και Πεζοδρόμηση έξω από το 9ο σχολείο ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές.
Κατόπιν πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς και παρατήρησε ότι πρόκειται για προβλήματα καθημερινότητας για τα οποία θα παλέψει να αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα:
— Σχολές οδηγών: μέχρι τέλους Απρίλη θα προσπαθήσει να φύγουν από την περιοχή
— Καθαρισμός οικοπέδων: όποιος ιδιώτης δεν καθαρίσει το οικόπεδό του θα πληρώσει πρόστιμο και τον καθαρισμό από το Δήμο
— Σχάρα στο παλιό ΤΕΒΕ: πιθανή αμέλεια λόγω γραφειοκρατίας, θα φροντίσει να τοποθετηθεί
— Αθλητικό κέντρο: οι αθλητικοί σύλλογοι να δώσουν γραπτώς προτάσεις για το τι λείπει από την πόλη και θα γίνει μελέτη
— Παιδική χαρά στην Ησιόδου: μέχρι το Πάσχα θα δημοπρατηθεί
— Βρεφονηπιακός σταθμός: έχει κατατεθεί ο φάκελος στην ΕΣΠΑ
— Μελέτη ομβρίων/ δρόμων κατατέθηκε μελέτη στην ΕΣΠΑ
— Γέφυρα Γελαδάκη: το Μάρτιο θα προχωρήσει και θα δημοπρατηθεί
— Κεραίες: νομιμότητα για έλεγχο έχει η πολεοδομία και η αστυνομία, ο Δήμος μπορεί μόνο να καταγγείλει
— Δημοτικά Ιατρεία: δεν εγκρίθηκε καμία σύμβαση για γιατρούς, δεν υπάρχουν ούτε νοσηλευτές ούτε γραμματείς, ο ίδιος έκανε πρόσκληση στους γιατρούς της πόλης για εθελοντική προσφορά
— Καθαριότητα: το προσωπικό μειώνεται, ευθύνη πολιτών να καταγγέλλουν τα αυτοκίνητα που ρίχνουν μπάζα στην περιοχή // πλυντήριο κάδων βγαίνει κάθε μέρα σε σύνολο 1300 κάδων καθαρίζονται 90 ημερησίως
— Καμένες λάμπες: υπάρχει ένας ηλεκτρολόγος και γίνεται σοβαρή προσπάθεια να αντικατασταθούν
— Δημοτικά τέλη: το 2012 μείωση 2% (-180.000€ από τα έσοδα του δήμου)
— «ορφανά» οικόπεδα: γίνεται έρευνα
— Πεζοδρόμια: θα φτιαχτούν όπως στην Ευρώπη, χωρίς πλάκες, όπου το κόστος είναι μικρότερο, απαράδεκτο να τοποθετεί καθένας δέντρα στα μικρά πεζοδρόμια δυσκολεύοντας τους πεζούς
— Άρρωστα πεύκα: δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αν παρουσιαστεί ο Δήμος είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει
— Δίκτυο ΕΥΔΑΠ: θα ζητήσει να γίνει επέκταση
— Χρήματα που έχουν δοθεί από τους κατοίκους θα πάνε σε έργα στην περιοχή , σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.
Τέλος τόνισε ότι η κατάσταση της χώρας είναι ζοφερή, σκοπός της κεντρικής υπηρεσίας είναι να ιδιωτικοποιηθούν τμήματα των Δήμων και η οποία συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τον λόγο πήρε ο κ. Γιαννακόπουλος λέγοντας ότι οι συνελεύσεις σκοπό έχουν να κάνουν την κάθε γειτονιά λίγο καλύτερη. Τα Πευκάκια τα τελευταία 20χρόνια έχουν αλλάξει τελείως εικόνα και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι σύλλογοι. Ας μην ακυρώνουμε όμως τα πάντα, αλλά να διεκδικούμε και να παλεύουμε για το καλύτερο. Είναι μια δύσκολη εποχή και είναι σημαντική η διάθεση και ο εθελοντισμός των κατοίκων. Όπως είπε : να παλέψουμε όλοι, και αυτός συστρατευμένος, για να γίνει μια καλύτερη πόλη.
Ο κ. Σταθόπουλος παρατήρησε ότι έγινε μια συγκέντρωση εργασίας και ακούστηκαν αρκετά προβλήματα. Η δημοτική αρχή θα πρέπει στην αρχή του έτους να κάνει έναν πλήρη απολογισμό για το τι προσέφερε την προηγούμενη χρονιά. Ο σύλλογος οφείλει να αποκωδικοποιεί τα προβλήματα που γνωρίζει ώστε να γίνεται το καλύτερο. Να βοηθάμε την δημοτική αρχή και το σύλλογο και να μην μηδενίζει κανένας, κανέναν. Συγχαίρει το σύλλογο για τη συμμετοχή και τόνισε ότι πάντα υπάρχουν τρόποι να λύνονται προβλήματα.
Ο κ. Κουβόπουλος αναφέρθηκε στην επισήμανση των κατοίκων ότι κάθε χρόνο συζητάνε τα ίδια και τα ίδια και αναρωτήθηκε αν ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει. Από του χρόνου τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Πρέπει να οργανωθούμε πρώτα σαν κάτοικοι και να προσφέρουμε γιατί δεν θα υπάρχει οικονομική δυνατότητα για τίποτα. Αναφέρθηκε και στο σταματημένο κολυμβητήριο, γιατί 2-3 δεν ήθελαν να χάσουν την ησυχία τους, ρωτώντας: «τα παιδιά δεν τα σκέφτεστε; Π.χ. να κλείσουν τα σχολεία για να έχουν την ησυχία τους όσοι μένουν δίπλα;» Είναι δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας και η εκκλησία πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο. Υπάρχουν δύο άστεγοι στην πλατεία και κοιμούνται στα παγκάκια. Η εκκλησία ν’ αφήσει του βυζαντινούς ρυθμούς της και ν’ ασχοληθεί με το ποίμνιο της. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.
Ο πατήρ Σταύρος Τρικαλιώτης ανέφερε ότι η εκκλησία ήδη χορηγεί 150 μερίδες σε απόρους, διατηρεί γηροκομείο και μισθοδοτεί 15 άτομα προσωπικό.
Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή τους.
(Για περισσότερες φωτογραφίες και ανάγνωση των παρευρισκομένων πατήστε ΕΔΩ )